StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkako je moguće?

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak objasnio slučaj zadarske pacijentice koja je u srijedu bila ponovno pozitivna na COVID-19, a u četvrtak negativna...

Piše PSD.
28. svibnja 2020. - 16:58

Stožer civilne zaštite Zadarske županije u srijedu je objavio kako je jedna ženska osoba, koja je već prebolila koronavirus, ponovno pozitivna na COVID-19, da bi ubrzo objasnili kako je drugi test kod iste osobe napravljen u četvrtak ujutro zapravo – negativan!

Kako je moguće da osoba koja je preboljela koronavirus nakon nekog vremena ponovno bude pozitivna na testiranju, za Slobodnu Dalmaciju je komentirao ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak.

- Ta osoba je na koronavirus bila pozitivna 4. travnja i tada je bila bolesna. Ona je tu bolest preboljela, a mi danas imamo ljudi koji još uvijek imaju pozitivan bris čak i nakon 60 dana nakon što im je uzet prvi uzorak. Očito je da komadići genoma virusa ostaju na sluznici rinofaringsa i da osoba i kasnije može biti pozitivna, kazao je Capak naglasivši kako ta osoba nije zarazna. Naprotiv, nakon 28 dana od početka bolesti ili od pozitiviteta testa otpušta se kao zdrava osoba.

- Uz to što očito još uvijek nosi partikle genoma u rinofaringsu, ova je osoba bila i subfebrilna pa je otišla u bolnicu, a tamo su joj napravili test. Dogodi se nekad da se bris ne uzme dobro, odnosno da se ne obriše baš dio na kojem ima tih komadića genoma jer oni nisu raspoređeni po cijeloj sluznici. Zbog toga rezultat testa može biti pozitivan ili negativan. Takva osoba sada više sasvim sigurno nije bolesna jer je bolest preboljela, nije zarazna, niti treba ići u samoizoolaciju. Sada će joj se još napraviti serološki test da se vidi ima li antitijela. To će biti definitivna potvrda da je ona preboljela koronavirus i da više nema nikakve opasnosti za nju niti za njenu okolin, zaključuje ravatelj HZJZ-a.

Tijekom srijede u Zadarskoj županiji testirane su 23 osobe, a od početka epidemije ukupno 2804 uzoraka. U samoizolaciji je i dalje jedna osoba. Na području županije zaražena su samo dva muškarca. Jedan je iz Zadra, a zarazu je dobio na kobnom letu iz Frankfurta, dok je drugi iz Biograda na Moru.

Pacijentica u dobi od 71 godine je bila razvila simptome COVIDA-19 te je prvi nalaz testa 4. travnja bio pozitivan. Kontrolno testiranje napravljeno je 24. i 26. travnja 2020. te su rezultati testiranja bili negativni. Pacijentica se u srijedu javila u Opću bolnicu Zadar radi subfebriliteta (temperatura niža od 37,8 stupnjeva Celzijusa). S obzirom da se u Općoj bolnici svakom pacijentu s febrilnim stanjem po prijemu vrši testiranje na COVID-19, pacijentica je testirana i nalaz testiranja bio je pozitivan. U četvrtak je testiranje ponovljeno i rezultat testa je negativan, kazao je epidemiolog dr. Alan Medić dodajući kako je jedan uzorak brisa upućen u Hrvatski zavod za javno zdravstvo na Odjel za izravnu virološku dijagnostiku radi daljnjeg praćenja epidemioloških i dijagnostičkih mjera i radnji.

18. travanj 2024 19:41