StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDVOSTRUKI STANDARDI

Premijer Plenković osudio Milanovićev istup o Habijanovoj seksualnoj orijentaciji

Piše HINA
12. siječnja 2024. - 16:58
Zagreb, 050124. Ministarstvo gospodarstva i odrzivog razvoja. Izjava ministra Damira Habijana oko inflacije. Na fotografiji: Damir Habijan.Tomislav Kristo/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović u petak je ustvrdio da je ministar gospodarstva Damir Habijan homoseksualne orijentacije, a tu je izjavu premijer Andrej Plenković osudio, poručivši da je bitno da sad i "moralizatori" kažu što misle o tome jer bi njega već proglasili staljinistom.
Milanovića su novinari u Splitu, gdje je sudjelovao na svečanoj primopredaji dužnosti zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, pitali da prokomentira slike bivšeg HDZ-ovog ministra zdravstva Darka Milinovića koji se fotografirao u gaćama kao i ministar gospodarstva Damir Habijan te ih usporedno stavio.
"To su pitanja osobne intime, nekih osobnih opredjeljenja ili zadatosti, je li netko gej ili nije. Što, htio ga je kaštigat zato što je gej. U tim stvarima ne sudjelujem", komentirao je Milanović.
Na novinarski upit je li gej, odgovorio je: "Sto posto. Pa Habijan je gej, ne". "Nije čovjek u ormaru, živi normalan život", dodao je Milanović koji smatra da je Milinović pogriješio jer "ljudima se ne rugaš radi toga".
“Novi francuski premijer je gej. Ako ti je jedina odlika da si gej, to nije dovoljno. To ne znači ništa. Ali ako želiš da se to zna, da imaš pride, ok, prihvaćam te. Ali ako je to napravio Milinović, to je napravio pogrešno. Ljudima se ne rugaš radi toga. Čak i ako to previše ističu", rekao je, dodavši da "zna što je mislio Ličanin."
Plenković: Da sam ja to rekao proglasili bi me staljinistom, Vučićem, diktatorom....
Premijer Plenković osudio je predsjednikov istup te rekao kako već dva-tri dana imamo orkestrirana zgražavanja i "gotovo patničke izjave" nekih medija o njegovoj izjavi o jednoj televizijskoj kući (N1).
"Zamislite da ja sada počnem govoriti tko je od političara ili novinara kojeg seksualnog opredjeljenja. Vjerojatno bi me svi ovi proglašavali staljinistom, Vučićem, diktatorom, faraonom, najdivljijim i najnekulturnijim čovjekom i slično", ustvrdio je.
"I što će se sada dogoditi? Sada će oni svi šutjeti kao što su šutjeli kada je Milanović novinara N1 nazvao političkim agitatorom", dodao je i naglasio dvostruke standarde.  
Rekao je da se Milanović vratio u politički eter nakon mjesec dana plandovanja i "sad će izgovarati stvari oko kojih će se smijuljiti lijeva medijsko-politička scena, prije svega politička, i neće nitko to osuđivati", te je ponovio tezu o dvije Hrvatske.
"Lako je za moj stav", rekao je i poručio da o Habijanu uopće neće govoriti.  
"Mi govorimo o Milanoviću. On je problem, ne Habijan. Bit je sad da ga društvo, akteri, svi ovi moralizatori, da sada kažu što o tome misle. Ne što ja kažem. Ako ja nešto kažem, vi ćete imati naslov - evo ih ponovno se svađaju", ustvrdio je.
 

28. travanj 2024 21:26