StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRIGOROZNE KAZNE

Prebrzo ste vozili u Austriji? Evo koliko ćete to platiti, a za blicanje vam mogu uzeti i deset puta više!

Piše Šibenski.hr
7. siječnja 2024. - 09:27

Brojni Hrvati redovito dobivaju kazne za prebrzu vožnju u drugoj zemlji, a čini se da će ove godine toga biti još i više jer Austrija od ožujka najavljuje rigorozniji zakon, prenosi Jutarnji.

Marijo Šukan iz Livna jedan je od onih koji su dobili kaznu za prebrzu vožnju u Austriji: zbog toga što je vozio 27 kilometara na sat preko ograničenja brzine morao je platiti čak 170 eura, ispričao je za RTL.

Kazna je, dakle, ista bez obzira koliko brže od dozvoljenog vozite. Od ožujka će to biti još strože pa će se za velika prekoračenja od 60-70 km/h na licu mjesta moći oduzeti i automobil. To je krajnja mjera kod recidivista koji se ne popravljaju.

Mjera oduzimanja automobila već postoji i u Hrvatskoj, kaže prometni stručnjak Marko Ševrović i pojašnjava da je loše to što ne postoji tehnološki sustav kako bi se tako brza vožnja sustavno kažnjavala na autocestama.

Svi koji se u Austriji ne budu vozili u desnoj traci koliko je to razumno i moguće, piše u austrijskom Zakonu, mogu platiti do 726 eura, a oni koji blicaju da se sporo vozilo makne udesno ili ne održavaju razmak mogu primiti kaznu od 2100 eura, piše RTL.

Ako u Austriji vozite do 20 na sat preko dozvoljene brzine, platit ćete kaznu od 70 eura, a ako je to više od 20 na sat preko dozvoljene brzine, kazna će biti 160 eura. Za usporedbu, u Norveškoj je to čak 585 eura, u Švedskoj 215, u Švicarskoj 180, a u Italiji 175 eura. U Hrvatskoj se ipak tolerira do 10 kilometara na sat preko ograničenja brzine.

27. travanj 2024 23:53