StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetzavaravanje kupaca

Poznati proizvođač kave razljutio kupce: reklamirao je kapsule za kavu kao "zelene" i tvrdio da se mogu potpuno reciklirati. Sve završilo na sudu

Piše PSD.
26. ožujka 2023. - 17:40

Popularni proizvođač kave Nespresso toliko je razljutio Francuze da su tvrtku tužili.  Slučaj je ovih dana dospio na sud zbog ambalaže, točnije popularnih kapsula za kavu koje su daleko do ekološkog i održivog proizvoda  kakvim ga reklamira ovaj proizvođač kave. KApsule, kažu tužitelji, lažnu se prezentiraju kao "zelene" čime se zavaravaju potrošači.

Zbog zavaravanja potrošača na sudu je završila i mineralna voda Volvic, brenda koji je u vlasništvu Danone grupe.

Cijelu priču vodi druga po veličini udruga za zaštitu potrošača u Francuskoj, CLCV, koja problematičnima drži dvije Nespressove tvrdnje - da se njihove kapsule u potpunosti mogu reciklirati kao i da predstavljaju 100 posto ugljično neutralni proizvod.

"S obzirom na probleme koje sustav javnog recikliranja ima s tretmanom aluminija, kao i limitirane dosege privatnog sustava recikliranja kojeg je uveo Nespresso, tvrdnju da se kapsule u potpunosti mogu reciklirati smatramo netočnom. Također, smatramo da takve tvrdnje predstavljaju zavaravanje potrošača s obzirom na razliku između teorijskih mogućnosti recikliranja aluminija i stvarne uspješnosti koja se događa na razini od 48 posto. Ostatak aluminija zapravo se spaljuje ili zakopava što za posljedicu ima stvaranje stakleničkih plinova", pojasnili su iz CLCV-a te dodali kako netočnom smatraju i tvrdnju kompanije da njihova kava ima 100 posto neutralni ugljični otisak.

26. travanj 2024 04:47