StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetbitka za parlament

Poplava ‘celebrityja‘ na izbornim listama: glumci, psihijatri, pjevači, komičari, kolumnisti... Svi u utrci za saborsku fotelju

Piše Anita Belak-Krile
9. lipnja 2020. - 11:04

"Neću politiku u svoju butigu!" Tu legendarnu poštapalicu izgovarao je Meštar Boris Dvornik u "Velom mistu", no ni sam pokojni glumac nije odolio njezinu sirenskom zovu. Bio je zastupnik HDZ-a u prvom sazivu Sabora, a čarima politike ne može odoljeti ni sva sila današnjih "celebrityja".

Zadnjih dana imamo poplavu popularnih imena koja se masovno uključuju u izbornu utrku. Nakon supruge Ivane, koja je psihijatrica u zagrebačkom KBC-u, i frontmen Hladnog piva Mile Kekin odlučio je uskočiti u izborni žrvanj. Glazbenik ide po glasove u 7. izbornoj jedinici, na listi lijevo-zelene koalicije "Možemo!"

– Da se više iščupamo iz te malodušnosti gdje su nas uvukle vladajuće elite sa svim silnim aferama – objašnjava Mile Kekin zašto se bacio u političke vode.

Najviše pjevača i glumaca okupilo se na konzervativnoj desnici oko Miroslava Škore, kojem su se pridružili prijatelji i kolege – komičar Željko Pervan, radijski i televizijski voditelj Davor Dretar Drele, glumac Vedran Mlikota, te novinarka Karolina Vidović Krišto i psihijatar Herman Vukušić.

U Mostu se angažirao vjeroučitelj Marijan Miletić, poznat s prosvjeda "Hrvatska mora bolje", a kao nezavisni zastupnici na listi Mosta, mandat će probati izboriti i poznati kolumnist Nino Raspudić i njegova supruga, profesorica filozofije Marije Selak-Raspudić.

Radničkoj fronti, pak, srčano je priskočio poznati kvizaš i lovac iz "Potjere" Krešimir Sučević Međeral. On je u utrku za Sabor ušao kritizirajući "profašistički predznak obilježavanja Bleiburga".

Nakon sukoba s Bandićem, u politiku se bacio i javnosti dobro poznati liječnik Boro Nogalo, bivši ravnatelj bolnice Srebrnjak, koji na izbore ide sa Strankom s imenom i prezimenom.

Dok poplava poznatih u politici jedne privlači, drugi se zgražaju, tvrde da se radi o najgoroj trivijalizaciji i banalizaciji politike. U odnosu na prijašnje popularne osobe koje su obnašale dužnost zastupnika, trend se danas znatno promijenio. Nekad su poznati bili uglavnom birački mamci na listama velikih stranaka, najčešće HDZ-a, a danas uglavnom izlaze kao nezavisni na listama trećih opcija.  

Nikakva traga za sobom nisu ostavili, najveća sramota Damir Škoro 

Uz pokoji izuzetak koji je politiku shvatio ozbiljnije, kao što je to, primjerice, bio pjevač i profesor filozofije, talijanskog jezika i književnosti Vice Vukov, većina zvijezda u dosadašnjim sazivima nije ostavila ni traga na crvenom saborskom tepihu. Kroz parlament bi prošli kao kroz protočni bojler; tamo bi bili uglavnom povremeni gosti. Ne samo da nisu imali zapaženih rasprava, nego jedva da bi se i javili za riječ.

Među takvima je bio i pjevač Miroslav Škoro, današnji predsjednik Domovinskog pokreta. Zastupnički mandat počeo mu je u siječnju 2008., a već u studenome iste godine prepustio ga je svom zamjeniku Berislavu Rončeviću (HDZ). Jednako politički neupečatljivo Markovim trgom su prodefilirali i rukometni izbornik Lino Červar, košarkaši Franjo Arapović i Danira Nakić Bilić (HDZ), kao i rekorderka u bacanju diska Sandra Perković (stranka Milana Bandića).

Nešto angažiraniji bili su vaterpolist Perica Bukić (HDZ) i bivša svjetska prvakinja u kuglanju Biserka Perman (SDP). Bukić je, doduše, brzo shvatio kako to funkcionira iznutra pa je petljao s putnim troškovima. Živio je u Zagrebu, a naplaćivao put do Primoštena. Nije bio u prekršaju jer se formalno prijavio na moru.

"Slobodna" je pisala kako je 2008. od Sabora naplatio 22.400 kuna troškova za putovanje u vikendicu u Bilu pokraj Primoštena, gdje je prijavio prebivalište, a zbog čega su ga navijači dubrovačkog Juga dočekali s transparentom "Mali Perica B. iz Primoštena B. 22.400 kuna. Srdačno, porezni obveznici".

Majstor borilačkih vještina Mirko Filipović, koji je ušao na listi SDP-a, jedva da je i navraćao u Sabor, a među najsramotnijim sporsko-političkim primjerima ikad je boksač Damir Škaro. Osvajač olimpijske bronce u Seulu 1988., poduzetnik i bivši predsjednik AK Siget, ušao je na listi HDZ-a, bio je zastupnik u trećem sazivu od 1995. do 2000. godine, a danas čeka suđenje za silovanje.

 

16. travanj 2024 13:54