StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpogled u nebo

Poljoprivrednici očajni, njih ne muči korona, nego - suša: Ne bude li kiše, platit će voćnjaci i maslinici! Mnogi već brinu i zbog poskupljenja hrane

Piše Damir Šarac
24. travnja 2020. - 19:48

Ne treba biti naročiti stručnjak pa uočiti kako mjesecima, gotovo cijelu zimu i dobar dio proljeća u Dalmaciji, a i po cijeloj Hrvatskoj, nije bilo prave kiše. A ni snijega.

Poljoprivrednici kukaju i plaču, zemlja je suha kao usred ljeta, a ako bi ikad trebalo padati, onda je to bilo kroz zadnja dva, tri mjeseca. Pored virusne katastrofe, tako nam prijeti i još jedna, sušna i gladna.

Puk je odavno vjerovao kako je ovo doba najvećih kiša pa se u Poljicima govorilo: “Ne baci kabana do Jurjeva dana!” No, bilo je i ovakvih proljeća koja su nagovještavala zlo i naopako, pa bi narod rekao: “Suh travanj - gladna godina”.

Nismo iznimka, u Poljskoj također vladaju višemjesečne suše, zavladala je zabrinutost zbog nedostatka i poskupljenja hrane, pa su poljski biskupi pozvali vjernike da se “uporno i iskreno” mole za kišu!

Ove loše, suhe slutnje potvrdio nam je i Marko Vučetić, agrometeorolog iz DHMZ-a, upozoravajući kako su oborine cijele zimske sezone bile daleko ispod prosjeka, a kroz sve mjesece bilježi se samo jedna dobra kiša, početkom ožujka.

- Zato je bilo bura, ne toliko jakih, ali konstantnih koje su ustrajno sušile i ono malo vlage potrebne poljoprivrednim kulturama, prvenstveno uzgajivačima povrća i voća. I relativna vlaga zraka bila je iznimno niska, dakle, isparilo je sve što je moglo ispariti. To je prava nepogoda za voćke u cvatu jer se slabo oprašuju, baš kao i kad je velika vlaga.

Nije bilo ni značajnijeg snijega, pa će sve skupa doprinijeti i praznim prirodnim akumulacijama vode. Mislim da ovakve sezone potiču na razmišljanje o potrebi prikupljanja vode na poljoprivrednim površinama kako god tko zna i umije, kao što su radili naši stari, bojim se da je to jedini način na koji se može izbjeći ovakva nepogoda, mnogi su na to zaboravili – ukazuje meteorolog Vučetić, nagovješćujući kako bi svibanj možda mogao donijeti nešto kiše, no za mnoge kulture prekasno. A tada je već na pragu i šesti mjesec, kad počinju prve vrućine...

Stanislav Štambuk, viši stručni savjetnik u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede, također je pesimističan:

- Jako, jako loše s oborinama, čini mi se da je u prvi, drugi i treći mjesec ukupno palo na otocima samo četrdesetak litara kiše, i to kako gdje. Situaciju bi mogla popraviti samo jedna dobra kiša koja bi donijela 70 - 80 litara po metru i to bi spasilo poljoprivrednike, no teško da će se to dogoditi. Nešto se prognozira za sljedeći tjedan, ali to je na vrlo dugom štapu – razočaran je Štambuk.

Posebno se osvrnuo na masline, koje su na redu za cvatnju:

- Za desetak dana trebala bi početi cvatnja maslina, za što je stablima potrebno mnogo energije, što znači i vode. Nastavi li se ovako sušno razdoblje, velika je vjerojatnost da će odbaciti cvijet i onda će biti naopako. Šteta, jer se po svemu nagovještavala iznimno uspješna godina. Tko u ovo doba nema navodnjavanje, a velika većina naših maslinara nema, bojim se da će loše proći – skeptičan je savjetnik Štambuk.

19. travanj 2024 15:40