StoryEditorOCM
Hrvatska i svijeto svemu pomalo

Plenković otkrio što je presudilo u izboru Turudića: Hoće li se svima svidjeti? Pa nije to izbor za miss!

Piše vijesti sd
30. siječnja 2024. - 09:03

Premijer Andrej Plenković nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a obratio se javnosti. Prvo se osvrnuo na štrajk sudaca.

"Komentirali smo to s obećanjima i nerazumijevanjima. Ova Vlada je dvaput povećavala plaće sucima. Nakon posljednjeg povećanja imali smo sedam tjedana štrajk pravosudnih službenika koji su smatrali da su sucima puno povećane plaće. Razgovori da, povećanja plaća da, ucjene ne, štrajk bijeli, žuti smeđi – potpuno je neprimjeren s obzirom da smo - za razliku od prethodnih Vlada koje su smanjivale plaće - mi ih povećavali. Razgovori će se nastaviti. Indeksacije neće biti u ovom mandatu, to je sigurno", naglasio je, prenosi dnevnik.hr.

Plenković je dodao da nikad nije bilo ovakvog povećavanja.

“Ovo nije kolektivno pregovaranje, ovo je uredba. Dižemo standard i njegujemo kulturu komunikacije sa socijalnim partnerima. U ovom slučaju sa sindikatima. A prije nego donesemo odluke moramo obaviti konzultacije. Dakle ne vidim razloga da bi ovako velika povećanja trebala uzrokovati štrajkove. Ukupno povećanje plaća je za 1,5 mlijardu eura u jednoj godini. Nije bilo moguće ni sanjati o takvim povećanjima dosad. Pozvao bih sve na realan dijalog. Ovo je ozbiljna velika reforma, izrazito osjetljiv potez i nije slučajno da se nitko od ranijih vlada nije upuštao u to, naveo je premijer.

Osvrnuo se i na izbor Ivana Turudića za državnog odvjetnika.

"Procedura je transparentna. Obavili smo i temeljit razgovor sa svim kandidatima, nakon toga je povjerenstvo donijelo jednoglasnu odluku da je Turudić bio najbolji kandidat i mi smo ga predložili. Hoće li se to svidjeti svima ili ne, pa nije to izbor za miss”, kazao je.

Otkrio je i što je presudilo u izboru Turudića.

“Zrelost u nastupu, dosadašnje iskustvo, program, način na koji je odgovarao na pitanja. Nije bilo dileme.”

Pokrenuta je istraga protiv Jurice Lovrinčevića, nekadašnjeg posebnog savjetnika ministra gospodarstva Davora Filipovića.

"Nije me to uopće iznenadilo. Očekujem da se ta afera Mosta rasvijetli do kraja. Nemam saznanja što je u istrazi, a dobro je da ih nitko nema jer se pokazalo da je to loše", kaže premijer, prenosi dnevnik.hr.

28. travanj 2024 22:58