StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpress konferencija

Plenković o pucnjavi na Markovu trgu: Ovo nije uvezena radikalizacija, ovo je naš, hrvatski proizvod! Moramo otkriti tko je utjecao na tog mladića

Piše šibenski.hr
14. listopada 2020. - 13:38

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare. Tema je bila pucnjava na Markovu trgu koja se dogodila u ponedjeljak ujutro.

- S obzirom na okolnosti koje su se dogodile prekjučer, želim još detaljnije objasniti javnosti što se točno dogodilo. Prvo, bilo je pucanja na tri policijska službenika, ali srećom je ranjen je samo jedan - Oskar Fiuri. Njega smo u bolnici jučer posjetili ministar Božinović i ja. On je mlad, jak i prognoza je da će njegov oporavak dobro ići. Što se tiče počinitelja, riječ je o mladom čovjeku od samo 22 godine. Ono što je on napravio jučer nije samo pokušaj teškog ubojstva, nego po nama ima i elemenata terorističkog akta - rekao je Plenković, javlja Jutarnji

Premijer je potom pojasnio što je htio reći:

- Vidjet ćemo što će pokazati istraga. U svakom slučaju... On nije na Trg svetog Marka naišao usput, ujutro pred zgradu Vlade iz Kutine koja nije baš blizu Zagrebu. Ovo je ozbiljna situacija koja zahtijeva da institucije, ali i društvo u cjelini, ispita razloge i motive ovakvog čina pred Vladom. On odudara od onoga što smo vidjeli u 30 godina demokracije u Hrvatskoj.

- Mi smo dosad bili otvoreni, otvorenih institucija, ali ovo je moment koji je prešao granicu. Stoga moramo voditi računa o sigurnosti, našoj i vašoj. Da ste svi bili ovdje, moglo je puno gore završiti. Sreća je u nesreći da se čin, gotovo amaterski, nije dogodio u vrijeme kada je ovdje više ljudi - kazao je Plenković.

- Siguran sam da će nadležne službe ispitati kako je došlo do radikalizacije ovog mladića. Vidjet ćemo tko je na njega utjecao, iz kojih izvora se napajao informacijama i tako dalje. Vidjet ćemo i koji su akteri u političkom životu u Hrvatskoj koji šire mržnju. Među njima su Ivana Penava i Karolina Vidović Krišto čije su izjave nakon medija neprihvatljive, pa čak i nevjerojatne.

Tu je i odgovornost raznih medijskih aktera koji potiču mržnju. Ne vas ovdje, nego onih koji u svojim emisija potiču mržnju između Hrvata i manjinskog naroda Srba.

Vidite, to je izvitopoeren obrazac ponašanja koji je možda netko prije prakticirao. To je, konačno, nezakonito. Stoga se ne mogu načuditi inicijativi oporbe koja traži osnivanje povjerenstva ta istraživanje korupcije u situaciji kad DORH i USKOK tu postižu uspjehe, nije logično. Ako se radi o radnoj skupini koja bi sugerirala kako stvoriti zakonodavni okvir za detaljniju borbu protiv korupcije, onda je to u redu. No, to nije slučaj. Ovdje se radi o političkom sredstvu kojim se zlorabi pozicija umjesto da se radi na poboljšanju zakonodavnog i institucionalnog okvira borbe protiv korupcije.

- Zadnja dva tjedna imamo famu da je zbog Janafa ugrožena nacionalna sigurnost. Da li je nafta išla? Jest. Je li netko dignuo spremnike u zrak? Nije. Ovdje se radi o koruptivnim radnjama i one nisu pitanje nacionalne sigurnosti.

- Možda je predsjednik, kad je sjedio ovdje, znao gdje njegovi ministri idu na ručak. Ja ne znam, ne znam niti gdje on ruča. Niti to želim znati. Tri tjedna sam ovo puštao, jer sam želio vidjeti do kud će to doći.

Mi imamo problem radikalizacije društva sada. Pazite, ovo nije uvezena radikalizacija. Ovo je naš, hrvatski proizvod. I to treba riješiti - rekao je Plenković.

Upitan ima li informacija o političkoj platformi napadača na Markov trg, premijer je rekao:

- To ćemo sve utvrditi istragom. U ovom trenutku ne mogu prstom uperiti u ikoga ili na neku političku stranku. Ako netko želi Vladu kvalificirati kao srpsko-hrvatsku trgovačku koaliciju, možete i tim putem krenuti.

Na pitanje o zaostalom oružju iz rata i kako se s tim obračunati, Plenković je rekao:

- To je jedan fenomen na kojem hrvatska policija i različite vlade raznim akcijama rade. To je većina ilegalnog oružja, a tu je i problem ilegalnog tržišta. Tražimo ilegalno oružje kod onih koji ga ne smiju posjedovati.

O kritikama na zatvaranje Markovog trga za prosvjede, Plenković je kazao:

- Najvažnije je da ljude informiramo istinito. Sinoć je na Markovom trgu bilo organizirano okupljanje, prijavljeno i organizirano. Svi koji su na skup željeli doći, mogli su. Pojačane su mjere sigurnosti, ali skupovi, pa i prosvjedi protiv Vlade i dalje se ovdje mogu organizirati. Samo trebaju biti uredno prijavljeni. Mogu, kao što vidite i sami, bez problema ovdje dolaziti i predstavnici medija, bez obzira na tvrdnje zlonamjernih pojedinaca iz oporbe. To su zlonamjerne gluposti. Eto što mislim o tome - rekao je premijer.

Plenković je rekao i da se Trg sv. Marka neće zatvarati trajno za javnost.

- To isključivo petkom ovdje izvode performanse neki koji u europskim institucijama ubiru dnevnice od ponedjeljka do četvrtka, a koji su igrom okolnosti izabrani u njih. Neću im namjerno spomenuti ime, nisu vrijedni toga.

Upitan je kako će se Vlada pozabaviti radikalizacijom.

- Tijela koja se time bave, policija i obavještajne službe, morat će se detaljnije baviti time. Moramo saznati tko je taj koji je radikalizirao mladog čovjeka da puca na hrvatskog policajca. To moramo doznati - rekao je premijer.

Na pitanje da li se boji da će ovakvih napada biti još, Plenković je rekao da to ne isključujuće.

- S obzirom na niz objava potpore ovom činu, bojim se da je sve moguće. Internet je, uz ono najbolje, u nama izvukao i ono najgore. Oni koji to pišu, neka se zapitaju da je upucan njihov tata, brat ili sin. Bi li onda i dalje to pisali?

23. travanj 2024 08:09