StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsjednica vlade

Plenković: Jasno je da Božić neće biti kao dosadašnji. Ne popravi li stanje, moguće i strože mjere

Piše Hina
14. prosinca 2020. - 15:38

Premijer Andrej Plenković rekao je na početku sjednice Vlade kako je jasno da će se sadašnje mjere protiv koronavirusa morati produljiti i nakon 21. prosinca ako se ne uspiju smanjiti sadašnji visoki brojevi zaraženih, a moguća su i dodatna ograničenja o čemu raspravljaju Vlada i Stožer.

Premijer je na sjednici, koju vodi iz samoizolacije, rekao da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna jer je u zadnjih tjedna dana zabilježeno 25.119 novih slučajeva zaraze, odnosno 5,6 posto više nego tjedan ranije, a slična je situacija i s brojem umrlih koji je u istom porastu.

"S tim ne možemo biti zadovoljni i potrebno je da, uz ukupno pridržavanje mjera od strane svih naših sugrađana koje je propisao Stožer, pokušamo napraviti dodatne napore kako bi ostvarili pozitivne pomake", poručio je premijer.

Plenković je naglasio kako je jasno da će, ne uspijemo li smanjiti sadašnje visoke brojeve, postojeće mjere koje su na snazi do 21. prosinca morati produljiti. Ujedno ako i dalje kroz tjedan dana ne vidimo promjene trenda, moguća su i dodatna ograničenja o čemu se raspravljaju na razini Vlade i stožera, rekao je premijer.

Na građane je još jednom apelirao da budu svjesni zahtjevnih okolnosti jer su mjere koje donose Stožer i Vlade jedan dio priče, a drugi dio priče su osobna odgovornost, izbjegavanje osobnih kontakata i pridržavanje svih mjera, a najvažnije i najbitnije je smanjivanje druženja.

"Jasno je nažalost da ovaj Božić neće biti kao dosadašnji, što je u svakom slučaju izvjesno. Stoga apeliram na sve da izbjegavaju veća obiteljska okupljanja i druženja, jer se širenje zaraze u krugu obitelji najlakše događa a onda možemo ugroziti zdravlje onih koji su najugroženiji", istaknuo je hrvatski premijer.

Beroš o povećanju smještajnih kapaciteta za oboljele

Ministar Vili Beroš izjavio je u ponedjeljak da je Ministarstvo zdravstva uputilo KBC-u Zagreb, KB-u Dubrava i Specijalnoj bolnici za plućne bolesti Zagreb uputu o žurnom poduzimanju aktivnosti za povećanjem smještajnih kapaciteta za oboljele od covida.

"S obzirom na razvoj aktualne epidemiološke situacije Ministarstvo zdravstva uputilo je KBC-u Zagreb uputu o žurnom poduzimanju aktivnosti vezanu za aktivaciju funkcioniranja bolničkog sustava po posebnom prilagođenom režimu sa svrhom osiguranja maksimalnih posteljnih kapaciteta. U dogovoru s Ministarstvom zdravstva KBC Zagreb, KB Dubrava i Specijalna bolnica za plućne bolesti Zagreb povećavaju kapacitete za smještaj covid-19 pozitivnih bolesnika za što se osigurava dodatni kadar i oprema", rekao je Beroš na sjednici vlade.

Dodao je kako se i dalje provode aktivnosti raspoređivanja zdravstvenih radnika i preraspodjela medicinsko-tehničke opreme, pritom posebno istaknuvši upućivanje liječnika i sestara u Opću bolnicu Varaždin i Županijsku bolnicu Čakovec.

"Na sastanku sa epidemiolozima održanom u petak 11. prosinca analizirana je strategija brzog antigenskog testiranja u svrhu kontrole žarišta epidemije. Na današnjem sastanku ekspertne skupine kriznog stožera Ministarstva zdravstva razgovaralo se o povećanju stacionarnih kapaciteta u zdravstvenim ustanovama i ostaloj aktualnoj problematici kako bismo odredili daljnje korake u narednim tjednima", izvijestio je Beroš.

Dodao je kako je počela distribucija ukupno 100.000 brzih antigenskih testova iz robnih zaliha u županijske zavode za javno zdravstvo. Ukupno ih je distribuirano 250.000.

"Hrvatski zavod za javno zdravstvo nadopunio je preporuke za proizvođače maski od tekstila namijenjenih za škole sukladno novim preporukama Europske komisije i Svjetske zdravstvene organizacije", kazao je Beroš.

Naglasio je da je brojka novozaprimljenih bolesnika na covid odjele, u usporedbi s prošlim tjednom, u blagom porastu te kako je ista situacija s brojem novih pacijenata na respiratorima.

"Iako elastičan i organizacijski održiv, zdravstveni sustav je potrebno sačuvati od gornjih granica prenapregnutosti. Naš glavni cilj jest dok god je organizacijski moguće očuvati centralizirano liječenje covid pozitivnih pacijenata, na taj način smanjujemo mogućnost unosa virusa u ostale bolnice, što omogućava nastavak pružanja redovite zdravstvene skrbi", naglasio je Beroš.

Zaključno je izvijestio kako je u svijetu broj zaraženih premašio 72.655.000, a broj preminulih je veći od 1.619.000 osoba.

Među zdravstvenim djelatnicima u Hrvatskoj zabilježeno je 1430 aktivnih slučajeva zaraze, dok ih je još 807 pod mjerom samoizolacije.

19. travanj 2024 22:21