StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetunatoč pandemiji

Oporavlja se tržište rada: pogledajte koja su zanimanja najtraženija u Hrvatskoj, za jedno od najplaćenijih ne trebate imati ni diplomu

Piše Anita Belak Krile/SD
4. siječnja 2022. - 19:18

Unatoč pandemiji tržište rada se u prošloj godini oporavilo, a potražnja za radnicima premašila je i pretpandemijske brojke iz 2019 godine. Podaci su to portala MojPosao koji je analizu napravio na osnovu broja objavljenih oglasa za posao.  

Na MojPosao platformama, web stranici MojPosao i mobilnoj aplikaciji PosLovac, tijekom 2021. objavljeno je više od 74 tisuće oglasa za posao, što je čak 42 posto više u odnosu na 2020., i osam posto više u odnosu na 2019. godinu. Na oglase je pristiglo više od 1,5 milijuna prijava posloprimaca, odnosno šest posto više nego prošle godine i 21 posto više nego 2019. godine.

Među najtraženijim zanimanjima u prošloj godini i dalje dominiraju poslovi u turizmu i ugostiteljstva te prodaja.

Udio oglasa u ovim kategorijama nešto se povećao u odnosu na prošlu godinu. Na tržištu rada je najveća potražnja za konobarima i barmenima, trgovcima, vozačima, skladištarima i kuharima, a od visoke stručne sprema za programerima, učiteljima, računovođama i knjigovođama. Kad su u pitanju IT-jevci, a posebice programeri onda se vrlo često ni ne pita diploma, zapošljavaju se munjevitom brzinom bez obzira na stručnu spremu.

Kako navodi MojPosao usprkos tome što početak godine nije djelovao obećavajuće zbog prilično rigoroznih epidemiloških mjera koje su bile na snazi u siječnju i veljači, a koje su ograničile kretanja u gospodarstvu, pod utjecajem ublažavanja mjera u ožujku dolazi do oporavka tržišta rada i osjetnog rasta u broju natječaja za slobodna radna mjesta koji je nastavljen sve do kraja godine. Posebno je velika potražnja za radnom snagom zabilježena u drugoj polovici godine.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Koncem prošle godine, u pokušaju predviđanja što možemo očekivati u godini pred nama, direktor portala MojPosao, Igor Žonja, rekao je kako vjeruje da će 2021. biti godina rasta, ali najranije od drugog kvartala, te kako ćemo vrlo vjerojatno izgubiti prvu polovicu godine na cijepljenje i izbore, što  će se odraziti na cijelo društvo.

 Upravo to se u konačnici i dogodilo. Nakon što je više od godinu dana potražnja za radom bila u osjetnijem ili blažem padu, zahvaljujući rastu broju oglasa koji je krenuo na proljeće i nastavio se sve do danas, tržište rada se u potpunosti oporavilo od posljedica koronakrize.

 „Ova povoljna kretanja odraz su poprilično uspješne turističke sezone i nešto kasnijeg sezonskog zapošljavanja nego što je to inače slučaj te se već neko vrijeme u Hrvatskoj traži 'radnik više', poručio je Žonja.

U odnosu na prethodnu godinu najveći rast broja oglasa zabilježen je u kategoriji ljudski resursi (povećanje od 130 posto) i arhitektura ( plus 127 posto), dok je u odnosu na 2019. najveći rast zabilježen u kategorijama graditeljstva, geodezije i geologije (+51 posto) te zdravstva i socijalnog rada (+46 posto).

 S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2021. godini oglasi za rad na neodređeno činili su 73 posto ukupnog broja oglasa, što je gotovo isto kao i prošle godine u istom periodu. Oglasa za rad na određeno bilo je 53 posto, isto kao i prošle godine.

IT-jevci traženi i odlično plaćeni 

Na prvom mjestu u 20 kategorija u kojima je najviša procijenjena prosječna mjesečna plaća su top menadžeri, među kojima najdeblju buštu imaju direktori u IT sektoru.  Osobe koje se bave informatičkim strategijama i IT razvojem, analizom potreba pojedinih odjela u tvrtki te naručuju nove ili poboljšavaju stare IT sustave u prosjeku primaju neto oko 20.800 kuna. Prosječna zarada im se kreće u rasponu od 10.000 do 28.400 kuna mjesečno. Odmah iza njih su direktori u kategoriji tehnologije i razvoja koji mjesečno primaju 9.980 kuna, a najbolje pozicionirani i do 16.700 kuna.

Na trećoj su poziciji razni programeri, razvojni inženjeri, sistem administratori koji primaju u prosjeku 9.796 kuna. Među njima najbolje zarađuju - backend developeri -  i do 18.400 kuna. Procjene su kako na razini EU trenutno nedostaje oko pola milijuna raznih developera tj. razvojnih programera, a novi mladi stručnjaci i dalje dolaze sporije od rasta potreba.  

20. travanj 2024 07:46