StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetloša realizacija

Obiteljske mirovine stižu na kapaljku: ministarstvo se nije dobro pripremilo, brojni korisnici još će dugo čekati

Piše Silvana Uzinić
3. ožujka 2023. - 18:27

Od početka primjene novog modela obiteljske mirovine, nakon što su početne gužve na šalterima i po matičnim uredima jenjale, službenici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje rade punom parom, često i prekovremeno, e da bi obradili na tisuće zahtjeva za isplatama.

Međutim, premda su nas iz Uprave za mirovinski sustav pri nadležnom ministarstvu uvjeravali u suprotno, niti oni koji su već u prvim danima siječnja ispunjene obrasce i zahtjeve dostavili HZMO-u do kraja veljače nisu primili isplatu, a mnogi će se itekako načekati.

Manjkava evidencija

Čini se da se u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, iako su novi model najavili još lani u lipnju, jednostavno nisu dobro pripremili. Kako nam govore službenici u nekoliko područnih službi HZMO-a, dugo se čekala aplikacija za izračun, odnosno informatički sustav koji bi olakšao isplatu.

Doznajemo da je dio tog računalnog sustava ipak proradio, ali tek za slučajeve koje službenici HZMO-a nazivaju “čistima”. To su oni stariji od 65 godina koji koriste svoju starosnu mirovinu i potražuju dio mirovine preminulog bračnog druga, ali pod uvjetom da nisu jako davno na nju stekli pravo.

Svi oni koji su se umirovili ili preminuli prije 90-ih godina morat će pričekati na izračune jer stvar se, kako su nam objasnili, odvija “pješke”. Nekih čak nema u evidenciji, neki su radili u firmama koje su išle u stečaj pa je teško doći do podataka... Ima puno onih koji već primaju obiteljsku mirovinu jer je povoljnija od njihove vlastite, a takvima sada treba izračunati isplati li im se uzimati vlastitu s dodatkom obiteljske. Sve je to golemi posao, ali u ispostavama HZMO-a su zadovoljni do sada odrađenim poslom.

- Prvi nalozi za isplatu, njih 15 do 17 posto od gotovo 11 tisuća podnesenih zahtjeva do sada, ipak su ovih dana krenuli – kazao nam je Željko Ljubičić, predstojnik splitske ispostave HZMO-a.

Za početak će te isplate ići odvojeno od redovne mjesečne mirovine, a najvjerojatnije će kasnije biti isplaćivane zajedno.

Kao što znamo, riječ je o pravu na iznose do kojih se dolazi tako da se najprije izračuna koliko bi danas iznosilo 77 posto mirovine preminuloga partnera i onda se od tog iznosa potražuje 27 posto. Pritom ukupna svota ne smije prelaziti iznos od 80 aktualnih vrijednosti mirovine (AVM) što je 824,47 eura, odnosno 6212 kuna mjesečno.

Kontaktirali smo i uvijek dobro informiran Sindikat umirovljenika Hrvatske no nisu nam znali odgovoriti na pitanje hoće li i u kojem obimu krenuti isplate. Tek nam je tajnik Igor Knežević rekao da je na jednom od zadnjih Okruglih stolova na tu temu saborski zastupnik Silvano Hrelja, donedavni član Stranke umirovljenika Hrvatske, izjavio da kreće isplata prvih 17 tisuća obiteljskih mirovina.

Dobit će zaostatke

Nama je, pak, upravo Hrelja prije mjesec dana rekao kako ne vjeruje da će itko dobiti dio obiteljske mirovine prije ožujka, čak i travnja, jer mu je dobro poznat opsežan posao koji tome prethodi.

Međutim, još upućeniji procjenjuju da se neki podnositelji zahtjeva ne bi trebali mjesecima nadati “podebljanju” mjesečnih primanja. Naprosto je, kažu, s obzirom na količinu zahtjeva podatke fizički nemoguće obraditi. “Sitni” problem je što je takvih zahtjeva puno više nego onih tzv. “čistih”.

Jesu li to znali u ministarstvu Marina Piletića?

Umirovljenicima se poručuje da ne brinu jer dobit će sve zaostatke za razdoblje od 1. siječnja 2023. godine i bit će to lijepe svotice kad najednom legnu na račun. Istina, ali starijima od 65 godina, od kojih većina živi na rubu siromaštva, u danima inflacije i skupoće svaki euro treba sada i odmah. 

Čini se da se u Ministarstvu mirovinskog sustava, iako su novi model najavili još lani u lipnju, jednostavno nisu dobro pripremili. Dugo se čekala aplikacija za izračun, odnosno informatički sustav koji bi olakšao isplatu

05. svibanj 2024 08:11