StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNa Bačvicama

Novinarka Slobodne Dalmacije svjedočila policijskoj okrutnosti: Čovjeka koji nam je htio pomoći bacili su na tlo dok je zapomagao ‘Tamo mi je dite!‘

Piše PSD
29. ožujka 2020. - 17:35

NOVO:

Naša novinarka Silvana Uzinić nam je ispričala sve o policijskoj brutalnosti koje su ona i njena prijateljica doživjele na Bačvicama u nedjelju ujutro kada je od ruke zakona na podu završio prolaznik koji im je priskočio u pomoć.

- Prijateljica i ja smo išle pored hotela Park misleći napraviti đir, policajac u civilu nas je zastavio i rekao da ne možemo dalje. Kazao je da idemo nazad i rekao da ne možemo u šetnju na Bačvice. Odgovorila sam da ne idemo na Bačvice i da idemo šetati.

On je rekao da ne možemo na mjesta masovnog okupljanja, ja kažem da se ne mislimo okupljati. Tada je on zatražio osobne kartu uz podizanje glasa. Pridružuje mu se kolega, pokazujemo osobne. Prijeti nam kaznom od 8000 kuna. Moguće je da sam ja tada podigla glas pitajući na osnovu čega - prepričava naša kolegica.

- Za to vrijeme je moja prijateljica Branka Karninčić to htjela snimiti mobitelom jer su počeli biti grubi, ali su je natjerali da snimku izbriše. Uhvatili su je za ruku, a na to je reagirao jedan čovjek pitajući: Što radite? Onda je skočio policajac: Što se ti miješaš, tko si ti? Daj osobnu!

Srušio ga je na pod i držao u klinču. Čovjek je vikao: Tamo mi je dite! Mare, Mare! izašli su susjedi i vikali policiji: Jeste li vi normalni!. Mi se nismo smjele pomaknuti jer su nam tako naredili uz riječi da nas vode u postaju u postaju što su i napravili - još uvijek uznemirena kaže nam Silvana.

 

- Uhapsilo nas je, privelo. Taman smo bile kraj hotel Park i tu nas je legitimiralo i kazali da ne smijemo tu šetati. Ja sam rekla ovdje se možemo šetati, slikat ću mjesto događaja da mogu dokazati, ali kada sam slikala uhvatio me za ruku i počeo vući prema autu, idete sad s nama u postaju. U tom trenutku se neki čovjek javio pa su njega bacili na pod. Njegova djeca i žena koji su bili na dječjem igralištu su počeli plakat i vikati. U međuvremenu me jedan policajac natjerao da izbrišem fotke. Odveli su nas u postaju, zaplijenili mobitele, napisali da je to kršenje javnog reda i mira i da smo pozivali druge građane na neposluh. Ja to nisam htjela potpisati, pa mi je dao neki papir da napišem svoju verziju jer je na meni primijenjena sila. Pitala zašto sam uhapšena. Odgovor je bio - to će vam sve na sudu objasniti članak 13. Nismo mogle njima pričati, samo su smijali i bili onako nabrijani. Na kraju su nam dali nešto da potpišemo. Ja nisam htjela, a Silva je potpisala, jer na njoj nije primijenjena sila, pa nije morala pisati svoju verziju događaja - prepričala je Branka Karninčić.

Kazna od 50 do 200 DEM-a

Iz splitske policije poslali su priopćenje sa svojim viđenjem situacije koja se oko 11.35 odigrala na splitskim Bačvicama:

- Danas u 11.35 sati dok su policijski službenici su na području Bačvica nadzirali provedbu Odluke o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, gdje se na ograničenom prostoru okupio veći broj građana suprotno navedenoj Odluci, dvije ženske osobe odbijale su upute policijskih službenika, te su započele s narušavanjem javnog reda i mira vikom i galamom pozivajući druge građane da se ne pridržavaju uputa i zapovijedi policije, u čemu im se priključio još jedan muškarac. Tri osobe su dovedene u službene prostorije i nad njima je u tijeku kriminalističko istraživanje - naveli su u policiji dodajući kako još jednom apeliraju na građane da se pridržavaju uputa i Odluka Stožera civilne zaštite u cilju sprječavanja širenja bolesti.

Nakon kriminalističkog istraživanja dvije ženske osobe i muškarac pušteni su na slobodu te im je uručena obavijest o počinjenom prekršaju. Radi se o kršenju članka 13 Zakona o javnom redu i miru koji propisuje da će se svatko onaj tko se na javnom mjestu tuče, viče, svađa ili na drugi način remeti javni red i mir, kazniti novčanom kaznom od 50 do 200 DEM-a u kunskoj protuvrijednosti ili, pak, kaznom zatvora do 30 dana.

V. U.

RANIJE OBJAVLJENO:

Iz PU splitsko-dalmatinske su u nedjelju ujutro na Bačvicama izgleda "muku mučili" sa šetačima, a pogotovo sa ženskim pobunjenicama.

Kako su informirali javnost,  oko 11.35 sati dok su policijski službenici nadzirali provedbu Odluke o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, gdje se na ograničenom prostoru okupio veći broj građana suprotno navedenoj Odluci, dvije ženske osobe odbijale su upute policijskih službenika.

Započele su s narušavanjem javnog reda i mira vikom i galamom pozivajući druge građane da se ne pridržavaju uputa i zapovijedi policije, u čemu im se priključio još jedan muškarac, stoji u priopćenju.

Tri osobe su dovedene u službene prostorije i nad njima je u tijeku kriminalističko istraživanje.

Još jednom apeliramo na  građane da se pridržavaju uputa i Odluka Stožera civilne zaštite u cilju sprječavanja širenja bolesti.

18. travanj 2024 23:33