StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetListe za sabor

Nisu željeli biti na niskim pozicijama: Šefovi šibenskog SDP-a odbili Bernardića; Među gubitnicima i Ivan Klarin

Piše Marina Karlović- Sabolić
13. lipnja 2020. - 16:04

Čak troje dalmatinskih SDP-ovaca odbilo je Bernardićevu ponudu da budu na listi Restart koalicije na ovim parlamentarnim izborima.

 Dosadašnji šef saborskog Odbora za unutarnju politiku Ranko Ostojić i gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević nisu željeli biti u donjem dijelu liste koji ne jamči prolaz u Sabor. Predsjednik Šibensko-kninskog SDP-a Joško Šupe pak odbio je ponudu jer se nisu poštovali dogovori vezani uz raspored mjesta na listama. Iako su se njihova imena u subotu našla na službenom prijedlogu na SDP-ovom Glavnom odboru, oni su se na sjednici povukli.

Iako su se njihova imena u subotu našla na službenom prijedlogu na SDP-ovom Glavnom odboru, oni su se na sjednici povukli. Ostojić je trebao biti 7., a Šupe 11. u IX. Zadarsko-šibenskoj izbornoj jedinici. Krstičević je trebao biti na 9. mjestu u X. splitsko-dubrovačkoj jedinici.

Već ranije vrhu SDP-a se, prema neslužbenim informacijama, na mjestu na listi zahvalio trogirski gradonačelnik Ante Bilić, a u kuloarima na Iblerovom trgu špekulira se da je to isto učinio i predsjednik šibenskog SDP-a Tonči Restović.

Riječ je mahom od ljudima koji ne spadaju u red najvjernijih Bernardićevih pristaša. Njihovo nisko pozicioniranje na listama tumači se kao jasan pokazatelj da predsjednik SDP-a u Saboru na svojoj strani želi imati isključivo ljude koji su mu potpuno odani.

- Nemam što komentirati. Kako je izostala komunikacija predsjednika ili koordinatora sa predsjednikom županijske organizacije koja obuhvaća IX. I X. izbornu jedinicu odbio sam biti na listi na kojoj nema SDP-ovaca sa rezultatima: Ante Bilića, gradonačelnika Trogira, Ivana Klarina iz Tisnoga, a da ne govorim da nema najjačih SDP-ovih ljudi iz X. izborne jedinice. Tu prije svega mislim na sredine koje su dobile i europske i predsjedničke izbore – poručio nam je Ostojić. Za sebe kaže da je odan stranci u kojoj je 30 godina.

-Bez problema sam mogao „preferencijom“ ući, ali neću dati „legitimitet“ listi na kojoj ima i osoba pravomoćno osuđenih za klevetanje članica stranke! Bolje ne biti na listi, nego izgubiti obraz – zaključuje Ostojić. U stranačkim se krugovima nagađa da bi bivši SDP-ov ministar unutarnjih poslova uz potporu predsjednika Republike Zorana Milanovića mogao završiti na nekom mjestu u diplomaciji.

Zanimljivo je da Ranka Ostojića – ali ni Branka Grčića - za mjesto na listi nije kandidirao splitski SDP. Na glasanju na gradskom odboru SDP-a Split najviše glava dobio je predsjednik splitskih socijaldemokrata Goran Kotur, kojeg je vrh stranke na kraju stavio na 11. mjesto na listi.

-Meni je prije svega čast to što sam predložen za Sabor od svoje organizacije i što sam u Splitu dobio daleko najveću podršku u jakoj konkurenciji. Što se SDP-a Hrvatske tiče, drago mi što sam vidio kakvo mišljenje Davor Bernardić ima o meni - jednako dobro kao i ja o njemu. Vjerujem da ćemo zajedničkim naporom izboriti potrebne promjene na razini Hrvatske – znakovito je u subotu poručio Kotur.

Što se tiče Miše Krstičevića, on je, prema neslužbenim informacijama, bio razočaran činjenicom što je peto mjesto na listi, koje je on priželjkivao, dobio načelnik općine Smokvica Kuzma Tomašić. Ispred Krstičevića, koji se proteklih godina afirmirao kao jedan od predvodnika mladih SDP-ovaca uspješnih u svojim lokalnim sredinama, bili su Arsen Bauk, SDP-ovka iz Vrgorca Katica Glamuzina, stranački ekonomski strateg Branko Grčić, načelnica Supetra Ivana Marković, Kuzma Tomašić, po jedan zastupnik HSS-a i HSU-a te načelnica općine Vela Luka Katarina Gugić.

To Krstičeviću, kao mladoj zvijezdi SDP-a usponu očito nije odgovaralo, pa je takvu ponudu odbio.

 

 

 

19. travanj 2024 16:22