StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetodlične vijesti

Nije svako zlo za zlo: mjere izolacije počele davati rezultate, broj zaraženih u Hrvatskoj za sada ne raste eksponencijalno!

Piše Marina Karlović-Sabolić
27. ožujka 2020. - 08:13

Ne sviđa vam se što smo stalno doma? Što djeca ne idu u školu, a policija tjera ljude s ulica kućama? Steglo vas je u grlu kad ste pročitali da Hrvatska ima najstrože mjere protiv korone u Europi?

Nije svako zlo za zlo.

Hrvatska krivulja broja zaraženih se, nakon naglog skoka, posljednjih dana izravnava.

Prof. dr. Tomislav Burić, predavač na Zavodu za primijenjenu matematiku zagrebačkog Fakulteta elektronike i računarstva na svojem Facebook profilu je objavio optimistične vijesti.

- Nisam htio prije stavljati novi graf dok ne vidim trend kroz nekoliko dana: postotak rasta od vikenda od 24 posto se smanjio na 12 posto, matematički smo zagrabili po sigmoidi i maknuli se sa eksponencijale, i to začuđujuće dosta – ustvrdio je Burić. Ako se ovaj trend nastavi, i ako se broj oboljelih nastavi smanjivati, do 15. travnja će ih biti oko 860. Pod uvjetom da „potres i ostale stvari ne dođu na naplatu“.

- Napominjem da ovaj prvi parametar (860) ima veliku varijancu i osjetljiv je na podatke. Ako se poveća postotak rasta oboljelih, dosta može skočit njihov maksimum – zaključuje Burić.

Sličan trend je zabilježio i Zdenko Franić s Instituta za medicinska istraživanja.

- Dobre vijesti. Krivulja broja novooboljelih osoba od #coronavirus u RH u posljednjih nekoliko dana je od eksponencijalne postala linearna. Sada treba obrnuti smjer. Mjere izolacije i samoizolacije počinju davati rezultate. Čestitke svim medicinskim radnicima i Stožeru! #Ostanidoma – objavio je na svojem Twitter profilu Franić.

U 9 sati Nacionalni stožer Civilne zaštite objavit će najnovije podatke o broju zaraženih građana.

20. travanj 2024 05:30