StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNESLAVNI REKORD

Hrvatska najgora u svijetu po umiranju od COVID-a u odnosu na broj stanovnika!

Piše Šibenski.hr
31. siječnja 2022. - 16:23

Po broju umrlih od COVID-a 19 u zadnjih sedam dana Hrvatska je, u odnosu na broj stanovnika, definitivno najgora na svijetu.

Riječ je o podacima koje donosi Worldometer nakon osvježavanja epidemioloških podataka za svijet danas u 13.57 sati po našem vremenu. Pritom u obzir ne uzimamo tzv. mikrodržave i male teritorije zbog velikih promjena statistike uslijed malog uzorka stanovništva, navodi RTL

Our World in Data još uvijek Hrvatsku vodi kao drugu najgoru po broju umrlih tjedno razmjerno broju stanovnika. Međutim, na ovoj platformi riječ je o rezultatima nakon jučerašnjeg ažuriranja. Worldometer, pak, navodi da Hrvatska tijekom sedam dana bilježi 91 umrlog od COVID-a na milijun stanovnika.

image
W o r l d m e t e r

Usto, kako ova platforma Hrvatsku još uvijek vodi da ima 4,07 milijuna stanovnika, uzimajući u obzir popis stanovništva iz 2021. gdje se pokazalo da naša zemlja ima 3,88 milijuna stanovnika, tjedni broj umrlih na milijun u Hrvatskoj bi zapravo bio 95 umrlih.

Najgora sljedeća u svjetskim razmjerima je Bosna i Hercegovina sa 87 umrlih. Hrvatska je ovime ujedno i najgora u Europskoj uniji, daleko iznad Bugarske sa 72 i Grčke sa 71 žrtvom COVID-a na milijun stanovnika tijekom zadnjih tjedan dana.

Danas je, podsjetimo, prema podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj zabilježeno još 50 umrlih od korone u 24 sata, čime je ukupan broj umrlih od ove bolesti u našoj zemlji od početka pandemije porastao na 13.827. To je isti broj koji navodi Worldometer, što znači da je ažuriran najnovijim brojkama. A po njima, u zadnjih sedam dana bilježimo 370 umrlih.

Worldometer je internetska platforma za praćenje statističkih podataka na globalnoj i nacionalnim razinama, i to po područjima poput ekonomije, zdravstva, okoliša, energetike, hrane i raznih drugih. Kao svoje korisnike navodi, između ostalih, CSEE Sveučilišta Johns Hopkins, na kojega se pak referira i Our World in Data.

Od medija na ovu se platformu referiraju The New York Times, Financial Times, Business Insider, BBC…

RTL.hr je prošlog tjedna u dva navrata pratio kretanje sedmodnevnog prosjeka umrlih od korone u odnosu na broj stanovnika, iz čega se vidjelo da je stanje u Hrvatskoj, u odnosu na ostale zemlje svijeta, sve gore. Naša zemlja tada je još bila druga najgora.

24. travanj 2024 09:22