StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetudar na džepove

Ne možeš više ni na marendu...Pogledajte koliko sada koštaju bečki s prilogom, lignje s tartarom, gulaš...

Piše Karla Zupičić/JL
10. studenog 2024. - 11:26

Ni cijene gableca nisu se pokazale otpornim na poskupljenja. Obroci po cijeni od 30-ak kuna (današnjih 4 eura) postali su dio prošlosti jer ugostiteljima više nisu isplativi. Pokazuje to i usporedba cijena s menija poznatog zagrebačkog restorana koji nudi i gablece, piše Jutarnji list

Bečki odrezak s prilogom, koji u njihovoj ponudi više niti nije među "klasičnim" gablecima, nego je uvršten u kategoriju ostalih pohanih jela, s 50 kuna (6,64 eura) u lipnju 2021. poskupio je na sadašnjih 13 eura. Riječ o poskupljenju od 96 posto, odnosno gotovo dvostruko većoj cijeni. Burger s prilogom skuplji je 58 posto, lignje s pomfritom i tartarom skuplje su 4 eura, odnosno 46 posto, a oslić je s 50 kuna (6,64 eura) u tri godine došao do zaokruženih 10 eura. Gulaš od divljači s njokima poskupio je 9 na 13 eura.

Voditelj u restoranu objašnjava da je nekoliko čimbenika uzrok takvih poskupljenja. Cijene namirnica, posebno mesa, koje koriste u svojim jelima proteklih su godina znatno poskupjele. Povećao se i trošak radne snage, posebno zbog toga što one domaće nema dovoljno, pa moraju zapošljavati strance, kojima onda plaćaju i smještaj. To je trošak za koji se ugostitelji prije tri godine nisu morali brinuti. Promijenile su se i navike gostiju.

- Ljudi se sve više odlučuju za dostavu, a sve manje dolaze k nama na gablec jer im je to jednostavnije. S pomoću aplikacija za dostavu lakše pronađu mjesto koje taj dan nudi akciju, a ljudi traže najbolje cijene. To nam stvara problem jer te aplikacije uzimaju dio zarade, ovisno o konkretnom restoranu, između 17 i 25 posto, a nemamo ni zaradu od pića koje bi kod nas naručili uz jelo - objašnjava voditelj.

Kada se sve zbroji, cijene su morali korigirati da bi im gableci uopće bili isplativi. I po tome se ne razlikuju od drugih jer nema restorana koji je nakon uvođenja eura mogao ostati na cijenama s početka desetljeća.

I drugi restoran koji je čest izbor Zagrepčana kad je riječ o gablecima u tri je godine morao povećati cijene svih svojih jela. Kada smo usporedili jelovnike iz kolovoza 2021. s današnjim, samo je nekoliko jela poskupjelo manje od 50 posto. Najbolje su prošli ljubitelji bakalara na bijelo, koji je skuplji 32 posto (sa 7,97 na 10,50 eura). Najviše je su pak poskupjeli varivo od graha (s 3,70 na 7 eura ili 89 posto) i panirani oslić s prilogom (s 4,25 na 8 eura tj. 88 posto). Pastrva s prilogom skuplja je 83 posto, a grah s rebarcima i papaline s prilogom danas su 76 posto skuplji gableci. Trenutno je najskuplji odrezak tune s prilogom, koji stoji 12 eura, a u kolovozu 2021. koštao je 7,97 eura.

Iako su cijene u Zagrebu najveće, ni drugi hrvatski gradovi nisu izbjegli poskupljenja. U krapinskom restoranu medaljoni tune s rezancima skuplji su 94 posto i jedan su od najskupljih gableca koji nude (8,50 u odnosu na 4,38 eura na jesen 2021.), pržene lignje s pomfritom 60 posto (s 5,30 na 8,50 eura), a carbonara 44 posto (s 4,28 na 8,50 eura). Nekad najpovoljniji vinski gulaš poskupio je s 4 na 5,50 eura.

Restoran iz okolice Varaždina prije četiri je godine imao istu cijenu za sve gablece - 25 kuna (sadašnjih 3,32 eura). Danas si to više ne može priuštiti, pa je cijene morao povećati. Oslić i prilog, dnevni izbor pizze i pečenje s mlincima i salatom sada nude po cijeni od 6 eura, špek-fileke s parmezanom 6,60 eura, a najskuplje su lignje po 8 eura. Iako je to na razini nekadašnjih cijena lignji u Zagrebu, u njihovu je slučaju riječ o poskupljenju od 141 posto.

- Cijena lignji na tržištu nenormalno je visoka nakon uvođenja eura. Prije smo kilogram plaćali 43 kune, a sada je to na razini 180 kuna. Neki gosti gledaju cijene, pa se ne odlučuju za lignje, ali uvijek ima i onih koji ih i dalje žele bez obzira na cijenu jer su svjesni da su svagdje poskupjele - kaže vlasnik restorana. Lignje, piletina (s 18 kuna na oko 11 eura) i sir tri su namirnice za koje je primijetio da su najviše poskupjele, a tom se popisu može dodati i jedna pomalo neočekivana namirnica - salata. Kilogram sada kupuju za čak 5,90 eura, a tek je dodatak uz jelo. Kada se sve zbroji, ispada da moraju prodati oko 20 posto više gableca nego prije nekoliko godina za istu zaradu.

- Sva sreća da nismo u najmu, pa na to ne odlazi još novca. Evo, stvarno ne znam kako preživljavaju kolege koji i to moraju platiti - dodaje.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku o prosječnim maloprodajnim cijenama, promatrane ugostiteljske usluge poskupjele su od rujna 2022. do prosinca 2023. između 12 i 17 posto. Prosječna cijena špageta u restoranima povećala se sa 7,22 na 8,11 eura (12 posto), juhe s 3,18 na 3,72 eura (17 posto), bečkog odreska s prilogom s 10,04 na 11,62 eura (16 posto), a srednje pizze sa 7,08 na 8,25 eura (17 posto).

Ista statistika potvrđuje riječi ugostitelja da su im velik udarac zadale više cijene namirnica koje koriste kako bi pripremili jela. Primjerice, kilogram tikvica je u 15 mjeseci poskupio 50 posto (s 1,45 na 2,17 eura), rajčica 25 posto, krumpira 20 posto, a pakiranje s deset jaja 16 posto. Svinjski but, teleća rebra i junetina s kostima skuplji su 10 posto. Pretpostavka je da su sve te namirnice od prosinca prošle godine dodatno poskupjele. Baš kao što bi i razlika bila veća kada bi se usporedile cijene namirnica iz, primjerice, 2020. sa sadašnjima, no takvo sustavno praćenje cijena ne postoji. DZS je rast maloprodajnih cijena 103 proizvoda i usluga pratio samo od rujna 2022. do prosinca 2023. godine, piše Jutarnji list

16. studeni 2024 00:45