StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetLOŠE VIJESTI

Načelnik hrvatske Vojne policije tvrdi da je dron od šest tona možda nosio veliku bombu koja nije eksplodirala! Je li Zagreb bio meta?

Piše šibenski.hr
12. ožujka 2022. - 20:18

Poslijepodne je iz olupine letjelice izvučena crna kutija. Djelomično je oštećena, ali bi trebali dobiti podatke o letu i radu raketnog motora – izjavio je u Dnevniku HTV-a brigadir Vlado Kovačević, načelnik Odjela Vojne policije GS OSRH za HRT.

- Pristupili smo očevidnim radnjama, ali vrlo oprezno, kao da smo išli operirati oko. Imali smo ometače – električni kabl neposredno u blizini, veliko stablo čije su korijeni bili duboko u zemlji paralelno uz letjelicu, a osim toga bila je i pretpostavka da može biti eksplozivna naprava još uvijek u trupu letjelice. Najbitnije – izvukli smo i došli do sigurnosne kutije, tzv. crna kutija – dio podataka će se saznati iz nje na temelju vještačenja.

image
H R T

- Možemo pretpostaviti da je letjelica nosila eksplozivnu napravu, jedan dio fragmenata ukazuje na to, ali sve ćemo to tek vidjeti - izjavio je Kovačević te pojasnio da kada je letjelica špijunske ili obavještajne namjene, eksploziv se ne koristi pa je stoga po svemu sudeći letjelica bila s drugom namjenom.

- Georadar je danas napravio snimku i kroz snimku ćemo dobiti konačne podatke - rekao je.

image
S c r e e n

S "čitanjem" kutije bavit će se vojni stručnjaci iz zrakoplovstva, ali uključit će se i stručnjaci s Fakulteta strojarstva, znanstvenici, nije isključena suradnja i s partnerskim zemljama koji imaju iskustvo u tome.

- Za sada smo sami na terenu – tu je Županijsko državno odvjetništvo, ovlašteni djelatnici Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, vojne policije i drugih postrojba HV-a - izjavio je Kovačević.

- Danas smo dali težište na sigurnosti, izvadili smo sigurnosnu kutiju postoje još sigurnosne zapreke koje možemo očekivati, iako je to samo pretpostavka, što se tiče osiguranja Studentskog doma, on je siguran, južni dio je evakuiran i za sada će ostati na tome - zaključio je brigadir Vlado Kovačević.

Sve je prokomentirao i Davor Ivanković iz Večernjeg lista: 

- Dakle, nije riječ o špijunskoj letjelici, nego je kao što kaže Kovačević, letjelica imala i drugu namjenu. Znači, da je to bio borbeni krstareći projektil, koji je trebao vojno djelovati i eksplodirati. Kaže da u letjelici ima mjesta za do 150 kilograma "drugog tereta".

Ova činjenica potpuno mijenja težinu samog događaja, jer može značiti dvije stvari – da je riječ o poludjelom dronu koji je trebao gađati neprijateljski cilj na ukrajinskom ratištu, što bi bila optimistična varijanta, ili ono najgore, da je dron ciljano upućen na Zagreb kako bi nanio civilne žrtve. A što znači kada netko gađa i izvrši vojni napad na članicu NATO-a znamo.

image
Mjesto pada
Damir Krajac/Cropix

Stekao se dojam da naši vojni stručnjaci koji su danas prekinuli rad na izvlačenju 14,5 metara dugog drona, te će akciju nastaviti ujutro, znaju što čine, jer, kako kaže Kovačević, postupaju kao da operiraju oko. U MORH-u kažu da uzeti kemijski uzorci upućuju da postoji eksploziv. Kovačević je inače potvrdio i da je izvučena tzv. crna kutija i da je tek manje oštećena - napisao je Ivanković. 

Krešimir Ćosić, umirovljeni general-pukovnik Hrvatske vojske, gostovao je u RTL-u Danas gdje je razgovarao s Andrijom Jarkom. 

Upitan oko letjelice koja se srušila u Zagrebu i je li se to dogodilo slučajno, odgovorio je kako ne vjeruje.

"Rekao bih da ništa nije slučajno. Da je ovo ozbiljno upozorenje, da je moguće da se dogodi nešto što nismo ni sanjali, nešto nemoguće.

Sreća da se nije dogodilo nešto gore. To je tehnologija 70-ih i 80-ih, tada se ta tehnologija interkontinentalnih balističkih raketa za navigaciju prenosila u krstarećim raketama ovakvog tipa.

Ovo nije nesoficisticirani sustav, nego je vrhunac tehnologije i inženjerskog znanja tog vremena. Nije najmoderniji, ali funkcionira", navodi Ćosić i oštro kritizira one koji tvrde drugačije.

"Vrlo je opasno da se marginalizira, ignorira tuđe znanje. Onaj tko je rekao predsjedniku da je ovo nesofisticirano taj ne može biti savjetnik, jer svojim neznanjem i nekompetentnošću ugrožava nacionalnu sigurnost RH.

Moramo biti svjesni na svim razinama, na stručnim, znanstvenim, koliko je to opasno, upozoravajuće oružje. Nemojmo preskočiti jedno pitanje, je li to imalo političkog sponzora, poruku.

Krstereće rakete se ne lansiraju kao mine iz minobacača, netko je trebao dobiti upute, kuda ide i što joj je cilj. Pred nama je sad posao, ozbiljni istraživači moraju rekonstruirati što je u letjelici bilo projicirano kao cilj", navodi.

Govori i kako vjeruje da se do tih podataka može doći, a kaže da i sam poznaje tim stručnjaka s fakulteta koji, ako je dobro izabran, može raditi na tom projektu, prenosi RTL.

27. travanj 2024 20:53