StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStručnjak tvrdi

Montažne kuće na Baniji dadu se postaviti za najviše 60 dana, kazao je dipl. ing. građ. Krunoslav Komesar

Piše Vijesti HRT
17. siječnja 2021. - 16:18

Razorni potres mnoge je građane Gline, Petrinje i Siska ostavio bez krova nad glavom. Pristigla je 41 tisuća prijava zbog oštećenja, a prema prvoj procjeni statičara oštećeno je oko 30 tisuća objekata. Prvi pregled svih kuća i zgrada na potresom pogođenom području trebao bi biti završen u iduća tri tjedna potom slijedi detaljnija procjena štete.

- Sada smo negdje na pola posla. Naši inženjeri volonteri su do sada obavili otprilike 18 tisuća pregleda. Trenutno imamo 42 tisuće prijava građana, no očekujemo da će taj broj pasti jer u mnogim kućama su ljudi prijavili štetu više puta. Računamo da će biti oko 35 tisuća pregleda, kaže Krunoslav Komesar, dipl. ing. građevine u emisiji Potrošački kod HRT-a.

Komesar je stalni sudski vještak za graditeljstvo i ujedno inženjer Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo te kaže da je za građevinare izuzetno važno odrediti jedan brzi model obnove.

Montažne tipske kuće trebale bi se graditi na onom dijelu gdje bi se moglo na brzi način pristupiti obnovi.

- Mi bismo došli na neku lokaciju, srušili preostale ruševine i napravili temelje, izvukli sve priključke i u međuvremenu bi se u pogonu proizvodila montažna kuća koja bi bila montirana u nekakvih dva tjedna. Dok se opremi s instalacijama i svime nužnim, to je još mjesec dana. Od dana od kad mi uđemo na nečiju parcelu, postavimo temelje i montažnu kuću, to je najviše 60 dana, objašnjava Komesar.

Komesar kaže da je ovo bio samo prvi brzi pregled te kako bi svi stanovnici trebali kontaktirati ovlaštene izvođače i obaviti detaljan pregled konstrukcije i statike oštećenih objekata.

Ova vrsta pregleda se naplaćuje, ali Komesar kaže da je vlada izjavila kako će davati povrat novca građanima, no za sada se još ne zna o kojem je postotku riječ. 

19. travanj 2024 08:51