StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetmože i antigenski

Ministar Vili Beroš najavio važnu novost: Covid-potvrde će se moći dobiti i brzim testom, ali neće važiti nigdje drugo nego u Hrvatskoj

Piše Anita Belak Krile/SD
10. siječnja 2022. - 10:46

Ministar zdravstva Vili Beroš nakon posjeta KBC-u Split najavio je danas da će se Covid-potvrde moći dobiti i brzim testom. Novinari su pitali Beroša da komentira gužve za testiranje na što je on obznanio javnosti kako će se infekcija moći dokazati brzim antigenskim testovima koji su sve relevantiji.

- Sutra je sastanak, na uputnicu će se moći raditi brzi testovi. Prilagođavamo način i testiranja i liječenja. Naš zadatak je biti fleksibilan. Ponuđeno je to rješenje i ja ga prihvaćam. Na osnovu antigenskog testa dobit će se potvrde koje će vrijediti samo u Hrvatskoj, ali za prelazak granice postupanje moramo prilagoditi europskom. Nove varijante traže nove odgovore - kazao je i dodao:

- Obavezno cijepljenje nije opcija, ali ako virus bude napredovao, i to je opcija. Ali prvo sad moramo vidjeti kakav je omikron u Hrvatskoj, kakvu kliničku sliku imaju stariji. I o tome će sve ovisiti - dodao je ministar. 

Ravnateljica splitskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin potvrdila je da kućni antigenski testovi neće vrijediti, već samo oni koji budu išli na uputnicuTakođer je istaknula kako je i dalje veliki pritisak te potvrdila kako su određeni dodatni termini.

- Ljudi moraju znati kako se neće moći isti dan odraditi testovi. Čekat će se na nalaz od 12-48 sati. Danas imamo prijavljenih i zauzetih 2700 termina uz druge ispostave. Nije pao interes za testiranjem. Radimo s maksimalnim kapacitetima i nadljudskim naporima pokušavamo sve napraviti. Naša mikrobiološka služba je dala sve od sebe. Molimo za strpljenje i ostanak kod kuće kod pojave bilo kakvih simptoma. Ako imaju blage simptome, prehlade ili bilo čega, neka ostanu doma i konzultiraju se sa svojim liječnikom i odluče je li potrebno PCR testiranje i čekaju na svoj termin, rekla je Karin.

Ogroman pritisak građana na testiranje, stvorio je duge redove za čekanje na PCR testove pa su prošli tjedan neki epidemiolozi poput voditeljice Službe za epidemiologiju splitskog NZJZ dr. Diane Nonković poručili mlađima s blagim simptomima da se ne moraju testirati, nego da termine prepuste starijima.

- Testiranje nije zbog toga da bi netko da bi dobio Covid potvrdu nego zbog epidemiološke situacije da sačuvamo naš zdravstveni sustav, smanjimo preopterećenje liječnika koji rade s onim najugroženijima među nama. Testiranje je predviđeno za one koji imaju ozbiljne simptome, a svi oni koji su malo šmrkavi, kvaziprehlađeni nek ostanu kod kuće, piju tople tekućine, snižavaju temperaturu. Neka se ponašaju zapravo kao da su pozitivni – kazala je između ostaloga dr. Nonković.

Svojom izjavom liječnica je izazvala dodatnu pomutnju i među udrugama pacijenata i među liječnicima obiteljske medicine, a i među samim građanima koji smatraju da država koja traži covid potvrde mora osigurati i covid testiranje. I potpuno su u pravu.  Očekuje se da će se na ovaj način testiranja s antigenskim testovim preko uputnica, rasteretiti sustav, te da će i oni koji idu na PCR zbog Covid potvrde doći brže na red.   

19. travanj 2024 12:17