StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsad ga svi znaju

Milanovićevi ‘biseri‘ šire se svijetom: strani mediji raspisali se zbog prijetnje da će Hrvatska blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO

Piše Šibenski.hr
27. travnja 2022. - 16:32

Predsjednik Republike Zoran Milanović na vrlo 'zanimljiv' način bi riješio problem izbornog zakona u BiH i Hrvatima osigurao da sami biraju svog predstavnika.

- Nama je Finska važnija od Hrvatske i Hrvata u BiH, je l'? Što se mene tiče, neka uđu u NATO, neka pikaju bijesnog medvjeda penkalom u oko. Ali dok se ne riješi pitanje izbornog zakona, dok se ne natjera Bakira Izetbegovića da promijene izborni zakon, Sabor ne smije ratificirati ničiji pristup u NATO - glasi Milanovićeva izjava s kojom su svi ostali iznenađeni jer nikome do sada nije palo na pamet staviti u 'isti koš' BiH i Finsku.

Naši mediji su navodili da je Milanović izvršio ucjenu, prijetnju...

Na izjavu je reagirao finski ministar vanjskih poslova, a ni Švedska nije ostala dužna. 

Milanović je rekao i ovo: 

- Mi ne tražimo da Finska ili Švedska promijene ime u Ikea nego da samo kažu Amerikancima da se ovo riješi. Za mene je to vitalan nacionalni interes, države, nacije i naroda. Da BiH bude uređena država. Onda će Zagreb navijati da BiH bude u EU - rekao je, a javlja N1.

Njegove izjave su prenijeli brojni europski i svjetski mediji. 

Pa tako islandski medij Ruv.is piše: 

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović nazvao je zahtjev Švedske i Finske za članstvo u NATO-u "opasnom avanturom" , te pozvao hrvatski sabor da poduzme mjere protiv pristupanja tih zemalja savezu. O tome se izvještava na stranicama švedske državne televizije SVT, a citiraju Hrvatski državni radio - HRT - pišu Islanđani, ipak navodeći da je hrvatski ministar vanjskih poslova obećao punu potporu zahtjevu Finske i Švedske za članstvo.

Kažu i da je Milanović socijaldemokrat, baš poput čelnika Finske i Švedske, te da nije zakleti zakleti protivnik ulaska Švedske i Finske u NATO, ali želi iskoristiti pravo veta u 'političkom šahu'. 

Kaže da bi Hrvati trebali odbiti ulazak dvije nordijske zemlje u savez dok se izborni zakon Bosne i Hercegovine ne izmijeni kako bi se zadovoljili zahtjevi hrvatske manjine.

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto na Twitteru je objavio da je razgovarao s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordonom Grlićem Radmanom koji mu je dao uvjeravanja da će i hrvatska vlada i parlament podržati zahtjev Finske za članstvo u NATO-u, pišu islandski mediji.

A evo i video izjave: 

27. travanj 2024 12:11