StoryEditorOCM
Hrvatska i svijettekuće zlato

Maslinovo ulje moglo bi dosegnuti rekordnu cijenu: ‘Poskupit će zbog slabog uroda‘

Piše Šibenski.hr
5. listopada 2023. - 20:17

Vrijeme je berbe maslina. U Istri tradicionalno najprije počinje na jugu poluotoka gdje zbog specifičnih mikroklimatskih uvjeta masline prve dozrijevaju. Zbog vremenskih nepogoda urod je manji nego lani, što bi moglo značiti da će cijena domaćeg maslinova ulja uskoro mogla biti i još viša.

Rane su sorte maslina zrele. Ubiru se uz pomoć ručnih tresača. Plodovi se strojno otresaju u mrežu, a zatim se skupljaju. Obitelj Chiavalon ima oko 12 tisuća maslina. Po stablu imaju manje plodova nego inače.

- Općenito mislim da je 15% manje maslina nego lani, ali imamo mlade nasade koji su došli u rod koji će to nadoknaditi pa će biti kao i prošle godine, uvjeren je maslinar Sandi Chiavalon.

Za zdravi se plod ove godine trebalo potruditi. Maslinama je prijetila tuča, nametnici, a prije berbe dodatno ih je iscrpila suša.

- Top tehnologija je ključna riječ kojom postižemo kondiciju stabala koje se bolje nose s klimatskim stresovima, objašnjava za HRT agronomkinja Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio.

Kakvoća ulja bit će različita. Maslinari koji su uspjeli očuvati plod zdravim imat će vrhunska ulja, kod ostalih to neće biti slučaj. Postoci ulja koji se dobivaju kod prvih prerada zadovoljavaju.

- Prvi randmani nisu loši s obzirom na doba godine. Evo najraniji nam je bio 8% i do 12% smo imali randmane, kaže maslinar iz Bala Emanuel Grubić.

Mnogi maslinari koji imaju slabiji urod najavili su da će podignuti cijene ulja za 10% do 15%.

Marijan Marijanović, maslinar iz Vodnjana, ističe da će kod njih cijene ostati iste jer im maslinici rastu. Jedna litra je 18,5 eura, a što je manje pakiranje, skuplje je po litri. Nemaju, kaže, razloga za dizati cijene.

To je ipak iznimka. Maslinovo će ulje zbog manjeg uroda, ali i porasta troškova berbe najvjerojatnije poskupjeti. 

01. svibanj 2024 10:48