StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet1. travnja-ozbiljno

Markotić: nedopustivo je stigmatizirati oboljele jer oni koji prebole infekciju više nisu ni za koga opasni, za razliku od nezaraženih

Piše Branimir Periša
31. ožujka 2020. - 17:54
Zagreb,310320. Konferencija za medije Nacionalnog stozera civilne zastite oko koronavirusa odrzana je u Ravnateljstvu civilne zastite. Na fotografiji: Krunoslav Capak, Alemka Markotic i davor Bozinovic..Goran Stanzl/Pool/Pixsell

U Hrvatskoj je u utorak potvrđeno 77 novih slučajeva zaraze koronavirusom, isto kao i dan ranije, i nije bilo novih smrtnih slučajeva, što pokazuje da su poduzete mjere učinkovite, te da se zdravstveni sustav nakon inicijalnog šoka zbog izbijanja epidemije vraća u normalu.
Ukupan broj zaraženih popeo se na 867, broj preminulih osoba i dalje je šest, a 67 osoba je ozdravilo, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer Civilne zaštite po čijim je podacima dosad testirano 7015 osoba, samo u 24 sata njih 611.
Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da isti broj slučajeva kao i u prethodnom danu ukazuje da nema značajnijeg povećanja novooboljelih i indirektno da su mjere učinkovite. Istaknuo je da se zdravstveni sustav vraća u normalni mod funkcioniranja nakon inicijalnog šoka zbog izbijanja epidemije.
Na respiratoru su ukupno 32 bolesnika, uključujući pet novih - po dvoje bolesnika u Zagrebu i Splitu te po jedan u Osijeku i Rijeci, a jedan je manje u Dubrovniku jer je transportiran u Split.
Prvi slučaj zaraze potvrđen je na području Virovitičko-podravske županije.

Nedopustiva stigmatizacija oboljelih 

U zdravstvenom sustavu zaraženo je 50 liječnika, 10 stomatologa, 41 medicinska sestra, 5 ljekarnika i 7 aministrativnih djelatnika u bolnicama, a 1200 osoba iz zdravstvenog sustava je u samoizolaciji.
Najviše oboljelih je u dobi od 50 do 59 godina, njih 187 te u dobi od 40 do 49 godina njih 165, a među zaraženima je i 41 osoba mlađa od 20 godina, te 101 starija od 70 godina.
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić ocijenila je nedopustivom stigmatizaciju oboljelih, istaknuvši da oni koji su preboljeli koronavirus više nisu opasnost ni za koga, za razliku od ljudi koji nisu preboljeli i predstavljaju potencijalnu opasnost za svakoga.
Policija je utvrdila ukupno 970 slučajeva kršenja samoizolacije, dok je prijavljeno njih više od 3000, rekao je je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.
Kod sedam policijskih službenika potvrđeno je oboljenje od koronavirusa, a u samoizolaciji se nalazi 98 policijskih službenika, dok je mjera samoizolacije prestala važiti za 59 policijskih službenika.
Nakon potresa u Zagrebu nije znatno porastao broj oboljelih
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kaže rekao je kako je prva analiza pokazala da nakon potresa u Zagrebu nije došlo do porasta oboljelih od koronavirusa.
U Studentskom domu Cvjetno naselje zbog potresa zbrinuto je 450 osoba, dodao je Božinović.
Oporba u zagrebačkoj Gradskoj skupštini oštro je osudila izjave i ponašanje zagrebačkog gradonačelnika MiIana Bandića nakon potresa u kojemu je u Zagrebu oštećeno više od 26 tisuća građevina, istaknuvši da je Bandić nedorastao zadatku. 
Zavod "Andrija Štampar" prvi u Hrvatskoj uveo "drive in" dijagnostiku koronavirusa
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" od utorka je kao prvi u Hrvatskoj uveo "drive in" dijagnostiku koronavirusa kako bi se ubrzalo dijagnosticiranje i povećao broj testiranih osoba.
Capak je dobrim ocijenio uvođenje tzv. "drive in" testriranja  jer se time smanjuje rizik od infekcije, a proces testiranja ubrzava.
Hrvatska udruga ugovornih ordinacija (HUUGO) upozorila je Krizni stožer Ministarstva zdravstva na nedostatak osnovne zaštitne opreme, poput rukavica, maski, ogrtača i naočale u primarnoj zaštiti.
Hrvatska i Mađarska dogovorile su ublažavanje mjera prelaženja zajedničke granice, koje se odnose na državljane dviju država koji imaju prebivalište u dubini od 30 kilometara od granice ili su zaposleni u tvrtki sa sjedištem u tom području, izvijestio je u utorak MUP

Ustavni sud prati rad nadležnih tijela u suzbijanju epidemije

Ustavni sud priopćio je da pažljivo prati sve što nadležna tijela poduzimaju za suzbijanje pandemije koronavirusa te trenutno nema nikakve potrebe za postupanjem u smislu njegovih ustavnih ovlasti.
Priopćenje Ustavnog suda uslijedilo je nakon što je na stručnom portalu iusinfo.hr ustavni sudac Andrej Abramović objavio članak "Ustavnost u vrijeme virusa" u kojem je ustvrdio da Nacionalni stožer nije imao pravo zabraniti napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravišta.
"Radi se o privatnim stavovima suca Abramovića na koje on ima pravo, ali iza kojih ne stoji Ustavni sud niti isti predstavljaju stavove Ustavnog suda", navodi se u priopćenju.
Organizacije civilnog društva, njih 44, uputile su zajedničku reakciju na prijedlog dopuna Zakona o elektroničkim komunikacijama, upozoravajući kako praćenje svakog mobitela u zemlji nije mjera zaštite od koronavirusa nego nepotrebno kršenje ljudskih prava.

Za 1. travnja bez neslanih šala i lažnih obavijesti o koronavirusu

Božinović je izvijestio i kako je naložio ravnateljima civilne zaštite da izdaju propusnice osobama koje imaju svoje zemljište u drugim jedinicama lokalne samouprave, kako bi mogli obrađivati svoju zemlju.
Voditelj Nacionalnog stožer kaže da stalno promišljaju kako održati balans između restriktivnih mjera i njihova popuštanja te ustvrdio kako život nije stao niti treba stati.
Pritom je pozvao sve šaljivdžije da sutrašnji 1. travnja, dan kada se zbijaju šale i puštaju lažne obavijesti, ne koriste za lansiranje dezinformacija i zavaravanje javnosti u vezi koronavirusa. Humor neka ostane samo smiješan, poručio je Božinović.
Hrvatska pošta (HP) izvijestila je da će bez naknade dostaviti mirovinu umirovljenicima koji imaju otvoren račun u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB) kako ne bi izlazili iz svojih domova.

19. travanj 2024 10:20