StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠokirat će vas cijena

Ljeto je vrijeme zmija otrovnica, pa smo se raspitali trebaju li Dalmatinci strahovati od ugriza poskoka

Piše Ivica Marković/SD
1. lipnja 2022. - 21:28

Tragom priče da je nedavno poskok ugrizao psa u mjestu Milešina, u Dalmatinskoj zagori, kojemu je zbog ugriza otekla glava i da nesretna vlasnica nije uspjela pronaći protuotrov u nizu veterinarskih ambulanti, pa čak ni na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, nazvali smo Kliniku za infektologiju KBC-a Split kako bismo doznali postoje li dovoljne količine protuotrova za zmijski ugriz u slučaju da zmija ugrize čovjeka.

- Imamo dovoljne količine protuotrova, odnosno seruma antiviperin koji bi osoba koju je zmija ugrizla trebala primiti što prije kako ne bi nastupila teža ili teška klinička slika. Protuotrov bi bilo najbolje primiti u roku od tri, najviše šest sati, ali bio sam svjedok slučajeva kada bi ljudi nakon što bi ih otrovnica ugrizla došli po protuotrov sutradan ili kasno navečer, iako ih je zmija ugrizla tijekom jutra - govori doc. dr. sc. Dragan Ledina, infektolog na Klinici za infektologiju KBC-a Split.

Do sada su u ovoj godini zabilježena i potvrđena u KBC-u Split dva slučaja ugriza poskoka, dok je kod jednog slučaja postojala sumnja, ali nije trebao bolničko liječenje, već je ta osoba samo bila nekoliko sati na promatranju na Klinici za infektologiju.

- U oba slučaja radilo se o osobama ženskog spola. Imali smo ženu starosti 77 godina iz Kamenskog, koja je radila u vrtu i koju je poskok ugrizao za ruku. Ona nije imala težu kliničku sliku. No zato je nešto težu kliničku sliku imala djevojčica starosti pet godina, koja je bila iz okolice Vrgorca i koju je poskok također ugrizao za ruku. Nju je zmija ugrizla dok se s braćom igrala na nekom odlagalištu stvari, blizu kojeg je izvor vode. Djevojčici je od ugriza otekla kompletna ruka do ramena i prsište. To nije toliko pretjerano bolno, ali je zaista ružan osjećaj. Osobu koja je bila na promatranju vrlo vjerojatno je ugrizla zmija, no očigledno prilikom ugriza nije dovoljna količina otrova ušla u tijelo te osobe - kazuje dr. Ledina.

I jedan smrtni slučaj

Petogodišnje dijete je u bolnici boravilo šest dana, dok je starija žena na liječenju bila tri dana.

U posljednjih 35 godina na ovom našem srednjodalmatinskom području, odnosno području koje “pokriva” KBC Split zabilježen je jedan smrtni slučaj od ugriza zmije otrovnice. Tada je zmija (poskok) ugrizla u predjelu vrata dojenče koje se nalazilo u dječjim kolicima. Budući da se radilo o malenom djetetu, a zmija je ugrizom ispustila veliku količinu otrova, nažalost je došlo do smrtne posljedice.

- Najopasnije vrijeme za zmije otrovnice je u proljeće i ljeto, poglavito krajem kolovoza. Imamo dosta slučajeva s otoka Hvara, gdje se turisti znaju nasloniti rukama na suhozide u kojima bude zmija i tada ih ugrize. A nije tako rijetko da zmija otrovnica ugrize i na Biokovu. Tamo dolaze strani turisti kojima je interesantno vidjeti poskoka, jer su oni rjeđi u Francuskoj, Italiji... Kod njih prevladavaju riđovke i zmija europska ljutica. Tada se turisti suviše približe zmiji i ona ih ugrize - pojašnjava dr. Ledina.

image
Božidar Vukičević/Hanza Media

Zanimalo nas je da li na Klinici za infektologiju imaju i dovoljne količine protuotrova za crne udovice, koje su također opasne u ovom dijelu godine.

- Imamo dovoljnih količina i tog protuotrova, iako posljednjih godina nemamo baš pretjerani broj slučajeva uboda crne udovice, iz jednostavnog razloga što se danas malo tko bavi poljoprivredom. Prije smo takvih slučajeva najviše imali iz Kaštela, trogirskog područja i područja Dalmatinske zagore - zaključuje doc. dr. sc. Dragan Ledina.

UVOZ IZ FRANCUSKE

Jedna doza oko 5000 kuna

Kako doznajemo, jedna doza zmijskog protuotrova koji Hrvatska uvozi iz Francuske košta oko pet tisuća kuna. Dok je taj isti otrov proizvodio Imunološki zavod u Zagrebu, protuotrov je koštao znatno manje. Iz dijela medicinskih krugova se ponovno rodila ideja za proizvodnjom zmijskog protuotrova, no hoće li ona zaživjeti, vidjet ćemo.

19. travanj 2024 00:36