StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSve lipše od lipšeg

Pročitajte zbog koga je Lipota posjećivala svoju Radost, a među kupcima su brojna poznata imena...

Piše Vladimir Urukalo
17. svibnja 2024. - 06:38
Baš zbog Inje je Josipa Pleslić (ex Rimac) u najmanje tri navrata posjećivala Ivana TurudićaNikša Stipaničev/Cropix

Ivan Bašić zvani Inja, 53-godišnjak rodom iz naselja Broćanac kod Posušja, a koji je široj javnosti nedavno postao zanimljiv nakon što je otkriveno da je baš zbog njega bivša kninska gradonačelnica i državna tajnica Josipa Pleslić (ex Rimac) u najmanje tri navrata 2019. godine posjećivala tadašnjeg suca, a današnjeg glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića vezano za postupak koji se tada vodio protiv njega, ponovno se našao na USKOK-ovoj optužnici.

Na USKOK-ov popis došao je pod sumnjom da je dio zločinačke organizacije na čelu s danas pokojnim Draganom Mrđenom, koja je uvozom skupocjenih automobila i utajom poreza oštetila državni proračun za najmanje 200 tisuća eura.

Radi se o priči vrlo sličnoj onoj zbog koje je već bio osuđen prošle godine nakon nagodbe s USKOK-om.

Oduzeto sedam ‘Q50‘

Postupak - zbog kojeg je, po pisanju medija, bivša HDZ-ova državna tajnica Pleslić, kojoj je veliki prijatelj Injin brat Milenko Bašić, jedan od glavnih likova afere "Vjetroelektrane" i zbog kojeg je ona kontaktirala s "radosnim" Turudićem - okončan je tako da je "kralj limuzina", kako su ga prozvali mediji, priznao krivnju, nagodio se s USKOK-om na 11 mjeseci zatvora koji su zamijenjeni radom za opće dobro.

Dobio je i novčanu kaznu od 19.900 eura, u proračun je morao uplatiti 141.000 eura koje je utajio na poreznim i carinskim davanjima, kao i oko milijun kuna sudskih troškova, a sporazumom je pristao i da mu država uzme sedam automobila marke "Nisan Infiniti Q50". 

U tom ga se slučaju teretilo da je od siječnja 2018. do lipnja 2019. godine varanjem na porezu pri uvozu oko 130 luksuznih automobila u Hrvatsku oštetio državni proračun za oko 496 tisuća eura i to pomoću zločinačke organizacije koju je ustrojio, a koja je obuhvaćala tri tvrtke i 13 osoba.

image

Baš zbog Inje je Josipa Pleslić (ex Rimac) u najmanje tri navrata posjećivala Ivana Turudića

Nikša Stipaničev/Cropix

Tada su njegovi kupci bile brojne poznate osobe poput izbornika "vatrenih" Zlatka Dalića, poznatog trenera Nenada Bjelice, nogometnih menadžera Nikkya Arthura Vuksana i Marka Naletilića, poduzetnika Kristijana Floričića, bivšeg Dinamova nogometaša Danija Olma.... 

Sada ga, pak, Sven Mišković, zamjenik ravnatelja USKOK-a, kao prvookrivljenog, tereti da je bio član zločinačke organizacije koja je djelovala u razdoblju od veljače 2015. pa do 31. siječnja 2017. godine na području Zagreba i Virovitice te Savezne Republike Njemačke i Češke Republike na čelu sa Draganom Mrđenom (koji je umro u Srbiji u međuvremenu), tadašnjim vlasnikom i direktorom firme "Victoria Invest" d.o.o. sa sjedištem u Hrvatskoj.

Mrđenova se firma bavila uvozom rabljenih osobnih automobila visoke klase iz Njemačke i drugih zemalja EU-a u Hrvatsku, a povezao je Bašića koji je, po USKOK-u, bio stvarni voditelj poslovanja tzv. nestajućeg trgovačkog društava "Mob-Tech" SK s.r.o. te još i Damira Mitra, Dinka Škiljana, zaposlenika "Victoria Investa", zatim Gorana Biška, stvarnog voditelja poslovanja firme "Bal Bis Group" s.r.o. sa sjedištem u Češkoj i tzv. nestajućeg trgovačkog društva "Almost Ideal" s.r.o. sa sjedištem u Slovačkoj te naposljetku i Ivana Gavrana, kao odgovornu osobu slovenske firme "Agro Koper" d.o.o. 

Mrđenov je cilj bio da sebi i Bašiću omogući znatnu "nepripadnu materijalnu korist" tako da "Victoria Invest" izbjegne obračunavanje i plaćanje PDV-a u državni proračun RH prilikom unosa i daljnje prodaje osobnih automobila, i to tako da je  Mrđen u poslovnim knjigama svoje firme evidentirao neistinite knjigovodstvene isprave i tako osigurao neosnovano umanjenje obveze plaćanja PDV-a svoje firme u proračun.

image

Poznati odvjetnik Čedo Prodanović jedan je od onih koji su od Bašića kupili automobil

Damir Krajač/Cropix

Po optužnici, Bašić ili, po njegovu nalogu, Mitar, na traženje krajnjih kupaca, među kojima su, primjerice, bili poznati zagrebački odvjetnik Čedo Prodanović, talijanski menadžer Vincenzo Cavaliere koji, uz ostale, zastupa Hajdukovu ikonu Marka Livaju, nogometaš Ivan Krstanović te Dubravko Artuković, predsjednik NO "Francka", kontaktirali su autokuće u Njemačkoj koje se bave prodajom rabljenih osobnih automobila visoke klase i dogovarali kupnju vozila. Radilo se o dvadesetak raznih marki vozila poput Audija, Mercedesa i BMW-a raznih linija, Grand Cherokeeja te jedan britanski MORGAN 3 wheeler. 

Lažni računi

Nakon toga bi Biško, po nalogu Mrđena, prodavačima iz Njemačke plaćao kupoprodajnu cijenu s računa firme "Bal Bis Group" d.o.o. te bi izradio neistinite račune u te firme i firme "Almost Ideal" s.r.o., a Inja Bašić je nalagao da se naprave neistiniti računi u ime firme "Mob-Tech" SK s.r.o. Iz tih je računa proizlazilo da firma "Bal Bis Group" prodaje navedene automobile firmama "Almost Ideal" i "Mob-Tech", a da nakon toga te firme automobile dalje prodaju Mrđenovoj firmi.

Prema USKOK-u, tom fiktivnom lancu kupoprodaje bi neistinito prikazali da je porez na dodanu vrijednost već prikazan i plaćen u drugim zemljama Europske unije i da se navedeni automobili preko firme "Victoria Invest" prodaju po posebnom postupku oporezivanja marže, dok bi Mrđen i Bašić, nakon dogovora s krajnjim kupcima, naložili Gavranu da njegova slovenska firma plati njemačkom prodavaču cijenu automobila i u dokumentaciji prikaže da je PDV već prikazan i plaćen u drugim zemljama EU-a i da se automobil u Hrvatskoj prodaje po posebnom postupku oporezivanja marže.

image

Nogometaš Ivan Krstanović preko Bašića je kupio Audi A8 3.0 TDI

Željko Hajdinjak/Cropix

Gavran je to i napravio, a Mitar (po Bašićevu nalogu) i Škiljan (po Mrđenovu nalogu) su pomoću lažne dokumentacije obavljali sve potrebne radnje za homologaciju i registraciju uvezenih automobila.

Mrđen je, tvrdi USKOK u optužnici, napravio račune o kupoprodaji automobila između svoje firme i pravnih i fizičkih osoba na području RH te je na taj način omogućio svojoj firmi izbjegavanje redovnog oporezivanja ovih automobila budući da nije iskazan, prijavljen i plaćen porez na dodanu vrijednost iako su svi bili svjesni da se radi o osobnim automobilima u sustavu redovnog oporezivanja te da je na ime njihove nabave "Victoria Invest" bila dužna prijaviti stjecanje, a pri prodaji obračunati PDV, a ne porez na maržu.

Na ovaj je način, smatra USKOK, država oštećena za neplaćenih najmanje 196.039,12 eura, dok je Inja Bašić za sebe zadržao iznos od 50 tisuća eura.

‘Nisam znao‘

Ovakvim makinacijama PDV na skupocjene automobile nije na kraju plaćen niti u zemlji porijekla niti u zemljama u kojima su bila sjedišta fiktivnih firmi, a niti u Hrvatskoj.

image

Ivan Bašić Inja poznat je kao ‘kralj limuzina‘ jer su mnoge poznate osobe preko njega dolazile do svojih limenih ljubimaca

Bašić je u istrazi istražiteljima kazao da je Mrđena upoznao 2014. godine, da je on bio poznat u Virovitici, ali ne i u Zagrebu, te ga je molio da mu malo proširi mrežu prodaje jer je znao da Inja ima puno poznatih osoba. Pristao je na to, ali mu je rekao da i on mora nešto zaraditi. Mrđen mu je, kazao je, ponudio neke osobne automobile koje je uvozio i koji su mu se sviđali, a on je za njega pronalazio kupce koji su Mrđenu plaćali cijenu, a on bi dobio proviziju do maksimalno 50 tisuća eura. Tako su, kazao je Inja, radili dvije godine bez problema, a da Mrđen radi ilegalno shvatio je kada je ovaj pobjegao iz Hrvatske.

Kupci, naravno, nisu znali da se išta ilegalno radi, a do Bašića bi dolazili "po čuvenju". Tako je odvjetnik Prodanović u svom iskazu naveo da mu je Bašića preporučio netko od poznanika te mu je rečeno da on uvozi iz Njemačke kvalitetne automobile starosti do otprilike godinu dana.

On je preko leasinga kupio BMW X6, dok je nogometni menadžer Cavalierre, pak, kazao da su ga poslovni suradnici uputili na Inju te su mu proslijedili i poveznicu internetske stranice s ponudama automobila firmi "Auto Klik" d.o.o. ili "Click Motors" d.o.o. Planirao je kupiti Audi, ali ga je Inja uvjerio da uzme Mercedes S klase. Cijena je bila 100 tisuća eura, a Bašić je pristao da "pod račun" uzme njegov prethodni automobil marke Audi A6 pa je tako naposljetku preko svoje tvrtke vozilo platio 78.400,00 eura.

Nogometaš Krstanović je, pak, želio kupiti Audi A8, 3.0 TDI Lang, a rođak mu je preporučio vozilo koje je tada bilo u Njemačkoj pa je angažirao Bašića, od kojeg je ranije iznajmljivao auta, da obavi proceduru oko uvoza. Dao mu je svoj rabljeni BMW X6 I, a  kasnije i prepisao vlasništvo na treću osobu te se to smatralo učešćem u financiranju Audija kojeg je do kraja isfinancirao preko leasinga.

No, za razliku od ostalih kupaca koji su kupovali "klasične" marke tipa BMW, Mercedes ili Audi, Dubravko Artuković, čelnik "Francka", kazao je da je u ime firme tražio od Bašića da mu nabavi i uveze automobil "Morgan 3 Wheeler" kojeg je Inja za 38 tisuća eura kupio od njemačke firme "Morgan Park Leberfinger" te ga uvezao u Hrvatsku. Naveo je da je baš takav automobil firma tražila radi promotivnih aktivnosti, a kako niti jedna auto kuća s kojom je "Franck" surađivao nije dobavljala rabljene automobile takve vrste iz uvoza i nakon što su se raspitali, obratili su se Inji. Našli su oglas na stranici Mobile.de, sve detalje oko prodaje, dobave, uvoza i registracije obavio je Bašić, a po vozilo je osobno došao ispred njegova autosalona na Knežiji u Zagrebu.

27. svibanj 2024 20:01