StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNakon korone

Koliko će rat u Ukrajini utjecati na dolazak turista u Dalmaciju? ‘Čim je Rusija napala, rezervacije su nakratko stale...‘

Piše Saša Ljubičić/SD
8. ožujka 2022. - 14:36

Nakon dvije godine pandemije, koja je turizam na svjetskoj razini bacila na koljena, rat u Ukrajini nadvio se kao nova prijetnja našoj glavnoj gospodarskoj grani. Dok Vladimir Vladimirovič Putin nije uputio vojnu silu na Ukrajinu, rezervacije su išle sjajno, a od glavne sezone 2022. očekivalo se da će nadmašiti čak i onu rekordnu iz 2019. godine.

– Rano je govoriti o značajnijem padu rezervacija, ali ratna događanja u Ukrajini zasigurno će ostaviti posljedice na turistički sektor, posebno kada je riječ o turističkom prometu s dalekih emitivnih tržišta, na kojima putnici Europu promatraju kao jednu cjelinu. Koliki će utjecaj ostaviti na turistički promet između europskih zemalja, ovisi o daljnjem tijeku ratnih zbivanja. Izostanak gostiju s tržišta Ukrajine i Rusije u ovoj godini vrlo je izvjestan i sigurno će biti vidljiv u nadolazećoj sezoni, no vjerujemo da će se manjak tih gostiju nadoknaditi prometom s ostalih tržišta. Nadamo se da će se stanje što prije stabilizirati te da ćemo ipak svi imati mirnu i uspješnu turističku sezonu – kazala nam je direktorica TZ-a grada Splita Alijana Vukšić.

Korona i inflacija

Najviše problema imaju avioprijevoznici. Zbog rata u Ukrajini nužno moraju mijenjati zračne rute. Osim toga, još se nisu oporavili od posljedica pandemije koronavirusa, zbog koje su pretrpjeli strašne financijske gubitke, a već ih je pogodila inflacija koja je, među ostalim, bitno utjecala i na cijene energenata. Porasle su i cijene smještaja, hrane, općenito izvanpansionske potrošnje, što bi također moglo odbiti dio turista od putovanja na odmor u inozemstvo.     

– Istina, rezervacije su se do rata u Ukrajini redale kao i 2019. godine i sve je slutilo da ćemo ovo ljeto imati sjajnu sezonu. No čim je Rusija napala Ukrajinu, rezervacije su nakratko stale. Kažem, nakratko, jer se srećom zaista radilo o danima. Sada se ponovno bukira privatni smještaj u Hrvatskoj, doduše malo sporije nego je to bilo prije početka rata u Ukrajini, ali u svakom slučaju zadovoljavajuće. Ovo nije situacija s bukingom koju smo doživjeli u ožujku 2020., kada je zbog koronavirusa, a što se rezervacija privatnog smještaja tiče, sve stalo – kaže Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri HGK-u. 

Optimistični Zadrani

Posljedice rata u Ukrajini najviše bi se mogle osjetiti na krajnjem jugu Hrvatske. Dubrovnik i okolica su do pojave pandemije, uz Istru, prednjačili u broju rezervacija i duljini sezone, no pojavom koronavirusa, zbog ovisnosti o avioprijevoznicima koji su ukinuli ili prorijedili linije prema našem u svijetu najpoznatijem gradu, ostale su im tek turističke mrvice. Lani, kada se sezona u odnosu na rekordnu po ostvarenim prihodima kretala nešto iznad osamdeset posto, na jugu Hrvatske te su brojke bile kudikamo manje. Manjkali su interkontinentalni letovi i kruzeri kojima u Dubrovnik dolazi većina turista.

– Sama činjenica da u Dubrovnik neće stizati Rusi jer im se letovi prema Hrvatskoj ukidaju, veliki je udarac za dubrovački turizam. Slična je situacija s Amerikancima, koji su ovih godina slabo išli prema Europi, a Dubrovčanima su značajni gosti. Što se tiče srednje i sjeverne Dalmacije, tu ne bi trebalo biti problema jer Rusi, a pogotovo Ukrajinci, nisu ovdje dolazili u većem broju. Zato očekujemo goste koji s naših najvećih emitivnih tržišta dolaze mahom automobilima, a to su Nijemci, Poljaci, Česi, Slovaci, Austrijanci, Mađari... – kaže Martina Nimac Kalcina.   

Što se šireg zadarskog područja tiče, a na kojem su iznajmljivači posljednjih godina unatoč svemu bilježili solidne rezultate, Daniel Radeta, predsjednik udruge koja ih okuplja, prilično je optimističan.

– Rezervacije privatnog smještaja odvijaju se normalnim tempom i, osim nekoliko otkazivanja, općenito gledajući rat u Ukrajini na buking nije utjecao. Naravno, sve ovisi o daljnjem tijeku rata na istoku Europe, jer ako ova situacija ipak ne eskalira, dapače, ako se smiri, možemo se nadati jednoj dobroj turističkoj sezoni – kaže Radeta.

02. svibanj 2024 17:40