StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsunce ili kiša?

Kakvi su vam planovi za Praznik rada? Provjerite ide li vam u prilog vremenska prognoza za nedjelju, evo što kaže Vakula

Piše Šibenski.hr
29. travnja 2022. - 09:26

Posljednji travanjski dani - razmjerno stabilni i barem djelomice sunčani - vjerojatno će mnogima dobro doći da se odmore od gotovo svakodnevne povremene mjestimične kiše, koje će ponovno biti početkom svibnja, u većini kopnenog područja i na sjevernom Jadranu vrlo vjerojatno već na Praznik rada, pa i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. Stoga ni temperatura zraka sljedećih dana neće moći previše rasti, ali ni padati.

Valja upozoriti na tijekom petka - ponegdje sve do subote ujutro - često jaku buru s olujnim udarima, podno Velebita lokalno i orkanskima, piše Zoran Vakula za HRT.

I u petak će u većini istočne Hrvatske biti dosta oblaka iz kojih vrlo rijetko može pasti malo kiše, uglavnom u gorju i Srijemu. Vjetar povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a temperatura zraka ujutro oko 7, poslijepodne 19 - 20 °C.

Podjednake poslijepodnevne vrijednosti i u sunčanijoj središnjoj Hrvatskoj, gdje će također osjećaju svježine pridonositi često umjeren sjeveroistočnjak. Povremeno će biti i umjerene naoblake, uz vrlo malu vjerojatnost kišnih kapi.

Malo kiše u obliku kratkotrajnih lokalnih pljuskova može pasti u oblačnijem gorju, uglavnom u Lici. Na sjevernom Jadranu sunčano, većinom čak vedro, ali vjetrovito, uz uglavnom umjerenu i jaku buru s olujnim udarima, podno Velebita mjestimice i orkanskim.

I na srednjem Jadranu će jaka, na udare i olujna bura i tramontana prouzročiti umjereno valovito i valovito more, ali i izvrsnu vidljivost. Poneki oblak moguć je većinom u unutrašnjosti Dalmacije. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će od 12 do 15 °C, a najviša poslijepodnevna između 21 i 23 °C.

Oko prosječih vrijednosti za kraj travnja, većinom čak i malo više, bit će i na jugu Hrvatske - pretežno vedrom, uz buru i tramontanu, umjerenu i jaku, lokalno i s olujnim udarima.

U subotu manje vjetrovito, ali još podjednako sunčano, na Jadranu većinom i vedro. Stabilno će se na jugu zadržati i u prazničnu nedjelju, tijekom koje će na sjevernom Jadranu već biti razvoja oblaka uz sve veću vjerojatnost pljuskova i grmljavine. Početkom novoga tjedna posvuda oblačnije i promjenjivije, uz blagi porast jutarnje temperature zraka i pad poslijepodnevne, prognozira Vakula za HRT.

 

 

01. lipanj 2024 04:45