StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetCURE NOVE PORUKE

Kako su Rimac i Bajan gurale ‘svog čovjeka‘: ‘On je najveći božićni poklon koji možeš dobit! Klanjat će ti se‘

Piše Slavica Lukić/JL
4. ožujka 2024. - 10:28

"On je takav da će to tebi na nivou države vratit kad se probije... I moć koju je do jučer ima Pauk i klanja se njoj polako pristiže u tvoje ruke. Mnogi će se tebi kroz njega u županiji poklonit"...

To su tek neke od desetaka poruka koje je u prosincu 2018. i u siječnju 2019. Snježana Bajan, tadašnja zamjenica u Općinskom državnom odvjetništvu Šibenik, sadašnja zamjenica u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, uputila tadašnjoj državnoj tajnici Josipi Rimac. Poruke pokazuju da Bajan nije poticala Rimac samo da zloupotrebi politički utjecaj za njezino napredovanje u DORH-u već da je žestoko poticala da upregne sve svoje političke moći i veze kako one u DORH-u, tako i one u Ministarstvu pravosuđa kako bi spriječila poništenje izbora "njihova čovjeka" u Državnoodvjetničko vijeće (DOV). A "njihov čovjek" je zamjenik u Županijskom državnom odvjetništvu Šibenik, Zvonko Ivić, aktualni voditelj Kaznenog odjela ŽDO-a u Šibeniku.

Podsjetimo, DOV u sustavu DORH-a ima identičnu ulogu kao i DSV u sudbenoj vlasti: DOV odlučuje o imenovanju i razrješenju svih državnih odvjetnika i njihovih zamjenika u Hrvatskoj osim glavnog državnog odvjetnika, odlučuje o njihovu napredovanju, stegovnoj odgovornosti i premještaju. DOV ima 12 članova do čega sedam, dakle većinu, čine zamjenici državnih odvjetnika svih stupnjeva koje njihovi kolege biraju na općim izborima, tajnim glasanjem svake četiri godine. Prepiska između Bajan i Rimac baca svjetlo na prilično šokantne lobističke igre i pritiske koje se vode iza kulisa izbora za članove DOV-a.

‘Proša Zvonko‘

S obzirom na moć toga tijela na karijere u DORH-u, Bajan, kako pokazuju poruke iz zaplijenjenih mobitela Josipe Rimac, po svaku cijenu nastoji osigurati da u DOV-u ostane njezin kolega iz ŽDO-a Šibenik s kojim je u dobrim odnosima. U porukama koje joj šalje, Bajan Josipi Rimac objašnjava da je i za nju kao političarku od presudne važnosti da spriječi poništenje njegova izbora u to tijelo: "A posebno ti moraš imati takvog nekog pri ruci opeko je tebe", piše joj.

Na izborima za sedam članova DOV-a održanim 17. prosinca 2018. jedan od izabranih bio je i zamjenik ŽDO Šibenik Zvonko Ivić. U svojoj izbornoj jedinci osvojio je najviše glasova. Sutradan, 18. prosinca, nakon objave rezultata izbora sedam članova DVO-a, Bajan radosno piše Josipi Rimac: "Josipa samo da ti javim prosa Zvonko u državnoodvjetničko vijeće ovde poludili... ženo a ja mu bila stožer mene zna cila Hrvatska". Već iste minute Rimac joj otpisuje: "Bravooo" i dodaje: "Pozdravila te Zlata bila kod mene".

Međutim, jedna od kandidatkinja na izborima za DOV, zamjenica iz ŽDO-a Split Julijana Stipišić, koja je dobila 15 glasova manje od Ivića, podnijela je prigovor zbog nepravilnosti u postupku izbora Zvonka Ivića, zatražila poništenje i ponavljanje izbora u dalmatinsko izbornoj jedinici u kojoj je Ivić izabran.

Snježanu Bajan taj je prigovor silno iznervirao pa 22. prosinca 2018. piše Josipi Rimac da Ivićev izbor pokušavaju opstruirati oni koji ga ne vole i traži od nje da utječe na članove Povjerenstva za izbor članova DOV-a koje kao prvostupanjsko tijelo odlučuje o prigovoru na izbore, da podnesak Julijane Stipišić odbaci. Traži od Rimac i da utječe na tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića. "Ajde molim te reci Draženu da su sve to sraćke", poručuje joj Bajan, tvrdeći da piše u Ivićevo ime. Istog dana, 22. prosinca 2018. u sat vremena, Bajan šalje Rimac salvu od 14 uzastopnih poruka: "Odradi to kod Dražena. Ja ti govorim u njegovo ime", pa odmah zatim "On je ogorčen što je sve nasrala u prigovoru", pa "Molim te Josipa hitno nazovi molim te za njega to su govna znaš da mu od njih nitko nije česta... ", pa "Ja sam rekla Zvonu da te Dražen uvažava i da kad ti kažeš neće uzimati u obzir te sraćke", pa zatim "Odmah ga nazovi", pa "Bogati draga odradi to odmah", "Zovi ga odmah", zatim "Zvat će tebe sutra Zvonko i doći će do tebe u Knin"....

Prepiska i preko blagdana

Sutradan, 23. prosinca Bajan državnoj tajnici Rimac šalje novi niz od 36 poruka. "Zašto je važno da je Zvonko u DOV-u jer kad je u DOV-u izboksa će lako da je županijski u Šibeniku a kad je županijski u Šibeniku eto tebe ne listu"... "Tu ti ne radiš samo za njega već naveliko za sebe nisi ni svjesna kako tebi isto Gospa karte slaže"... "Najveći božićni poklon koji možeš dobit je on... jel otalen mu je zagrarantirano misto županijskog a županijskom odvjetniku klanjaju se svi a kroz njega i tebi će. Nisam ti slučajno rekla hitno odradi"... "Eto njega danas tebi u Knin"..."Ti si pametna kako su struje u strankama tako su struje gore i zato ti moraš dati njemu do znanja da sa Mikijem može računat" ... "Član Povjerenstva da oduči o prigovoru je Srndać", sugerira Bajan.

Povjerenstvo za provedbu izbora za DOV koje je kao prvostupanjsko žalbeno tijelo odlučivalo o prigovoru Julijane Stipišić protiv izbora Zvonka Ivića, činilo je pet članova: Slava Stojić, Mirna Rukavina, Mladen Bajić, Mladen Krajačić i Igor Bijelić. Iz poruka koje razmjenjuju Bajan i Rimac nejasno je kojeg člana Povjerenstva nazivaju kodnim imenom "Srndać".

Sam Zvonko Ivić o čijem opstanku u DOV-u se odlučuje, kako pokazuju poruke iz mobitela Josipe Pleslić, bivše Rimac, vrlo je oprezan u komunikaciji s njom. Kao kurirka u komunikaciji s političarkom služi mu kolegica s Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku Snježana Bajan, a poruke državnoj tajnici Ivić ne šalje sa svoga već s mobitela svoje supruge. U popodnevnim satima 23. prosinca, Bajan javlja Rimac: "Sad ćete Zvonko zovnit na viber (navodi broj mobitela) sa ženinog molim te javi se", pa ponovo "Sad te zvao, to mu je ženin broj". Rimac joj odgovara: "Nemam signala u Lukanu" i dodaje "Za sat sam u Kninu i zovem ga". Isti dan u večernjim satima Bajan zahvaljuje Josipi bivšoj Rimac i dodaje: "Rekla sam Zvonku džaba bi ti bilo da te ona ne promovira".

Prepiska ne jenjava ni preko božićnih blagdana. Na sam Badnjak, Bajan piše Rimac: "On ti je večeras kasno mislio doletit do tebe", na što joj Rimac odgovara: "Ma sve ok vidit ćemo se mi", ali Bajan ne popušta pa piše: "Molim te molim kad ti bude zgodno javi mu se".

Sutra dan, 25. prosinca 2018. zamjenik ŽDO-a Šibenik i novoizabrani član DOV-a Zvonko Ivić šalje poruku s mobitela svoje supruge: "Josipa, sretan Božić i Božićne blagdane Vama i vašoj obitelji želi Zvonko Ivić s obitelj", na što mu državna tajnica uzvraća čestitke. Dan kasnije, 26. prosinca Ivić sa suprugina mobitela ponovo šalje poruku Josipi Rimac: "Izborno povjerenstvo će najvjerojatnije sutra odlučivati o prigovoru. U izbornom povjerenstvu je Mladen Bajić. Ako ste s Mladenom Bajićem dobri, jel mu možete poslati poruku da povede računa. Pozdrav Zvonko". Rimac mu odgovara: "Naravno sad ću se čuti s njim".

Odmah nakon molbe zamjenika ŽDO-a Šibenik, Zvonka Ivića, državna tajnica Josipa Rimac uputila je poruku Mladenu Bajiću, koji je tada bio na poziciji jednog od zamjenika glavnog državnog odvjetnika i član Povjerenstva koje odlučuje o prigovoru na Ivićev izbor u DOV: "Sretan Božić od nas iz "krajine".. Jospa Rimac". Bajić joj je odgovorio dva i pol sata kasnije uzvratnom čestitkom: "Sretan Božić tebi i tvojima", na što je Rimac Bajiću odmah uputila sljedeću molbu: "Pazi mi sutra na Z.I". Bajić joj na tu poruku nije odgovorio ništa.

Odmah zatim, Rimac je na mobitel supruge zamjenika ŽDO-a Šibenik Zvonka Ivića poslala poruku: "Čula se bit će ok". Istu večer Josipa bivša Rimac šalje poruku i Snježani Bajan "Čula sam se s MB", na što Bajan oduševljeno odvraća "Bravo", "Bogati ti si doktorirala na izborima i znaš ti kad se šta krši".

Salve poruka: ‘Molim te, zovi Dražena i ministra‘

Međutim, Bajan, Ivić i Rimac su, kako će se kasnije kad cijeli izborni proces za članove DOV-a bude okončan doznati, imali pogrešne informacije o datumu održavanja sjednice petočlanog Povjerenstva koje je odlučivalo o prigovoru Julijane Stipišić na regularnost Ivićeva izbora. Ta sjednica nije održana nakon Božića 2018. kako trojac u svojoj prepisci navodi, već prije Božića 21. prosinca. Povjerenstvo je na toj sjednici donijelo odluku da se prigovor Julijane Stipišić na regularnost izbora odbije, a za tu će odluku šibensko-kninski akteri ove prepiske doznati tek kasnije.

Međutim, nakon novogodišnjih praznika, 9. siječnja 2019. Bajan šalje Josipi Rimac poruku da Julijana Stipišić ne odustaje - odlučila je iskoristiti sva pravna sredstva koja su joj na raspolaganju da opovrgne Ivićev izbor u DOV pa je na odluku Povjerenstva uložila žalbu Kolegiju Državnog odvjetništva - zadnjoj instanci u ustavu DORH-a pred kojom je moguće osporavati rezultate izbora za DOV.

Toga dana uslijedile su nove salve poruka Snježane Bajan Josipi Rimac. "Molim te zovi Dražena i ministra da vrši pritsak jer ga ne žele u DOV-u. Hitno napravi to... Ajde hitno je"... Rimac joj odgovara "Ok", no Bajan ne odustaje: "Zovi molim te Dražena i ministra a sad će te i Zvonko iša je u stan zvati". Rimac joj odvraća da ima kolegij do 13 sati i da će zvati čim završi da Iviću poruči "nek se ne sekira".

Rimac isti dan piše i Zvonku Iviću opet na mobitel njegove supruge: "Javila mi je prijateljica šta se dešava sad ću s ministrom vidit i javim", te ga iste minute umiruje: "Ali bit će sve ok": Ivić joj zahvaljuje, a četiri dana kasnije, 13. siječnja piše s mobitela supruge: "Snježana mi je sve prenijela. Hvala vam lijepa. kad budete imali vremena nađemo se. Želim vam puno sriće i da uspjiete. Z.Ivić". Isti dan Rimac mu odgovara: "Uh uvik neka borba ali nema predaje. ...hvala... idemo dobit obe bitke JR", očito misleći na bitku koju tek treba dobiti na Kolegiju državnog odvjetništva.

Bajan tijekom siječnja 2019. šalje Josipi Rimac novu bujicu poruka... Uz ostale i onu u kojoj joj objašnjava da cijela obitelj Zvonka Ivića glasa za nju: "To je čovik koji je svoju mater i svu svoju rodbinu vozio da preferencijalno glasaju za tebe... isto kao i moji kakvi smo takvi smo kad god je bilo gusto stali smo uz tebe... kakav je tko vidiš kad je gusto a ne kad ti je dobro. zato znaj što ti je hitno činit... jel on tebi može puno vridit". Rimac je povremeno umiruje porukama: "Neće ga niko dirat"... "Svi sve znaju"... "Sve je ok"...

Međutim, Kolegij državnog odvjetništva održan 15. siječnja 2019. usvaja žalbu Julijane Stipišić, poništava izbor Zvonka Ivića u DOV i donosi odluku da se izbori u njegovoj izbornoj jedinici ponove 28. siječnja. Bajan za tu vijest doznaje 21. siječnja 2019. i odmah je javlja Josipi Rimac: "Privatili su žalbu i poništili odluku ponovit će se izbori". Javlja joj i da je odluka o poništenju njegova izbora u DOV Zvonka Ivića silno pogodila: "Nema snage pričat". Aludirajući na nekoga u vrhu DORH-a, Rimac joj odgovara: "A reka je da neće".

Odluka o poništenju Ivićeva izbora i ponavljanju izbora silno je uznemirila Snježanu Bajan pa ona 22. siječnja između dva i tri sata u noći šalje poruke Josipi Rimac: "Pišem ti jer ne mogu od muke stisnit oka.." U noćnim porukama upućenima Josipi Rimac žali se kako čelni ljudi u DORH-u u koje su polagale nade nisu "kurcem mrdnuli" da pomognu Zvonku Iviću.

Međutim, nakon početnog šoka, Bajan ima novi plan kako spasiti Ivićevo članstvo u DOV-u. Josipi Rimac javlja da je i Zvonka Ivića uvjerila da odluka o poništenju njegova izbora nema pravno uporište: "Josipa noćas sam cilu noć vrtila šta, kako... znaš da zvonko ima pravo na ustavnu tužbu..."...." Znaš šta sav je je sritan jer pored toga što Oduka nema pravno uporište... Ima on gore neću govorit koga od svog roda... mislim da su prerano mislili da su ga se riješili...".... " Skakala sam za tebe a i za njega".

‘Ti jedina čudo možeš napraviti‘

Uz to, Bajan i dalje uvjerava državnu tajnicu da i nakon odluke o poništenju Ivićeva izbora može zaustaviti ponavljanje izbora. "Ti jedina čudo možeš napraviti"...

Izbori za mjesto člana DOV-a iz reda zamjenika županijskih državnih odvjetnika ponovljeni su 28. siječnja 2019. Dan uoči njihova ponavljanja, Bajan u pomoć zaziva i nebeske sile pa o tome obavještava Josipu Rimac: "Sad idem na misu u Gospe u 18 sati moliti da učiniš čudo do sutra po zagovoru drage Gospe da ga ne sruše". A u sljedećoj poruci nakon ponovljenih izbora joj piše: "Popušio je dobio je ovaj iz Rijeke". Rimac je u nevjerici pita: "To znači Zvonko nije prošao", a Bajan joj odgovara potvrdno. "Auuuu", razočarano će Rimac.

Na ponovljenim izborima za DOV, Zvonko Ivić nije dobio dovoljno glasova, nedovoljno glasova dobila je i Julijana Stipišić, a u DOV je izabran Mirko Grujić, zamjenik ŽDO-a Pula. Mandat toga saziva DOV-a trajao je od veljače 2019. do veljače 2023.

Snježana Bajan je, kako smo istaknuli, danas zamjenica u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, a Zvonko Ivić voditelj kaznenog odjela Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku.

Ostaje zaštićena i od stegovnog i od kaznenog progona

Snježana Bajan, današnja zamjenica u zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu, koja je stotinama poruka poticala tadašnju državnu tajnicu Josipu Rimac da zloupotrebi svoj politički utjecaj kako bi joj omogućila napredovanje u DORH-u, a zatim i da se ne poništi izbor zamjenika ŽDO-a Šibenik Zvonka Ivića u Državno odvjetničko vijeće, ostat će zaštićena i od stegovnog i od kaznenog progona. Iz DORH-a su ovaj tjedan, a nakon objave teksta u Jutarnjem listu, medijima odgovorili da je za stegovni progon Snježane Bajan nastupila zastara.

Međutim, tvrdnje o zastari koje smo čuli iz DORH-a ne odgovaraju istini. Prema Zakonu o državnoodvjetničkom vijeću (članak 88), zastara vođenja stegovnog postupka nastupa istekom roka od šest godina od počinjenja stegovnog djela. Većinu svojih poruka u kojima je od Josipe bivše Rimac tražila da kao državna tajnica trguje političkim utjecajem kako bi joj omogućila napredovanje, Bajan je poslala u drugoj polovici 2018. pa će za njezin stegovni progon zastara nastupiti tek u drugoj polovici ove godine.

Za poruke u kojima je od Rimac tražila da utječe kako bi se priječilo poništenje izbora u DOV Zvonka Ivića zastara će nastupiti tek u prosincu ove i u siječnju iduće godine. Dakle, posve je jasno da nije riječ o zastari već o nedostatku volje u DORH-u da se stegovno goni državnoodvjetničku dužnosnicu koja je poticala tadašnju državnu tajnicu u Ministarstvu uprave da iskoristi svoj politički utjecaj za kadroviranje u DORH-u i DOV-u.

Za razliku do DORH-a, istaknuti odvjetnik Čedo Prodanović koji je dio karijere radio i kao javni tužitelj, za Novu TV je izjavio, a za Jutarnji list i potvrdio da poruke Snježane Bajan upućene Rimac predstavljaju kazneno djelo poticanja na trgovanje utjecajem.

30. travanj 2024 00:57