StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMučne ispovijesti

Jezive priče i upozorenje djelatnika Hitne zbog ‘sezone‘ pirotehnike: S nelagodom čekamo Silvestrovo. Jer onda stižu...

Piše Božidar Lončar
29. prosinca 2023. - 22:49

Došlo je i to vrijeme u godini! Za neke najljepše, a za neke najgore vrijeme u godini. Primjerice, za pse i osobe sa srčanim problemima jer negdje pred Božić kreće sumanuta pirotehnička predstava diljem grada. A za neke, osobito najmlađe, možda i najgori Božić ili Nova godina ikad. Božić ili Nova godina koja će im promijeniti život. I to sve radi nekoliko sekundi zabave i guštanja. Bit će to i za roditelje najgori Božić ili Nova godina.

Osobito živjeti s grižnjom savjesti što su dozvolili i kupili nešto što je moglo i ubiti njihovo dijete. Jer neovisno o tome jeste li pobornik pirotehnike ili ne, a znamo da se ona u Splitu itekako voli, činjenica je da se bengalke, dimne kutije, signalne rakete, strobeovi, petarde, topovski udari, rimske svijeće i drugi koriste na vlastitu odgovornost. Opasni su i treba s njima znati rukovati.

image
Boris Kovačev/Cropix

Upravo takvu priču je prenijela jedna Splićanka u Facebook grupi "Splitska grintanja" uz fotografiju rendgenskih snimaka ruku i šaka pacijenata stradalih prilikom rukovanja s pirotehnikom.

Splićanka je prenijela objavu Z.K. koja se predstavila kao osoba koja je radila u Hitnoj pomoći. Prepričala je sav stres kojeg je proživljala tih dana kao i prizore koje je vidjela tih dana:

- 10 godina smo suprug i ja smo radili u Hitnoj pomoći. S nelagodom očekujemo raspored dežurstva jer ni jedan zdravstveni radnik ne veseli se tom dežurstvu. I tada stiže taj 31. prosinac. Obično je šaka u najlonu i ručniku iz kojeg curi krv zbog nespretnog pridržavanja uplakanih roditelja ili prijatelja koji su u strašnom šoku. Nesretnik je potpuno bijel od šoka, boli i na rubu nesvjestice. Moram reći da je uživo i u boji 1.000 puta strašnije uz neizdrživu bol. Potom slijedi brzi transport i komplicirane operacije ako se uopće i jedan prst da spasiti. Za sekundu euforije praska plaćat će invalidnošću za cijeli život. Zbogom sport, vožnja, društvo, djevojke, zbogom posao... Najčešće je otac bio zaslužan bio da se u djetetovoj ruci našla petarda. Zato, ako volite sebe i ostale, uživate u životu. Ako imate divne planove, prijatelje, sretan i bezbrižan život onda petarde prepustite onima koji su odlučili biti nepovratno nesretni - napisala je Z.K. na Facebooku što je prenijela Splićanka u Facebook grupi i na svom profilu.

Uistinu, za zapitati se.

image
Facebook/Screenshot "Splitska grintanja"
28. travanj 2024 13:44