StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetčetvrti val

Je li najgore već iza nas? Sve je manje hospitaliziranih, liječnici tvrde: ‘Pritisak je manji, ali...‘

Piše Goranka Jureško/JL
30. studenog 2021. - 21:49

to više pacijenata oboljelih od covida-19 u bolnicama - to više umrlih. Zato ovotjedna stagnacija, a dijelom i mali pad hospitaliziranih bude nadu da će biti manje loših vijesti. Liječnici se ipak ne usude prognozirati radi li se o trendu ili tek kojem danu predaha. Naime, nakon što se gotovo svakog tjedna u bolnicama otvarao jedan ili više novih odjela za covid-pacijente, već dva dana uglavnom je više otpuštenih nego novoprimljenih pacijenata, piše Jutarnji list. 

- Bolji smo nego na početku prošlog tjedna odnosno moglo bi se reći da broj pacijenata stagnira. Trenutačno imamo 120 covid-pacijenata u našoj bolnici i 20 na respiratoru. No, moramo vidjeti što će se događati idućih dana. Situacija nam je omogućila da ne moramo otvoriti još jedan novi odjel koji smo planirali na Klinci za urologiju, a to znači da će se urološki operacijski program nastaviti - kaže dr. Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

- Ne može se reći da smo odahnuli, ali ipak bilježimo stagnaciju u odnosu na protekle tjedne. Danas je bilo hospitalizirano 166 pacijenata na osam covid-odjela te još 32 u tri jedinice intenzivnog liječenja - kaže dr. Gordana Pavliša, voditeljica covid-odjela KBC-a Zagreb.

Nema opuštanja

Manji je pritisak i u KBC-u Rijeka, gdje je u utorak bilo 158 pacijenata oboljelih od koronavirusa.

- Trenutačno nam je na običnom odjelu 136 pacijenata, a u respiracijskom centru 14 na respiratoru i jedan pacijent na ECMO uređaju. Mislim da još nije vrijeme za opuštanje, ali ako se nastavi ovaj trend, onda bismo do kraja tjedna dio covid-kapaciteta zatvorili, a to bi omogućilo da kirurgija poveća elektivni program - kaže prof. dr. Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.

- Nama se broj hospitaliziranih već gotovo tri tjedna kreće od 170 do 180 pacijenata dnevno, ali ta nam stabilizacija ne omogućava da smanjimo covid-odjel i da se dio zaposlenika vrati uobičajenom bolničkom radu. Drugim riječima, ne možemo krenuti s elektivnim zahvatima jer je broj hospitaliziranih konstantno velik - objašnjava dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Naši sugovornici naglašavaju da bi bilo vrlo važno značajnije povećati broj cijepljenih u Hrvatskoj jer bi to smanjilo i pritisak na bolnice.

Stopa smrtnosti

Naime, podaci američkog CDC-a pokazuju da s dobi raste broj hospitaliziranih, a onda i umrlih. Ako se kao referentna skupina uzmu građani u dobi od 18 do 20 godina, onda će oni u dobi od 30 do 39 godina biti dva puta češće hospitalizirani i četiri će puta češće umrijeti, u dobi od 40 do 49 godina hospitalizacija ostaje dva puta češća, ali zato smrtnost raste 10 puta.

19. travanj 2024 12:46