stdClass Object ( [id] => 1278952 [title] => Hrvatski učenici masovno puše ove cigarete i ignoriraju upozorenja. Pogledajte što se njemu dogodilo, jedva se izvukao [alias] => hrvatski-ucenici-masovno-puse-ove-cigarete-i-ignoriraju-upozorenja-pogledajte-sto-se-njemu-dogodilo-jedva-se-izvukao [catid] => 330 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Američki tinejdžer Draven Hatfield iz Hartsa u Zapadnoj Virginiji ovisan o pušenju e-cigareta (‘vape‘) tvrdi da mu je ta navika oštetila pluća i uzrokovala njihov kolaps četiri puta.

E-cigarete je počeo pušiti kada je imao samo 13 godina jer je smatrao da je to ‘zgodan trend‘. Sada ima 19 godina i kaže da je u početku pušio samo vikendom prije nego što je ta navika prerasla u ‘svaki dan, cijelo vrijeme‘.

Tek kada je hitno prebačen u bolnicu s kolapsom pluća četiri puta u četiri mjeseca, povezao je svoje zdravstvene strahove s e-cigaretama, piše Daily Mail.

Bolnički liječnici složili su se da je štetu uzrokovalo pušenje e-cigareta i rekli su da njegova pluća izgledaju kao da je ‘pušio tri kutije cigareta dnevno najmanje 30 godina‘.

Objasnili su mu da je imao spontani pneumotoraks - iznenadni kolaps pluća kojeg pokreće prikupljanje zraka između pluća i njegove vanjske površine. Taj mjehurić, kada pukne, uzrokuje curenje zraka u prostor oko pluća. Simptomi uključuju oštru bol u prsima koja se pogoršava dubokim udahom ili kašljem, ubrzan rad srca i umor.

U većini slučajeva, uzrok kolapsa pluća je nepoznat. No, pušenje povećava rizik, a stručnjaci vjeruju da ga može uzrokovati i ‘vaping‘.

Draven Hatfield proveo je sljedeći tjedan u bolnici spojen na prsnu cijev koja je umetnuta između rebara kako bi se pluća ponovno potpuno proširila. Ali sljedeći tjedan, njegovo lijevo plućno krilo kolabiralo je po drugi put. Dva mjeseca kasnije, u prosincu 2021., kolabiralo je njegovo desno plućno krilo. Taj put bio je usred pušenja i u tom je trenutku svoje zdravstvene probleme povezao s ‘vapeom‘  i odlučio je prestati.

---

---

- Samo sam osjetio malo pucanje i, kako sam prošao kroz to, znao sam što je to. Disao sam drugačije i svaki put kad bih progutao, malo me uštipnulo u boku. Shvatio sam da je to zbog e-cigareta, razgovarao sam sa stručnjakom i tada sam odlučio pokušati prestati pušiti - kazao je Draven.

No, njegovi zdravstveni problemi su se nastavili, a pluća su mu kolabirala po četvrti put u veljači 2022., dok je bio u školi.

- Na putu do bolnice sve je izgledalo dobro, a kada sam stigao tamo, morali su me operirati - ispričao je.

Liječnici su morali izvesti bulektomiju — operaciju uklanjanja zračnih džepova iz njegova desnog plućnog krila.

‘Uključivalo je pričvršćivanje zida mojih rebara, postoji kemijski proces pričvršćivanja, oni stružu mjehuriće zraka s mojih pluća‘, objasnio je.

Draven se u međuvremenu oporavio od ‘zastrašujućeg‘ iskušenja, iako još uvijek pati od bolova u prsima, i sada želi podići svijest o opasnostima pušenja e-cigareta.

- To me natjeralo da shvatim koliko e-cigarete mogu biti opasne. Stručnjak je rekao da su mi se stvorili mjehurići zraka na plućima koji bi se rasprsnuli i iz njih bi propuštao zrak, što bi uzrokovalo kolaps mojih pluća. Bio sam prilično uzrujan. Mislio sam da je pušenje bolje od pušenja i brinuo sam se za svoju budućnost. Bio sam jako uplašen - ispričao je 19-godišnji Draven.

I u Hrvatskoj raste broj osoba koje puše e-cigarete. Jutarnji list objavio je nedavno kako ih puši svaki deseti učenik, a liječnici upozoravaju da te cigarete uzrokuju novu vrstu upale pluća.

“Wiip pušim u školi pod odmorom, a nekad i pod satom kad odem na WC. To me zabavlja i ne mislim da radim nešto posebno loše. Deset nas u razredu puši…”, priča uz osmijeh 12-godišnja učenica sedmog razreda jedne zagrebačke škole iz centra.

Njena prijateljica potvrđuje sve. Kažu da “cure puše više nego dečki jer je to trend”. Ako netko nema svoj wiip onda ga dijele, ali očekuju da im drugi put vrate. Wiip, unatoč zabrani prodaje za maloljetnike, kupuju bez problema.

“Malo mi bude neugodno kupiti ih pa zamolim nekog od prijatelja tko izgleda starije. Na kioscima ih se lako kupi, gotovo nitko ne provjerava.” Roditelji nijednog učenika od njih desetak s kojima smo razgovarali ne znaju za njihovu naviku jer se lako skrije, navodi dnevnik.

“Možeš ga sakriti u torbi, u ormar s robom, u jastučnicu. Na Tik Toku ima dobrih ideja”, kaže 13-godišnjakinja iz novozagrebačkog Travnog, koja je, kao i svi ostali sugovornici, iznimno upućena u sve o e-cigaretama.

Njena prijateljica kaže da je jedna od rijetkih u razredu koja ne puši, jer joj je “glupo raditi nešto samo zašto što svi rade”.

“Jesu štetne, ali ništa posebno. To je prenapuhano”, govori odlučno.

“Nikako se ne može reći da e-cigarete nisu štetne”, naglašava, pak, epidemiologinja doc. dr. sc. Dijana Mayer, Voditeljica odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih u Službi za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a. 

- Ako gledamo dob kada su započinjali s pušenjem e-cigareta, to je 13 i 14 godina. Mi nemamo pad, mi smo vrlo visoko na ljestvici u Europi što se tiče pušenja običnih cigareta i e-cigareta - kaže dr. Mayer.

Pulmolog Luka Vrbanić iz KBC Sestre Milosrdnice uporava:

- Postoji bolest koja je povezana s e-cigaretama. Bolest plućnog intersticija za koju ne znamo točan mehanizam nastajanja, ali zna se da je povezana s e-cigaretama. Ta bolest je po sebi dovoljno opasna, dovodi do smanjene funkcije disanja, može biti trajnih posljedica na pluća - kazao je za Danas.hr dr. Vrbanić.

---

Svjetska zdravstvena organizacija: ‘Opasno je, ovo ne smijemo dopustiti‘

I Svjetska zdravstvena organizacija je još prije dvije godine upozorila kako su elektronske cigarete i ostali slični proizvodi opasni su za zdravlje te njihovu upotrebu treba regulirati, da bi se u samom začetku duhanskoj industriji onemogućilo ‘vrbovanje’ potencijalnih kupaca.

“Nikotin izaziva snažnu ovisnost, a jednako su opasni i elektronički inhalatori nikotina pa bi stoga njihovu upotrebu trebalo bolje regulirati”, rekao je šef UN-ove agencije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

U izvještaju piše da proizvođači ovakvih proizvoda, čija se paleta i dalje proširuje, često za cilj imaju djecu i adolescente koje privlače hiljadama raznih okusa (u izvještaju stoji da ih je čak 16.000).

Michael Bloomberg, milijarder i bivši gradonačelnik New Yorka koji je već duže vrijeme angažiran u borbi protiv pušenja, osudio je taktiku duhanskih kompanija.

“S obzirom na zamijećeni pad prodaje cigareta, duhanske kompanije agresivno promoviraju nove proizvode poput e-cigareta ili sličnih duhanskih proizvoda te lobiraju kod vlada, tražeći od njih ograničenja postojećih propisa. Njihov je cilj jednostavan: pridobiti novu generaciju ovisnika o nikotinu, a mi im to ne možemo dopustiti”, smatra Bloomberg.

Stoga šef WHO-a vjeruje da bi u zemljama u kojima ti proizvodi nisu zabranjeni “vlade trebale usvojiti odgovarajuće mjere kako bi zaštitile svoje stanovništvo od opasnosti koje im prijete od elektronskih nikotinskih inhalatora te da bi spriječile njihovu upotrebu među djecom, adolescentima i ostalim zdravstveno osjetljivim grupama”.

UN-ovu agenciju osobito zabrinjava upotreba elektronskih cigareta među mlađima od  20 godina zbog štetnog učinka nikotina na razvoj mozga u ovoj osjetljivoj životnoj dobi i zbog opasnosti koje mogu predstavljati određeni sastojci.

WHO preporučuje vladama da poduzmu sve što mogu kako bi se nepušačima onemogućio pristup e-cigaretama, strahujući od ponovnog populariziranja pušenja, osobito među mladima.

Prema izvještaju UN-ove agencije, upotreba e-cigareta zabranjena je u 32 zemlje, a 79 ih je usvojilo bar jednu mjeru koja se odnosi na ograničenje njihove upotrebe, primjerice – zabranu oglašavanja. WHO istodobno ističe da čak 84 zemlje u svijetu nemaju propise kojima bi se onemogućila prodaja ovih proizvoda.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pluća su mu uništena [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => pluća su mu uništena 0 5188 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-05 16:25:32 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Šibenski.hr [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-05 16:26:29 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-04-05 16:21:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 141 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 330 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske i svijeta [menu-meta_keywords] => vijesti, hrvatska, svijet [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska i svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Hrvatski učenici masovno puše ove cigarete i ignoriraju upozorenja. Pogledajte što se njemu dogodilo, jedva se izvukao [metakey] => e-cigarete, Draven Hatfield [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/05\/24652469.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Screenshot"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Draven je e-cigarete po\u010deo pu\u0161iti s 13 godina<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1529","hd_24652469_1920.jpg":"1920x1080","k_24652469_1280.jpg":"1280x1280","k_24652469_1024.jpg":"1024x1024","k_24652469_640.jpg":"640x640","k_24652469_480.jpg":"480x480","k_24652469_340.jpg":"340x340","k_24652469_220.jpg":"220x220","o_24652469_1280.jpg":"1280x1019","o_24652469_1024.jpg":"1024x815","o_24652469_640.jpg":"640x509","o_24652469_480.jpg":"480x382","o_24652469_340.jpg":"340x270","o_24652469_220.jpg":"220x175","h_24652469_1280.jpg":"1280x854","h_24652469_1024.jpg":"1024x683","h_24652469_640.jpg":"640x427","h_24652469_480.jpg":"480x320","h_24652469_340.jpg":"340x227","h_24652469_220.jpg":"220x147","pp_24652469_1280.jpg":"1280x1628","pp_24652469_1024.jpg":"1024x1303","pp_24652469_640.jpg":"640x814","pp_24652469_480.jpg":"480x611","pp_24652469_340.jpg":"340x432","pp_24652469_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 330 [name] => Hrvatska i svijet [alias] => hrvatska-i-svijet [description] => [parent] => 324 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"323","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15024393 Threads: 1 Questions: 3152367308 Slow queries: 7038486 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235003996 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sibenik/vijesti/hrvatska-i-svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 330 [name] => Hrvatska i svijet [alias] => hrvatska-i-svijet [parent] => 324 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sibenik/vijesti/hrvatska-i-svijet ) ) [link] => /sibenik/vijesti/hrvatska-i-svijet/hrvatski-ucenici-masovno-puse-ove-cigarete-i-ignoriraju-upozorenja-pogledajte-sto-se-njemu-dogodilo-jedva-se-izvukao-1278952 [printLink] => /sibenik/vijesti/hrvatska-i-svijet/hrvatski-ucenici-masovno-puse-ove-cigarete-i-ignoriraju-upozorenja-pogledajte-sto-se-njemu-dogodilo-jedva-se-izvukao-1278952?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 519085 [name] => e-cigarete [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => e-cigarete [link] => /tag/e-cigarete ) [1] => stdClass Object ( [id] => 711774 [name] => Draven Hatfield [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-05 18:21:19 [main_article_id] => 0 [alias] => draven-hatfield [link] => /tag/draven-hatfield ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pluća su mu uništena [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hrvatski učenici masovno puše ove cigarete i ignoriraju upozorenja. Pogledajte što se njemu dogodilo, jedva se izvukao [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-06-37-28-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/05/24652469.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Screenshot [mainImageDesc] =>

Draven je e-cigarete počeo pušiti s 13 godina

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/05/24652469.jpg [title] => Screenshot

Draven je e-cigarete počeo pušiti s 13 godina

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Američki tinejdžer Draven Hatfield iz Hartsa u Zapadnoj Virginiji ovisan o pušenju e-cigareta (‘vape‘) tvrdi da mu je ta navika oštetila pluća i uzrokovala njihov kolaps četiri puta.

E-cigarete je počeo pušiti kada je imao samo 13 godina jer je smatrao da je to ‘zgodan trend‘. Sada ima 19 godina i kaže da je u početku pušio samo vikendom prije nego što je ta navika prerasla u ‘svaki dan, cijelo vrijeme‘.

Tek kada je hitno prebačen u bolnicu s kolapsom pluća četiri puta u četiri mjeseca, povezao je svoje zdravstvene strahove s e-cigaretama, piše Daily Mail.

Bolnički liječnici složili su se da je štetu uzrokovalo pušenje e-cigareta i rekli su da njegova pluća izgledaju kao da je ‘pušio tri kutije cigareta dnevno najmanje 30 godina‘.

Objasnili su mu da je imao spontani pneumotoraks - iznenadni kolaps pluća kojeg pokreće prikupljanje zraka između pluća i njegove vanjske površine. Taj mjehurić, kada pukne, uzrokuje curenje zraka u prostor oko pluća. Simptomi uključuju oštru bol u prsima koja se pogoršava dubokim udahom ili kašljem, ubrzan rad srca i umor.

U većini slučajeva, uzrok kolapsa pluća je nepoznat. No, pušenje povećava rizik, a stručnjaci vjeruju da ga može uzrokovati i ‘vaping‘.

Draven Hatfield proveo je sljedeći tjedan u bolnici spojen na prsnu cijev koja je umetnuta između rebara kako bi se pluća ponovno potpuno proširila. Ali sljedeći tjedan, njegovo lijevo plućno krilo kolabiralo je po drugi put. Dva mjeseca kasnije, u prosincu 2021., kolabiralo je njegovo desno plućno krilo. Taj put bio je usred pušenja i u tom je trenutku svoje zdravstvene probleme povezao s ‘vapeom‘  i odlučio je prestati.

---

---

- Samo sam osjetio malo pucanje i, kako sam prošao kroz to, znao sam što je to. Disao sam drugačije i svaki put kad bih progutao, malo me uštipnulo u boku. Shvatio sam da je to zbog e-cigareta, razgovarao sam sa stručnjakom i tada sam odlučio pokušati prestati pušiti - kazao je Draven.

No, njegovi zdravstveni problemi su se nastavili, a pluća su mu kolabirala po četvrti put u veljači 2022., dok je bio u školi.

- Na putu do bolnice sve je izgledalo dobro, a kada sam stigao tamo, morali su me operirati - ispričao je.

Liječnici su morali izvesti bulektomiju — operaciju uklanjanja zračnih džepova iz njegova desnog plućnog krila.

‘Uključivalo je pričvršćivanje zida mojih rebara, postoji kemijski proces pričvršćivanja, oni stružu mjehuriće zraka s mojih pluća‘, objasnio je.

Draven se u međuvremenu oporavio od ‘zastrašujućeg‘ iskušenja, iako još uvijek pati od bolova u prsima, i sada želi podići svijest o opasnostima pušenja e-cigareta.

- To me natjeralo da shvatim koliko e-cigarete mogu biti opasne. Stručnjak je rekao da su mi se stvorili mjehurići zraka na plućima koji bi se rasprsnuli i iz njih bi propuštao zrak, što bi uzrokovalo kolaps mojih pluća. Bio sam prilično uzrujan. Mislio sam da je pušenje bolje od pušenja i brinuo sam se za svoju budućnost. Bio sam jako uplašen - ispričao je 19-godišnji Draven.

I u Hrvatskoj raste broj osoba koje puše e-cigarete. Jutarnji list objavio je nedavno kako ih puši svaki deseti učenik, a liječnici upozoravaju da te cigarete uzrokuju novu vrstu upale pluća.

“Wiip pušim u školi pod odmorom, a nekad i pod satom kad odem na WC. To me zabavlja i ne mislim da radim nešto posebno loše. Deset nas u razredu puši…”, priča uz osmijeh 12-godišnja učenica sedmog razreda jedne zagrebačke škole iz centra.

Njena prijateljica potvrđuje sve. Kažu da “cure puše više nego dečki jer je to trend”. Ako netko nema svoj wiip onda ga dijele, ali očekuju da im drugi put vrate. Wiip, unatoč zabrani prodaje za maloljetnike, kupuju bez problema.

“Malo mi bude neugodno kupiti ih pa zamolim nekog od prijatelja tko izgleda starije. Na kioscima ih se lako kupi, gotovo nitko ne provjerava.” Roditelji nijednog učenika od njih desetak s kojima smo razgovarali ne znaju za njihovu naviku jer se lako skrije, navodi dnevnik.

“Možeš ga sakriti u torbi, u ormar s robom, u jastučnicu. Na Tik Toku ima dobrih ideja”, kaže 13-godišnjakinja iz novozagrebačkog Travnog, koja je, kao i svi ostali sugovornici, iznimno upućena u sve o e-cigaretama.

Njena prijateljica kaže da je jedna od rijetkih u razredu koja ne puši, jer joj je “glupo raditi nešto samo zašto što svi rade”.

“Jesu štetne, ali ništa posebno. To je prenapuhano”, govori odlučno.

“Nikako se ne može reći da e-cigarete nisu štetne”, naglašava, pak, epidemiologinja doc. dr. sc. Dijana Mayer, Voditeljica odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih u Službi za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a. 

- Ako gledamo dob kada su započinjali s pušenjem e-cigareta, to je 13 i 14 godina. Mi nemamo pad, mi smo vrlo visoko na ljestvici u Europi što se tiče pušenja običnih cigareta i e-cigareta - kaže dr. Mayer.

Pulmolog Luka Vrbanić iz KBC Sestre Milosrdnice uporava:

- Postoji bolest koja je povezana s e-cigaretama. Bolest plućnog intersticija za koju ne znamo točan mehanizam nastajanja, ali zna se da je povezana s e-cigaretama. Ta bolest je po sebi dovoljno opasna, dovodi do smanjene funkcije disanja, može biti trajnih posljedica na pluća - kazao je za Danas.hr dr. Vrbanić.

---

Svjetska zdravstvena organizacija: ‘Opasno je, ovo ne smijemo dopustiti‘

I Svjetska zdravstvena organizacija je još prije dvije godine upozorila kako su elektronske cigarete i ostali slični proizvodi opasni su za zdravlje te njihovu upotrebu treba regulirati, da bi se u samom začetku duhanskoj industriji onemogućilo ‘vrbovanje’ potencijalnih kupaca.

“Nikotin izaziva snažnu ovisnost, a jednako su opasni i elektronički inhalatori nikotina pa bi stoga njihovu upotrebu trebalo bolje regulirati”, rekao je šef UN-ove agencije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

U izvještaju piše da proizvođači ovakvih proizvoda, čija se paleta i dalje proširuje, često za cilj imaju djecu i adolescente koje privlače hiljadama raznih okusa (u izvještaju stoji da ih je čak 16.000).

Michael Bloomberg, milijarder i bivši gradonačelnik New Yorka koji je već duže vrijeme angažiran u borbi protiv pušenja, osudio je taktiku duhanskih kompanija.

“S obzirom na zamijećeni pad prodaje cigareta, duhanske kompanije agresivno promoviraju nove proizvode poput e-cigareta ili sličnih duhanskih proizvoda te lobiraju kod vlada, tražeći od njih ograničenja postojećih propisa. Njihov je cilj jednostavan: pridobiti novu generaciju ovisnika o nikotinu, a mi im to ne možemo dopustiti”, smatra Bloomberg.

Stoga šef WHO-a vjeruje da bi u zemljama u kojima ti proizvodi nisu zabranjeni “vlade trebale usvojiti odgovarajuće mjere kako bi zaštitile svoje stanovništvo od opasnosti koje im prijete od elektronskih nikotinskih inhalatora te da bi spriječile njihovu upotrebu među djecom, adolescentima i ostalim zdravstveno osjetljivim grupama”.

UN-ovu agenciju osobito zabrinjava upotreba elektronskih cigareta među mlađima od  20 godina zbog štetnog učinka nikotina na razvoj mozga u ovoj osjetljivoj životnoj dobi i zbog opasnosti koje mogu predstavljati određeni sastojci.

WHO preporučuje vladama da poduzmu sve što mogu kako bi se nepušačima onemogućio pristup e-cigaretama, strahujući od ponovnog populariziranja pušenja, osobito među mladima.

Prema izvještaju UN-ove agencije, upotreba e-cigareta zabranjena je u 32 zemlje, a 79 ih je usvojilo bar jednu mjeru koja se odnosi na ograničenje njihove upotrebe, primjerice – zabranu oglašavanja. WHO istodobno ističe da čak 84 zemlje u svijetu nemaju propise kojima bi se onemogućila prodaja ovih proizvoda.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Screenshot
Screenshot

Draven je e-cigarete počeo pušiti s 13 godina

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sibenik/vijesti/hrvatska-i-svijet/hrvatski-ucenici-masovno-puse-ove-cigarete-i-ignoriraju-upozorenja-pogledajte-sto-se-njemu-dogodilo-jedva-se-izvukao-1278952 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=01d14039aec8a18f95a19726a824fe621659e2cc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hrvatski+u%C4%8Denici+masovno+pu%C5%A1e+ove+cigarete+i+ignoriraju+upozorenja.+Pogledajte+%C5%A1to+se+njemu+dogodilo%2C+jedva+se+izvukao&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fhrvatska-i-svijet%2Fhrvatski-ucenici-masovno-puse-ove-cigarete-i-ignoriraju-upozorenja-pogledajte-sto-se-njemu-dogodilo-jedva-se-izvukao-1278952 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fhrvatska-i-svijet%2Fhrvatski-ucenici-masovno-puse-ove-cigarete-i-ignoriraju-upozorenja-pogledajte-sto-se-njemu-dogodilo-jedva-se-izvukao-1278952 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pluća su mu uništena [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpluća su mu uništena

Hrvatski učenici masovno puše ove cigarete i ignoriraju upozorenja. Pogledajte što se njemu dogodilo, jedva se izvukao

Piše Šibenski.hr
5. travnja 2023. - 18:21

Američki tinejdžer Draven Hatfield iz Hartsa u Zapadnoj Virginiji ovisan o pušenju e-cigareta (‘vape‘) tvrdi da mu je ta navika oštetila pluća i uzrokovala njihov kolaps četiri puta.

E-cigarete je počeo pušiti kada je imao samo 13 godina jer je smatrao da je to ‘zgodan trend‘. Sada ima 19 godina i kaže da je u početku pušio samo vikendom prije nego što je ta navika prerasla u ‘svaki dan, cijelo vrijeme‘.

Tek kada je hitno prebačen u bolnicu s kolapsom pluća četiri puta u četiri mjeseca, povezao je svoje zdravstvene strahove s e-cigaretama, piše Daily Mail.

Bolnički liječnici složili su se da je štetu uzrokovalo pušenje e-cigareta i rekli su da njegova pluća izgledaju kao da je ‘pušio tri kutije cigareta dnevno najmanje 30 godina‘.

Objasnili su mu da je imao spontani pneumotoraks - iznenadni kolaps pluća kojeg pokreće prikupljanje zraka između pluća i njegove vanjske površine. Taj mjehurić, kada pukne, uzrokuje curenje zraka u prostor oko pluća. Simptomi uključuju oštru bol u prsima koja se pogoršava dubokim udahom ili kašljem, ubrzan rad srca i umor.

U većini slučajeva, uzrok kolapsa pluća je nepoznat. No, pušenje povećava rizik, a stručnjaci vjeruju da ga može uzrokovati i ‘vaping‘.

Draven Hatfield proveo je sljedeći tjedan u bolnici spojen na prsnu cijev koja je umetnuta između rebara kako bi se pluća ponovno potpuno proširila. Ali sljedeći tjedan, njegovo lijevo plućno krilo kolabiralo je po drugi put. Dva mjeseca kasnije, u prosincu 2021., kolabiralo je njegovo desno plućno krilo. Taj put bio je usred pušenja i u tom je trenutku svoje zdravstvene probleme povezao s ‘vapeom‘  i odlučio je prestati.

- Samo sam osjetio malo pucanje i, kako sam prošao kroz to, znao sam što je to. Disao sam drugačije i svaki put kad bih progutao, malo me uštipnulo u boku. Shvatio sam da je to zbog e-cigareta, razgovarao sam sa stručnjakom i tada sam odlučio pokušati prestati pušiti - kazao je Draven.

No, njegovi zdravstveni problemi su se nastavili, a pluća su mu kolabirala po četvrti put u veljači 2022., dok je bio u školi.

- Na putu do bolnice sve je izgledalo dobro, a kada sam stigao tamo, morali su me operirati - ispričao je.

Liječnici su morali izvesti bulektomiju — operaciju uklanjanja zračnih džepova iz njegova desnog plućnog krila.

‘Uključivalo je pričvršćivanje zida mojih rebara, postoji kemijski proces pričvršćivanja, oni stružu mjehuriće zraka s mojih pluća‘, objasnio je.

Draven se u međuvremenu oporavio od ‘zastrašujućeg‘ iskušenja, iako još uvijek pati od bolova u prsima, i sada želi podići svijest o opasnostima pušenja e-cigareta.

- To me natjeralo da shvatim koliko e-cigarete mogu biti opasne. Stručnjak je rekao da su mi se stvorili mjehurići zraka na plućima koji bi se rasprsnuli i iz njih bi propuštao zrak, što bi uzrokovalo kolaps mojih pluća. Bio sam prilično uzrujan. Mislio sam da je pušenje bolje od pušenja i brinuo sam se za svoju budućnost. Bio sam jako uplašen - ispričao je 19-godišnji Draven.

I u Hrvatskoj raste broj osoba koje puše e-cigarete. Jutarnji list objavio je nedavno kako ih puši svaki deseti učenik, a liječnici upozoravaju da te cigarete uzrokuju novu vrstu upale pluća.

“Wiip pušim u školi pod odmorom, a nekad i pod satom kad odem na WC. To me zabavlja i ne mislim da radim nešto posebno loše. Deset nas u razredu puši…”, priča uz osmijeh 12-godišnja učenica sedmog razreda jedne zagrebačke škole iz centra.

Njena prijateljica potvrđuje sve. Kažu da “cure puše više nego dečki jer je to trend”. Ako netko nema svoj wiip onda ga dijele, ali očekuju da im drugi put vrate. Wiip, unatoč zabrani prodaje za maloljetnike, kupuju bez problema.

“Malo mi bude neugodno kupiti ih pa zamolim nekog od prijatelja tko izgleda starije. Na kioscima ih se lako kupi, gotovo nitko ne provjerava.” Roditelji nijednog učenika od njih desetak s kojima smo razgovarali ne znaju za njihovu naviku jer se lako skrije, navodi dnevnik.

“Možeš ga sakriti u torbi, u ormar s robom, u jastučnicu. Na Tik Toku ima dobrih ideja”, kaže 13-godišnjakinja iz novozagrebačkog Travnog, koja je, kao i svi ostali sugovornici, iznimno upućena u sve o e-cigaretama.

Njena prijateljica kaže da je jedna od rijetkih u razredu koja ne puši, jer joj je “glupo raditi nešto samo zašto što svi rade”.

“Jesu štetne, ali ništa posebno. To je prenapuhano”, govori odlučno.

“Nikako se ne može reći da e-cigarete nisu štetne”, naglašava, pak, epidemiologinja doc. dr. sc. Dijana Mayer, Voditeljica odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih u Službi za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a. 

- Ako gledamo dob kada su započinjali s pušenjem e-cigareta, to je 13 i 14 godina. Mi nemamo pad, mi smo vrlo visoko na ljestvici u Europi što se tiče pušenja običnih cigareta i e-cigareta - kaže dr. Mayer.

Pulmolog Luka Vrbanić iz KBC Sestre Milosrdnice uporava:

- Postoji bolest koja je povezana s e-cigaretama. Bolest plućnog intersticija za koju ne znamo točan mehanizam nastajanja, ali zna se da je povezana s e-cigaretama. Ta bolest je po sebi dovoljno opasna, dovodi do smanjene funkcije disanja, može biti trajnih posljedica na pluća - kazao je za Danas.hr dr. Vrbanić.

Svjetska zdravstvena organizacija: ‘Opasno je, ovo ne smijemo dopustiti‘

I Svjetska zdravstvena organizacija je još prije dvije godine upozorila kako su elektronske cigarete i ostali slični proizvodi opasni su za zdravlje te njihovu upotrebu treba regulirati, da bi se u samom začetku duhanskoj industriji onemogućilo ‘vrbovanje’ potencijalnih kupaca.

“Nikotin izaziva snažnu ovisnost, a jednako su opasni i elektronički inhalatori nikotina pa bi stoga njihovu upotrebu trebalo bolje regulirati”, rekao je šef UN-ove agencije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

U izvještaju piše da proizvođači ovakvih proizvoda, čija se paleta i dalje proširuje, često za cilj imaju djecu i adolescente koje privlače hiljadama raznih okusa (u izvještaju stoji da ih je čak 16.000).

Michael Bloomberg, milijarder i bivši gradonačelnik New Yorka koji je već duže vrijeme angažiran u borbi protiv pušenja, osudio je taktiku duhanskih kompanija.

“S obzirom na zamijećeni pad prodaje cigareta, duhanske kompanije agresivno promoviraju nove proizvode poput e-cigareta ili sličnih duhanskih proizvoda te lobiraju kod vlada, tražeći od njih ograničenja postojećih propisa. Njihov je cilj jednostavan: pridobiti novu generaciju ovisnika o nikotinu, a mi im to ne možemo dopustiti”, smatra Bloomberg.

Stoga šef WHO-a vjeruje da bi u zemljama u kojima ti proizvodi nisu zabranjeni “vlade trebale usvojiti odgovarajuće mjere kako bi zaštitile svoje stanovništvo od opasnosti koje im prijete od elektronskih nikotinskih inhalatora te da bi spriječile njihovu upotrebu među djecom, adolescentima i ostalim zdravstveno osjetljivim grupama”.

UN-ovu agenciju osobito zabrinjava upotreba elektronskih cigareta među mlađima od  20 godina zbog štetnog učinka nikotina na razvoj mozga u ovoj osjetljivoj životnoj dobi i zbog opasnosti koje mogu predstavljati određeni sastojci.

WHO preporučuje vladama da poduzmu sve što mogu kako bi se nepušačima onemogućio pristup e-cigaretama, strahujući od ponovnog populariziranja pušenja, osobito među mladima.

Prema izvještaju UN-ove agencije, upotreba e-cigareta zabranjena je u 32 zemlje, a 79 ih je usvojilo bar jednu mjeru koja se odnosi na ograničenje njihove upotrebe, primjerice – zabranu oglašavanja. WHO istodobno ističe da čak 84 zemlje u svijetu nemaju propise kojima bi se onemogućila prodaja ovih proizvoda.

13. svibanj 2024 08:37