StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPAST ĆE REKORDI

Dio Hrvatske će se danas pržiti na 30°C! Evo što će spasiti šibensku obalu

Piše D.R./JL
7. travnja 2024. - 23:31

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je u nedjelju u popodnevnim satima da će u ponedjeljak u Hrvatskoj biti pretežno sunčano te iznimno toplo za ovo doba godine. Kako se najavljuje već danima, temperature će ići do 30 °C.

- Jutarnja magla moguća je osobito na sjevernom Jadranu. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i južni, uz obalu te u gorju i jugozapadni - rekao je DHMZ.

- Jutarnja temperatura od 8 do 13, na Jadranu i do 15 °C. Najviša dnevna na obali i otocima većinom od 21 do 25, u unutrašnjosti između 25 i 30 °C - dodao je DHMZ.

Rekordi u Slavoniji

- U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano vrijeme, uz slab do umjeren jugoistočni i istočni vjetar. Najniža temperatura zraka od 9 do 12 °C, najviša između 28 i 30 °C - rekla je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, meteorologinja iz DHMZ-a, prenosi Jutarnji.

- Uz mnogo sunčanih sati u središnjoj Hrvatskoj temperatura gdjegod na jugu i 31 °C. U Međimurju i Podravini povremeno će puhati umjeren južni i jugoistočni vjetar, drugdje vjetar uglavnom slab - dodala je Klemenčić Novinc.

- Sunčanog vremena neće nedostajati ni na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj. Ujutro mjestimice može biti magle, osobito na moru. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni. Najviša temperatura zraka između 21 i 25 °C, u gorju ponegdje i viša. Podjednake vrijednosti i u Dalmaciji.

Prijepodne će zapuhati do umjeren južni vjetar i jugo, pa će more biti mirno ili malo valovito, prema otvorenom dijelu i umjereno valovito - ustvrdila je meteorologinja.

image
Tonci Plazibat/Cropix

- Kupača će sve više biti i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će dominirati nebesko plavetnilo. Jutarnja temperatura zraka od 10 °C u unutrašnjosti do 15 °C na otocima, a najviša dnevna između 21 i 25 °C - rekla je Klemenčić Novinc.

Meteorolog Dnevnika Nove TV, Darijo Brzoja, rekao je da su temperature koje je Hrvatska zabilježila u travnju rezultat dolaska vrućeg zraka sa sjevera Afrika i Sredozemlja.

More se sporije zagrijava od kopna

- Ovaj put je to malo neobično jer se taj zrak u ovom dijelu godine nalazi baš samo na sjeveru Afrike. Ljeti ga ima malo više i nad Sredozemljem, pa su takve situacije češće - rekao je Brzoja.

- Kad se govori o profesionalnim mjerenjima, temperatura se mjeri u meteorološkoj kućici, dakle, u hladu, u zatvorenom prostoru, koji se provjetrava, ali je iznad travnate površine, a to se radi upravo zato da se otkloni nekakav lokalni utjecaj. Primjerice, ako smo na asfaltu ili na suncu, onda će i temperatura biti mnogo viša - dodao je meteorolog.

Brzoja je rekao da je u unutrašnjosti Hrvatske trenutno toplije nego na obali zato što se more sporije zagrijava i sporije hladi, a kopno brže zagrijava i brže hladi.

Klemenčić Novinc rekla je da će u utorak biti stabilno, da će u srijedu biti nestabilnije i svježije.

Nestabilnije u srijedu

- Lokalni pljuskovi te grmljavina najvjerojatniji su u središnjoj i Gorskoj Hrvatskoj, no moglo bi ih biti i drugdje. Slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar okrenut će u srijedu na sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će nakon juga, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana u srijedu zapuhati umjerena i jaka bura, a prema jugu sjeverozapadnjak. Prevladavat će sunčano vrijeme, samo će srijeda biti oblačnija i nestabilnija, lokalno uz mogućnost neverina. Temperatura zraka bez veće promjene - rekla je meteorologinja.

Brzoja je pak rekao da će pijesak iz Sahare ciklona iznad Atlantika u utorak ili srijedu donijeti u Hrvatsku.

- No, s obzirom na to da ne očekujemo preveliku kišu, ne bi trebalo biti prljavih automobila - ustvrdio je Brzoja.

29. travanj 2024 16:37