StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUznemirujuće snimke

HRT objavio potresnu reportažu s covid-odjela u Splitu: ‘Nama ne treba još jedan rat. Svaki dan nam umire 40, 50 ljudi...‘

Piše Šibenski.hr
21. studenog 2021. - 15:19

Epidemija u Hrvatskoj bukti. Oborili smo rekorde. Prošlotjedni val tek će se u ovom tjednu preliti na bolnice. A stanje je u njima već teško. Liječnici i medicinske sestre su iscrpljeni.

Ekipa HTV-ove emisije Puls provela je nekoliko sati na COVID odjelu splitske bolnice i svjedočila bitci za svaki život koja se ondje neumorno vodi. Ovo je prava istina o borbi protiv koronavirusa. Upozoravamo da bi vas neke snimke mogle uznemiriti.

- Nisam zabrinut što će biti za tri tjedna. Zabrinut sam što će biti sutra, govori doc. prim. dr. sc. Božidar Duplančić, anesteziolog intenzivist u KBC-u Split.

Vodi nas sa sobom u jutarnju vizitu u jedinicu intenzivnog liječenja COVID pozitivnih bolesnika na Klinici za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje. Mnogima od njih život spašavaju respiratori. Radi se o uređaju, objašnjava nam Duplančić, koji je sličan aparatu za anesteziju - sučelje je isto, ali aparat za anesteziju još ima dva dodatka za plinovite anestetike.

- Respirator ne ubija, nego respirator spašava ljude. Respirator nam daje vrijeme potrebno da se pluća oporave, kaže Duplančić.

image
H R T

Jedna te ista ekipa, kaže, ovdje radi više od godinu dana. Liječnika ima dovoljno, no medicinskih sestara trebalo bi biti barem dvostruko više, upozorava.

- Umorna sam, umorni su svi kolege i kolegice. Baš neko jutro sam se pitala - "Bože, hoćemo li mi to sve moći izdržati?", govori nam Jadranka Maras, glavna sestra COVID jedinice intenzivnog liječenja.

- Za sada nekako uspijevamo, ali ako se ovo sve dalje razvuče, ako se ljudi ne cijepe, ako nas ne poslušaju... Mislim da bi ovi kadrovi što ste prošli preko našeg odjela trebali biti i neko upozorenje, dodaje.

- Naravno da nas je strah, kaže glavna sestra Ivanka Ercegović.

Duplančić upozorava kako je COVID-19 najveća ugroza hrvatske države i naroda nakon Domovinskog rata.

- Nama ne treba još jedan rat. Svaki dan nam umire 40, 50 ljudi. Sada domoljublje nije frenetično skakanje na prvi takt Lijepe naše, hvatanje za lijevu stranu prsišta... Sada je domoljublje, u ovom trenutku pogibelji hrvatskog naroda, odgovorno se ponašati, poručuje Duplančić, koji zaključuje - cijepljenje je najpametniji način zaštite od ove bolesti.

image
H R T
28. ožujak 2023 23:52