StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRužni skandal

HRT naplatio mjesečnu pristojbu slijepima. Sada tvrde da nisu, a iz Zaklada za slijepe odgovaraju: "To je laž!"

Piše Silvna Uzinić/Slobodna Dalmacija
19. studenog 2020. - 21:25

Neistinita je informacija da je kontrolor HRT-a naplatio mjesečnu pristojbu Zakladi za slijepe, javljaju s HRT-a nakon što su u četvrtak mediji objavili da se upravo to dogodilo, i to zbog posjedovanja zvučnika koje Zaklada "Čujem, vjerujem, vidim" koristi za izradu zvučnih knjiga.

"U razgovoru s kontrolorom i kasnije s njegovim nadređenim u službi za pristojbu HRT-a rečeno mi je da smo dužni plaćati pristojbu jer uz uređaje koje posjedujemo u Zakladi (računala) imamo i zvučnike", rekao je Mirko Hrkač, upravitelj Zaklade.

Hrkač je u priopćenju rekao kako su kontroloru i njegovu nadređenom objasnili da u svojem sustavu imaju specijalnu knjižnicu gdje snimaju zvučne knjige za potrebe slijepih osoba te su im stoga oni prijeko potrebni za rad.

"Jednostavno nemamo vremena ni uvjeta za slušanje Hrvatskog radija dok radimo, no bez obzira na to, njihov je odgovor bio da moramo plaćati pristojbu", naveo je.

HRT im je odgovorio da, unatoč tome što su zvučnici prijeko potrebni za rad slijepih na računalu, svejedno moraju plaćati pristojbu, iz čega proizlazi, kažu u Zakladi, "da na sljepoću moraju plaćati pristojbu HRT-a".

 

Zaklada je pozvala HRT da preispita svoje postupke, kao i one koji su donijeli takav zakon.

Iz protesta spremni prestati sa snimanjem

"U suprotnom smo iz protesta spremni prestati sa snimanjem zvučnih knjiga za potrebe slijepih osoba i uputiti smo sve naše korisnike u odjel HRT-a za pristojbu da im oni osiguraju potrebnu literaturu", stajalo je u njihovu priopćenju.

No iz radne jedinice Marketing i komunikacije HRT-a u vrlo kratkom roku poslali su svoj odgovor koji glasi: "Kontrolor HRT-a sastavio je zapisnik na temelju kojeg je utvrđeno da se radi o uređaju koji služi isključivo u svrhu obavljanja djelatnosti, članak 36. stavak (2) Zakona o HRT-u, te se po zapisniku neće poduzimati daljnje aktivnosti."

 
 
 

Htjedosmo napisati da je Zakladi "Čujem, vjerujem, vidim" preostalo da ovaj odgovor čuje, vidi i povjeruje, ali za svaki slučaj kontaktirali smo Mirka Hrkača.

– To što oni sada govore je laž – bio je kategoričan upravitelj.

Javili medijima

– Kad je u utorak bio kontrolor, rekao nam je da moramo platiti 500 kuna za ovu godinu, s tim što nam neće naplatiti kaznu. Dodao je da moramo plaćati pristojbu. Tada sam nazvao njegove pretpostavljene u Zagreb i rekao im o čemu se radi, objasnivši im da se kao slijepa osoba koristim zvučnikom za rad, ali oni su mi rekli da unatoč tome moramo plaćati pristojbu.

Iz revolta sam rekao da ću javiti svim medijima, a oni su mi baš tada dodatno zaprijetili plaćanjem pristojbe. Da mi je tada rekao da nećemo morati plaćati, sigurno ne bih izašao s pričom zbog koje sam zapravo jako žalostan.

Nakon svega što smo čuli, nama preostaje da vjerujemo kako HRT prema slijepima neće, kako su rekli, poduzimati daljnje aktivnosti.

25. travanj 2024 18:50