StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNOVI CROBAROMETAR

HDZ uvjerljivo ispred svih, raste i broj neodlučnih: Plenković ispao s liste najpozitivnijih, evo tko ga je istisnuo

Piše vijesti sd
24. studenog 2023. - 20:56

Dnevnik Nove TV objavio je ovomjesečno istraživanje javnog mnijenja u Hrvatskoj, Crobarometar, koje pokazuje kako su izbor novog ministra obrane, afera Geodetski fakultet, političke trzavice oko obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, ali i glasovanje Hrvatske o rezoluciji UN-a te sukobi u Ukrajini i Gazi utjecali na rejtinge stranaka.

HDZ je uvjerljivo ispred svih i ima 29,5 posto podrške ispitanika, a radi se o minimalnom padu u odnosu na listopad. Slijedi SDP koji nakon minimalnog rasta prošli mjesec, ovaj ipak blago pada na 12,6 posto podrške. MOST, koji je prošlog mjeseca bio na trećem mjestu sada ima 8,1 posto podrške građana, no to je za jedan postotni bod manje.

Možemo i Domovinski pokret dijele četvrto mjesto sa 7,9 posto podrške.

S više od 2 posto potpore, točnije - 2,4 posto je i stranka Odlučnost i pravednost Karoline Vidović Krišto. Među strankama koje bilježe manje od 5, a opet više od barem 1 posto su Umirovljenici zajedno, HSU, IDS, HNS i HSS.

Raste i broj neodlučnih birača kojih je prošli mjesec bilo oko 16, a sad čak 18 posto. To je nakon HDZ-a drugi najčešći odabir birača. No, raste postotak onih koji bi sigurno ili vjerojatno izašli na izbore - takvih je sada 70 posto! 26 posto njih sigurno ili vjerojatno ne bi glasovalo, a tek 4 posto još ne zna bi li ili ne bi.

Kada je riječ o pozitivnom dojmu političara, Zoran Milanović je zadržao prvu poziciju. Predsjednik je za 47 posto ispitanih najpozitivniji političar. Slijedi ga čelnik MOSTA - Božo Petrov, o kojem pozitivan dojam ima 39 posto ispitanika. U odnosu na prošli mjesec - Tomislav Tomašević i Ivan Penava zamijenili su mjesta - pa je čelnik platforme Možemo pozitivac za 35 posto ispitanih, a čelnik Domovinskog pokreta za njih 33 posto. U top 5 nema premijera Plenkovića kojeg je s tog mjesta istisnula - Karolina Vidović Krišto s 32 posto, javlja Dnevnik Nove TV.

Na listi najnegativnijih i dalje je Milorad Pupovac, kojeg negativcem smatra 76 posto ispitanika. Na drugom je mjestu Andrej Plenković sa 64 posto. Slijedi predsjednik Sabora Gordan Jandroković s 58 posto. Hrvoje Zekanović negativac je za 55 posto ispitanika, a odmah iza njega je šef SDP-a Peđa Grbin, o kojem negativno misli 54 posto ispitanih.

Rad Vlade ovaj mjesec podržava 27 posto građana, a ne podržava njih 67 posto.

Podrška radu Predsjednika Republike nakon duljeg vremena je porasla. Oko 40% građana podržava rad Zorana Milanovića, dok 52% ne podržava. 8 posto nema stav. Građani su najmanje zadovoljni radom političara i sudova, a najviše ocjene za stanje u zemlji dali su za sigurnost, obrazovni sustav te slobodu i neovisnost medija.

28. travanj 2024 22:19