StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRIPREME ZA SEZONU

Grčka i Mađarska uvode ‘covid putovnice‘, ali Hrvatska ima drugi plan, otkrili smo koji

Piše Robert Bajruši, Augustin Palokaj/JL
18. siječnja 2021. - 12:56

Za razliku od nekih država, poput Grčke, Mađarske i Estonije, koje su najavile uvođenje covid-putovnica za turiste koji namjeravaju dolaziti, Ministarstvo turizma je zauzelo stav da "sustav covid-putovnica nije razrađen na razini EU" te da će se s odlukom o tome pričekati, kako je odgovoreno Jutarnjem listu.

Neslužbeno se može saznati da Hrvatska u ovom trenutku nije za uvođenje covid-putovnica te da će to biti njezina početna pozicija na virtualnom sastanku sljedeći četvrtak, na kojem će šefovi država ili vlada EU raspravljati o ovoj temi.

Covid-putovnica kolokvijalni je naziv za cjepivni certifikat, odnosno potvrdu da je osoba cijepljenja protiv koronavirusa, koja bi u nekim državama EU mogla zamijeniti rigorozne mjere pri prelasku granice, odnosno obavezu predočenja negativnog PCR testa ili odlaska u karantenu. Drugim riječima, cijepljeni turist koji sa sobom ima tu potvrdu (covid-putovnicu) nesmetano bi mogao ući u državu.

Ideju je prvi javno iznio grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, smatrajući da će to pomoći u pokretanju oporavka industrije turizma i putovanja. U Francuskoj se, prema nacrtu novog zakona, predviđa uvođenje tzv. zelenih putovnica za osobe koje su procijepljene. U nacrtu spomenutog zakona također stoji da se onima koji ne mogu dokazati da su negativni na koronavirus ili se nisu cijepili "zabrane određene aktivnosti i pristup gradskom prijevozu, restoranima, kulturnim ustanovama i drugim javnim mjestima". I iz Španjolske je najavljeno da će tamošnje vlasti napraviti registar svojih državljana koji se odbiju cijepiti i podijeliti ga s ostalim zemljama EU.

Ideja je kontroverzna s pravnog aspekta jer u većini država cijepljenje ne može biti obvezno, a, s druge strane, ne smije biti diskriminacije u pravima slobode kretanja. Drugi problem bit će i činjenica da građani još ne mogu sami odlučiti o tome kada će se cijepiti jer još barem nekoliko mjeseci neće biti dovoljno cjepiva da se svatko tko želi može cijepiti.

- Da bi se u Hrvatskoj uvela tako restriktivna mjera, trebalo bi se priznati da je situacija toliko ozbiljna - izvanredna - da zahtijeva sasvim izvanredna ograničenja ljudskih prava. Budući da takvo nešto nije uobičajeno za redovno stanje, moralo bi se priznati da se nalazimo u stanju velike prirodne nepogode (članak 17. Ustava), pa bi o uvođenju takve mjere morao odlučivati Sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika. Ili, drugačije rečeno, sve dok vlast tvrdi da ustavnopravno imamo redovno stanje (članak 16. Ustava), ne može se uvoditi ova vrsta restrikcija, koje predstavljaju neku vrstu prisile - objašnjava Đorđe Gardašević s Katedre za ustavno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Dok se, pak, čeka dogovor u Bruxellesu, Ministarstvo turizma priprema popis hotela i turističkih objekata kojima će biti dodijeljena oznaka "Safe travels" kao dokaz da su sigurni za goste jer poštuju epidemiološke protokole. Otprilike za dvadesetak dana Ministarstvo turizma počinje propagandnu kampanju "Safe stay in Croatia" (Siguran boravak u Hrvatskoj), a zatim će i dodjeljivati te naljepnice.

"U pripremi su sigurnosni protokoli za smještajne i ugostiteljske objekte, uključujući i za dionike nautičkog turizma, a oznaka će biti usklađena s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje su u danom trenutku na snazi. Dodjeljivanje oznaka planirano je početkom veljače, a Ministarstvo turizma i sporta vodit će evidenciju subjekata s nacionalnim oznakama te ad hoc provoditi provjere pridržavanja mjera", glasi službeni odgovor Ministarstva turizma.

Krajem prošlog ljeta Hrvatska je postala jedna od zemalja koje su dobile pečat WTTC za sigurno putovanje, koji je kreiralo Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC). Žig "Safe travel" stvoren je kako bi putnicima omogućio identifikaciju destinacija i tvrtki diljem svijeta koji su usvojili globalne standardizirane zdravstvene i higijenske protokole. To je, na neki način, jamstvo turistima da će se voziti ili odsjesti u objektu koji poštuje protokole za suzbijanje koronavirusa.

- Imat ćemo dvije vrste oznaka Safe travels - onu WTTC-a i nacionalnu - a primjena sigurnosnih protokola te postizanje potrebne razine procijepljenosti turističkih djelatnika i cjelokupnog stanovništva doprinijet će jačanju Hrvatske kao poželjne i sigurne turističke destinacije, kojoj je sigurnost gostiju na prvom mjestu - pojasnila je Ivana Crnić, glasnogovornica Ministarstva turizma.

- Na listi će se nalaziti hoteli, marine, OPG-i, privatni smještaj, čak i zračne luke i trajekti. Uostalom, već smo se dokazali kao sigurna destinacija jer se u ljeto 2020. nijedan turist nije zarazio u hotelima u Hrvatskoj - istaknula je Crnić.

18. travanj 2024 02:37