StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetne piše nam se dobro

Građanima ‘time out‘ do novog udara na kućne budžete: Ponovni skok cijena bit će odgođen do 1. travnja?

Piše Vedran Marjanović
10. siječnja 2023. - 18:37

Lideri najvećih domaćih trgovačkih lanaca okupljeni u Udruzi trgovine Hrvatske udruge poslodavaca danas će se sastati kako bi utvrdili daljnje zajedničko postupanje prema Vladi i u odnosu na nove, povećane cijene koje su dobili od dobavljača.

- Dio poslodavaca u trgovini misli kako bi nove cijene koje smo dobili od dobavljača trebalo primijeniti od 1. veljače kako su dobavljači zatražili, dok dio nas misli da s tim treba pričekati do 1. travnja – kazao nam je jučer u neslužbenom razgovoru jedan od čelnika Udruge trgovine HUP-a.

Sastanak u HUP-u

Ne želi, kaže, davati nikakve službene izjave prije sastanka, a osobno je skloniji, dodaje, rješenju da se s novim cijenama čeka do 1. travnja.

- Tako bi dobili vremena da sjednemo za stol s industrijom, dobavljačima i državom kako bi vidjeli što možemo zajednički napraviti da ne dođe do poskupljenja koje guraju dobavljači – kaže naš sugovornik.

Potvrđeno nam je da će jedna od tema sastanka u HUP-u biti i nadzor Državnog inspektorata (DIRH) pokrenut na temelju zahtjeva Vlade od 5. siječnja da trgovci vrate cijene koje su bile 31. prosinca prošle godine.

Trgovci, poručeno nam je iz njihovih redova, ustraju na tome da od 1. siječnja nije bilo povećanja cijena kakvo je predstavljeno u javnosti, već se, tvrde, krivo tumače akcijske prodaje koje su bile na snazi do 1. siječnja.

Kada je u pitanju spomenuti nadzor DIRH-a, i jučer su se mogla čuti tumačenja kako Vladin Zaključak o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena po kojem se taj nadzor provodi, nije dorečen te da inspektori nemaju preciznu odredbu po kojoj mogu utvrditi je li došlo do neopravdanog dizanja cijena.

Na pitanje jesu li spomenute kritike na račun Vladinog zaključka točne, iz Državnog inspektorata jučer su nam poručili kako je njihova zadaća provedba, a ne, ističu, tumačenje ili komentiranje propisa.

Neispoštovan cijenik

- Državni inspektorat utvrđuje činjenično stanje u nadzorima poštivanja svih propisa mjerodavnih za nadzor. Naši djelatnici sačinjavaju izvješće o utvrđenom stanju s prijedlogom prekršajnih mjera ako za njih postoji utvrđeno činjenično stanje – navode u DIRH-u.

Prema jučerašnjem istupu zamjenice glavnog državnog inspektora Vedrane Grčić-Filipović na HRT-u, trgovci koji su neopravdano dignuli cijene 1.siječnja ove godine su oni koji nisu ispoštivali vlastite cijenike od 31. prosinca prošle godine.

Naime, navela je dužnosnica DIRH-a, daleko prije 31. prosinca u trgovinama je primijenjeno dvojako iskazivanje cijena, u kunama i u eurima, a od 1. siječnja ove godine, navela je, trgovine su samo trebale, na napisima cijena na policama, istaknuti nove napise s istim cijenama, ali s eurom kao prvim i kunama kao drugim iznosom cijene.

28. travanj 2024 15:26