StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetizvanredna sjednica

Glasovanje u Saboru prošlo onako kako je HDZ zamislio, oporba: ‘Ovo je sramotni dan!‘

Piše Ivanka Toma/JL
23. srpnja 2023. - 11:11

 

Hrvatski sabor u nedjelju je većinom glasova odbio zaključke koje je predložio predsjednik Republike Zorana Milanović o štrajku u pravosuđu i plinskoj aferi, nakon što je o njima dva dana trajala žustra rasprava, a prihvatio je zaključke vladajuće većine.

Sa 77 glasova odbijen je tako zaključak predsjednika Milanovića kojim bi se Vlada obvezala da odmah, a najduže u roku od 15 dana, poduzme sve potrebne mjere kako bi se osiguralo uredno funkcioniranje sudbene vlasti u Hrvatskoj.

Odbijen je i zaključak predsjednika Republike kojim bi se obvezala Vlada da u roku od 15 dana utvrdi koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu HEP-u u provedbi Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

Prihvaćeni su zaključci vladajuće većine u kojima stoji da je sazivanje izvanredne sjednice od strane predsjednika RH bilo nepotrebno jer Vlada poduzima sve potrebne mjere za osiguranje urednog funkcioniranja sudbene vlasti, kao i sve potrebne mjere za utvrđivanje okolnosti u provedbi Uredbe o uklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

 

Predsjednik Republike u potpunosti se svrstao na stranu parlamentarne manjine, a svojim izjavama je u javnosti obezvrijedio rad zastupnika u Hrvatskom saboru, instituciju parlamenta i odredbe Ustava, navodi se u zaključku vladajućih.

Sabor je većinom odbio i zaključke koje je predložila cjelokupna oporba, da se Vladu zaduži Vladu da donese odluku kojom će državnim službenicima i namještenicama svi dani provedeni u štrajku biti plaćeni, te da u roku od tri radna dana razriješi članove uprave HEP-a, članove upravnog vijeća HERA-e, upravu HROTE-a i državnog tajnika za energetiku u Ministarstvu gospodarstva Ivu Milatića.

Oporbeni prijedlog da se štrajkašima isplate plaće za dane u štrajku dobio je 67 glasova, a protiv je glasalo 74. Za razliku od glasanja po ostalim točkama, u glasanje za ovaj prijedlog nije se uopće uključilo troje zastupnika SDSS-a.

Odbijen je i zaključak Kluba Domovinskog pokreta kojim je tražio od Vlade da u roku 15 dana dostavi zapisnik sa sjednice Kriznog tima za Plan intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom Hrvatske održane krajem ožujka 2023., te izvješće o razlozima povećanja cijene otkupa plina od INA-e s 41 na 47 eura u vrijeme smanjenja cijena plina u Europskoj uniji.

Ovo je trenutak sramote HDZ-a i satelita koji su po nalogu Andreja Plenkovića odbili platiti plaću radnicima u štrajku i na koje su poslali specijalce, rekao je Peđa Grbin (SDP). Plenkovića je nazvao "napuhanim egom", na što u HDZ-ovci uzvratili da je "licemjeran".


POČELO JE GLASOVANJE!

 

Predlagatelj izvanredne sjednice Sabora predsjednik Zoran Milanović predložio je zaključak kojim se Vlada RH obvezuje da odmah, a najduže u roku od 15 dana, poduzme sve potrebne mjere kako bi se osiguralo uredno funkcioniranje sudbene vlasti u Hrvatskoj.

Predloženi zaključak nije dobio potreban broj glasova jer je 77 zastupnika bio protiv.

Uoči novog glasovanja, zatupnici uglavnom traže riječ zbog povrede poslovnika, a Jandroković uredno dijeli opomene.

S druge strane, predloženi zaključci HDZ-a su usvojeni sa 77 glasova.

Zaključak vladajuće većine glasi: "Budući da Vlada poduzima sve potrebne mjere oko sudbene vlasti, sazivanje izvanrednog zasjedanja bilo je nepotrebno. Predsjednik RH je obezvrijedio ovlasti koje mu daje Ustav.

 

Oporba je predložila zaključak kojim se zadužuje Vladu da donese odluku kojom će državnim službenicima i namještenicama svi dani provedeni u štrajku biti plaćeni te traži da se ukine Odluka o umanjenju plaće i dodataka na plaću štrajkašima. HDZ-ova većina je odbila taj zaključak.


Rezultat, barem formalni, prve izvanredne sjednice Sabora koju je u povijesti hrvatske države sazvao predsjendik Republike biti će da je ona bila nepotrebna i promašena, a da je predsjednik Republike Zoran Milanović zanemario činjenicu da kao šef države mora biti iznad stranačke pripadnosti, te da se svrstao na stranu oporbe.

To je, naime, suština zaključaka koje je predložila vladajuća većina, klubovi zastupnika HDZ-a, svih njihovih koalicijskih partnera uključujući i Hrvoja Zekanovića koji nastupa kao neovisni zastupnik.

U odnosu na Milanovićev prijedlog da Sabor donese zaključak kojim bi se Vladu obavezalo da u roku od 15 dana osigura uredno funkcioniranje sudbene vlasti, vladajući ga odbacuju i nude svoji koji doslovno glasi:

"Budući da Vlada RH u okviru svojih ovlasti poduzima sve potrebne mjere vezano za osiguranje urednog funkcioniranja sudbene vlasti, daljnjeg poboljšanja materijalnog statusa službenika i namještenika, sazivanje izvanrednog zasjedanja Hrvatskog sabora od strane predsjednika Republike bilo je nepotrebno. Predsjednik Republike se ovim činom u potpunosti svrstao na stranu parlamentarne manjine, a svojim izjavama u javnosti obezvrijedio rad zastupnika u Hrvatskom saboru kao i insituciju parlamenta te obezvrijedio odredbe Ustava koje mu daju ovlast sazivanja izvanrednog zasjedanja Sabora.

 

U odnosu na drugu točku koju je Milanović predložio, a to je da Vlada u roku od 15 dana utvrdi koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu HEP-u u provedbi Uredbe Vlade o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, HDZ-ova većina također smatra da je to nepotrebno jer Vlada i u ovom slučaju po njima radi sve što treba.

Njihov zaključak glasi: "Budući da Vlada u okviru svojih ovlasti poduzima sve potrebne mjere vezano za utvrđivanje svih relevantnih okolnosti i činjenica u provedbi Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, sazivanje izvanrednog zasjedanja Sabora od strane predsjendika Republike bilo je nepotrebno". Kao druga točka zaključka većine ponuđeno je da: "Hrvatski sabor prima na znanje zaključke Odbora za gospodarstvo sa sjednice održane 13. srpnja 2023."

Rasprava izvanredne sjednice Sabora u subotu je trajala sve do 23.30 sati i bila je vrlo burna. Tijekom poslijepodnevnog dijela rasprave šou je priređivao Hrvoje Zekanović koji se osobito trudio provocirati zastupnike Mosta koji su bili najoštriji u vezi sa najnovijom plinskom aferom koju su, uostalom i razotkrili. Zastupnici Mosta su saborsku raspravu iskoristili da bi prikazali interesnu povezanost ljudi iz Vlade, HEP-a i regulatornih tijela sa vlasnikom PPD-a Pavlom Vujnovcem i ponavljali zaključak kako zapravo Vujnovac vlada HDZ-om i Vladom.

U jednom je trenutku Zekanović isprovocirao oporbu pa su izašli iz sabornice dok ne završi svoja izlaganja, no predsjednik Sabora Gordan Jandroković protumačio je to kao napuštanje sjednice što je za mostovce koji su se prijavili za raspravu značilo gubitak prava na raspravu.

 

 

 

 

 

 

28. travanj 2024 15:56