StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVELIKI PROBLEM

Epidemiolozi otkrili razloge nekontroliranog širenja bolesti: ‘To radi trećina oboljelih‘

Piše Ivana Krnić
9. listopada 2020. - 13:18

Nepridržavanje osnovnih mjera Nacionalnog stožera: higijene ruku, razmaka i nošenja maski, kao i neprijavljivanje kontakata rezultat su jučerašnje zabrinjavajuće brojke novozaraženih. Ono što posebno zabrinjava epidemiologe, pa tako i predsjednika Hrvatskog društva epidemiologa dr. Miroslava Venusa je to što gotovo trećina zaraženih nije iskrena kad prijavljuje kontakte.

- To predstavlja veliki problem, tako može doći do nekontroliranog širenja bolesti. Čini mi se da je toga sve više, a mi ne možemo prisiliti ljude da nam se otvore. Što ako netko kaže da nije ni s kim kontaktirao, kako ćemo mi to provjeriti? Kako osobi reći da laže - pita se Venus. Smatra da se ljudi međusobno ne prijavljuju iz više razloga. Mladi imaju svoje razloge, a stariji pak neke druge.

- Mladi nisu svjesni opasnosti jer će u većini slučajeva oni proći bez posljedica, a njihovi stariji ukućani zbog toga možda teže oboljeti. No, njima se nikako ne sviđa činjenica da će provesti 14 dana zatvoreni u kući. Također, oni ostvaruju najveći broj kontakata i kreću se na najrizičnijim mjestima - govori Venus.

Kod odraslih obično je najvažnije egzistencijalno pitanje i koliko novca gube ako su u samoizolaciji. Već nekoliko dana i iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar upozoravaju da je skrivanje kontakata opasno, a jučer je to ponovio ravnatelj Zvonimir Šostar.

- Primjećujemo da građani u javnom prijevozu i trgovačkim centrima ne nose zaštite mjere. Apeliram na one koji se ne drže mjera, i zbog kojih imamo ovakav porast, da malo razmisle o tome da netko tko se ne drži mjera može zaraziti njihove očeve, majke, djecu - rekao je Šostar i istaknuo važnost prijavljivanja kontakata zbog dobrobiti svih nas.

Venus pak objašnjava da ljude frustrira i trajanje samoizolacije te da se razmatra smanjenje na deset dana, koliko traje i izolacija bolesne osobe.

- Ako se detaljno razloži, to izgleda ovako: zaražena osoba mora biti u izolaciji deset dana, u trenutku kad dozna da je bolesna, prošla su barem tri dana od pojave simptoma, uzimanja brisa i dijagnoze, tako da ta osoba zapravo u izolaciji treba biti samo sedam dana - objašnjava Venus.

S druge strane, tek tada se propisuje samoizolacija zdravoj osobi koja sljedećih 14 dana mora biti zatvorena u kući. Što se tiče naknade, koja za dva tjedna iznosi oko 2600 kuna, to svakako predstavlja jedan motiv manje za prijavu kontakata, pogotovo onima koji nemaju mogućnost rada od kuće. No, kako će se doskočiti ovom problemu koji uvelike djeluje na širenje epidemije, odgovor bi trebao dati Nacionalni stožer.

25. travanj 2024 11:44