StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNAPOKON ZADOVOLJNI

Djelatnici Hitne korak bliže beneficiranom radnom stažu: ‘Beroš je stao na našu stranu!‘

Piše Šibenski.hr, JL
28. ožujka 2023. - 17:59
Djelatnici Hitne pomoći korak bliže tome da se izbore za beneficirani radni stažilustracija/Marko Todorov/Cropix

Nakon prosvjeda i konstantne višegodišnje borbe za beneficirani radni staž, djelatnici hitne medicine su, kako doznaje Dnevnik.hr, konačno naišli na zajednički jezik s ministrom zdravstva Vilijem Berošem. Jedina su žurna služba u Hrvatskoj koja ga nema

Naime, u ministarstvu je danas održan sastanak ministra Beroša i radne skupine hitne medicinske službe oko Zakona o hitnoj medicini. Predsjednik Hrvatskog sindikata hitne medicine i Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći Danijel Šota rekao je da su sa sastanka prvi put u potpunosti izašli zadovoljni.

- Stao je na našu stranu. Naložio je pravnoj službi da se to što prije provede. Isprva su nam govorili da sami moramo izraditi elaborat, koji bi trajao godinama, a i koštao bi puno novca. Beroš je sam shvatio da to ne mora ići tako, već da se to uputi Vladi - dodao je Šota.

- Predali smo prijedlog zakona u proljeće, rečeno je da će do lipnja ove godine doći do Sabora. Nažalost neće stići do tada, ali imamo obećanje ministra da će ove godine sigurno biti riješeno - rekao je Šota.

Beroš je za Dnevnik.hr rekao kako rade na svim pitanjima, najviše na unaprijeđenju sustava hitne medicinske djelatnosti, no da nisu postavljali na sastanku nikakve rokove.

- To mora biti zajednički cilj! Podupirem beneficirani rad i sve druge mjere koje će spriješiti odljev kadrova te unaprijediti kvalitetu hitne medicine - kazao je Beroš.

- Jako sam zadovoljan. Drago mi je da se ministar nakon nekog vremena upleo u priču i što nadgleda rad radne skupine jer vjerujemo da će to ubrzati cijeli posao. 13. svibnja ćemo u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu imati javnu tribinu, na kojoj ćemo predstaviti Zakon o hitnoj medicini - što on znači za djelatnike, ali i za same pacijente - najavio je Tomislav Petrušić iz udruge Hitna uživo 194.

Dodao je i kako je ministar Beroš kazao da sastanci s radnom skupinom mogu biti i puno češće. - Uredbom će se osigurati pravo na skraćeni radni vijek kao što to imaju policija i vatrogasci - kazao je Petrušić.

18. travanj 2024 13:00