StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnacionalni stožer

Capak: Potvrđeno 11 slučajeva britanskog soja, imamo još 10 sumnji na novu varijantu. Možda ćemo imati i hrvatski soj

Piše šbenski.hr
19. veljače 2021. - 12:12

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije na kojoj je izvijestio o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj. Mediji pišu da bi od 1. ožujka moglo doći do dodatnog popuštanja mjera zbog sve bolje epidemiološke situacije i pada broja novozaraženih.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 388 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2313.

Među njima je 798 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 73 pacijenta.

Preminulo je osam osoba. Prosječna dob preminulih je 77,4 godine.

Cijepljeno gotovo sto tisuća ljudi

Procijepljeno je 93.012 osoba, s tim da je za 56.963 osobe to cijepljenje završeno jer su primili dvije doze.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je o incidenciji na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana.

- U zadnja 24 sata je napravljeno 4986 testova. prije tjedan dana smo imali 371 novooboljelog, a tjedan prije 549 od 5453 testiranja. U ovom tjednu smo imali 1597 novooboljelih, a u tih istih pet dana prošlog tjedna bilo je 1678 novooboljelih. Brojka je za 5% manje nego brojka u prošlom tjednu. Ovo je prvi puta nakon više od mjesec dana da je dnevna brojka novooboljelih nešto veća od brojke od prije tjedan dana.

Incidencija je 111,4. najvišu ima Splitsko-dalmatinska županija, a najnižu Istarska. U zemljama EU, Hrvatska je na 3. mjestu, nižu incidenciju imaju samo Finska i Danska od Hrvatske. Najvišu trenutno ima Češka. Udio pozitivnih testova u ukupno testiranima je 5,5 i tu smo na sredini ljestvice zemalja EU. Ukupna stopa smrtnosti je 1324,5 i na 19. smo mjestu od 27 zemalja EU. Imali smo 832 prijave sumnji na nuspojave cjepiva: 781 na Pfizer, 33 na Modernu i 18 na Astra Zenecu, rekao je Capak.

Sumnja se na još 10 slučajeva novih sojeva

Capak je govorio i o britanskom soju virusa u RH.

- Do sada imamo 11 potvrđenih slučajeva. Novo je to da je HZJZ uveo screening test na nove avrijante i jučer smo testirali 17 uzoraka od kojih imamo 10 sumnji na novu varijantu, i sve smo uzorke uputili na potvrdu u Infektivnu kliniku. Imat ćemo potvrdu jesu li to UK sojevi ili nisu, rekao je Capak.

Govorio je i o prelasku granice za one koji su se cijepili.

- Konzultirali smo se s Bruxellesom o puštanju preko granice bez testa one koji su cijepljeni, ali dobili su odgovor da bi to bila diskriminacija jer imamo male kličine cjepiva. Za sada se o tome ne razgovara. Postoji formirano kako bi trebao izgledatio certifikat o cijepljenju pa vjerujem da će uskoro biti šira rasprava o tome da oni koji su cijepljeni mogu prijeći granicu. 

Što je brazilskom sojem?

Novinare je zanimalo i koliko često se radi screening te što je s brazilskim sojem.

- Jučer smo dobili prvu tranšu kitova za screening testiranje na nove varijante. zasad mogu reći je da je jučer napravljeno tih 17 uzoraka, od kojih je jedan već od prije potvrđen da je britanski soj, znači da test funkcionira. Imamo kapacitet za nekoliko desetina takvih testova dnevno.

Osoba koja je testirana na mutaciju ne dokazuje da je to brazilski soj nego je to jedna od mogućih mutacija, a može pripadati i nekim drugim vrstama. Ne bih to nazvao brazilskim sojem, jer on ima jednu mutaciju koju mogu imati i druge varijante.

Proizvođači cjepiva će pratiti mutante

Markotić je nastavila:

- Jučer se razgovaralo o mutirajućim varijantama. Moramo napomenuti da treba provjeriti sve testove za pojedine varijante. EK planira uložiti sredstva za razvoj PCR testova koji će detektirati različite poznate varijante jer je to brže i jeftinije od sekvenciranja.

Fokus će biti da to budu multipleks testovi, da se iz jednog uzorka mogu detektirati više raznih varijanti. Trebat će vremena da se ti testovi razviju, da budu sigurni, pouzdani. Razmišlja se i da će proizvođači cjepiva pratiti mutante i pokušati cjepiva prilagoditi tome, rekla je Markotić.

Idući tjedan dolazi 23.400 uzoraka Pfizera

Capak je govorio o broju doza cjepiva koje stiže u Hrvatsku.

- Idući tjedan dolazi 23.400 uzoraka Pfizera. Danas imamo potvrdu Moderne da će 25. doći 16.800 doze, a od AstraZenece će dioći 52.658 doza. Do kraja ožujka će to biti više od 700.000 doza ako svi ispune obveze. Završetak druge faze je teško predvidjeti, ali u tu skupinu spada oko milijun i 200-300 tisuća ljudi, ali mi ne znamo koliko ih se želi cijepiti. Uskoro će početi platforma za cijepljenje iz koje ćemo vući podatke i zant ćemo koliko se u drugoj fazi osoba želi cijepiti pa ćemo tada moći reći koliko vremena će nam trebati. 

Novinari u skupini prioritetnih radnika

Novinare je zanimalo koliko su oni riskantna skupina te trebaju li se cijepiti.

- Novinari spadaju u skupinu među općim stanovništvom koje nema kronične bolesti, ne spada u dobne skupine koje su riskantne, ali su u skupini prioritetnih radnika kao npr. radnici na aerodromu i slično. Ima niz takvih zanimanja koja će biti prioritetna i kada za to dođe vrijeme, javno ćemo objaviti. Imamo zahtjev od HND-a da se razmotri rizik i da se novinare stavi među prioritete kad se završi druga faza, rekao je Capak.

HALMED može interventno uvesti rusko cjepivo

Beroš se osvrnuo na mogućnost uvoza ruskog cjepiva.

- Sve ovisi o dinamici stizanja dogovorenog cjepiva, ali kao odgovorna Vlada moramo razmišljati o mogućnosti da to ne bude tako. Za rusko cjepivo, ako ono nije odobreno od EMA-e, HALMED može interventno uvesti takvo cjepivo. Tu mogućnost razmatramo i obratili smo se ruskim vlastima da nam dostave dodatnu dokumentaciju. To je naše nastojanje da napravimo sve što je moguće za naše građane. 

Covid-putovnice su 'osjetljiva materija'

Božinović se osvrnuo na mogućnost covid-putovnica.

- Radi se o osjetljivoj materiji jer se u Europi smatra da ne bi trebalo doći do diskriminacije. I mi ćemo se postaviti praktično. Razgovarali smo s Ministarstvom. S jedne strane je još prerano istrčavati. Sigurno će se razgovori intenzivirati da vidimo kako učiniti sve u našoj moći da bi se turizam pokrenuo da zabilježimo uspješniju turističku sezonu od prošle.

Ostvarili smo oko 50% rezultata iz rekordne 2019. i po tome smo ispred svih naših prijatelja iz Europe i izvan. Možete biti uvjereni da o tome razgovaramo i da ćemo naći pravi put i kroz bilateralne kontakte učiniti sve da nam sezona bude što uspješnija. 

Godina dana od prvog slučaja koronavirusa u Hrvatskoj

Alemka Markotić se osvrnula na proteklu godinu. Idući tjedan će biti godinu dana od prvog slučaja koronavirusa u Hrvatskoj.

- Prate se svi koji su imali reži oblik bolesti i zahtijevaju daljnje praćenje. Prije nekoliko dana je održan prvi sastanak interdisciplinarnog tima gdje su brojne struke uključene i kreirat će se proces praćenja bolesnika. Nema tu još rezultata, analiziramo pdatke. Bolesnika je puno, prati se njihovo stanje od kliničkog do laboratorijskog, različite su manifestacije kliničke slike bile u prvom valu od ovog zimskog kada smo imali puno bolesnika s trombozom pluća, fibrozom i teškim upalama pluća. Mislim da ćemo se još dosta godina boriti samo s posljedicama covida-19, rekla je Markotić.

19. travanj 2024 19:39