StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBrakorazvodna parnica

Bivša missica iz Šibenika i moćni Janšin igrač bore se za vrijednu imovinu u Hrvatskoj

Piše Robert Mihaljević/Danica.hr
21. prosinca 2022. - 12:19

Bivša Miss Universe Hrvatske i moćni Janšin kadar iz Slovenije spore se u brakorazvodnoj parnici oko vrijedne imovine za koju supruga tvrdi kako je dio bračne stečevine.

Ona je Marijana Žugelj, ex. Kužina, a on Damjan Žugelj, donedavni moćni Janšin šef slovenske agencije za sprječavanje pranja novca i nekoć dugogodišnji direktor državne agencije za trgovanje vrjednosnim papirima, piše Danica.hr.

Marija Žugelj postala je Miss Universe 1999. godine, a za slovenskog biznismena i dužnosnika udala se u kolovozu 2015. godine. No, u braku im nije išlo pa su pokrenuli rastavu. Kao i obično, potom je sve zapelo na podjeli bračne imovine.

image

Marijana Žugelj

Saša Burić/Cropix

Ključni je predmet spora tvrtka Conus iz Zagreba koja je vlasnica vrijednog zemljišta i nekretnina kod Plitvičkih jezera površine gotovo 160.000 četvornih metara. Conus je do tih nekretnina došao preuzimanjem tvrtke Hotel zlatni jelen te je tamo Žugelj htio graditi veliki kompleks s hotelima i bungalovima.

Kako doznaje Danica.hr. u taj je posao Žugelj ušao s moćnim vlasnikom Samoborke Želimirom Kordićem s kojim je godinama u dobrim poslovnim i prijateljskim odnosima. No, problem za cijeli biznis nastao je nakon brakorazvodne parnice i bitke za vrijednu imovinu.

Marijana Žugelj ovih je dana na sudu uspjela dokazati kako je tvrtka Conus bračna stečevina te poslovne udjele u njoj ravnopravno dijele ona i bivši suprug. Oni su bili u braku od kolovoza 2015. godine, a tvrtka je osnovana zajedničkim sredstvima u ožujku 2016. godine, tvrdi supruga.

Bivša gospođa Žugelj navodi kako su, osim Conusa, zajednički u travnju iste godine osnovali i tvrtku Colorwizz u Varaždinu gdje je ona radila kao vizažistica i ostvarivala dobit. Tvrtka je poslije prodana Martinu Kordiću, a ona je osnovala novu istog imena.

image

Marijana Žugelj

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Osim toga, u ožujku 2018. godine Conusu je pripojena i tvrtka Hotel zlatni jelen koja je vlasnik vrijednih nekretnina između Slunja i Plitvica. Marijana upozorava kako je njezin bivši suprug potom tvrtku Conus opteretio raznim založnim pravima i hipotekama kako bi je onemogućio u ostvarivanju njezinih prava.

Dajman Žugelj sve negira i tvrdi kako tvrtka Conus nije bračna stečevina, već isključivo njegova imovina. Kaže kako je u trenutku sklapanja braka bio zamjenik predsjednika uprave Alpen investa te je mjesečno zarađivao oko 7000 eura.

Prije toga, ističe Žugelj, od 2008. do ožujka 2015. bio je direktor Agencije za trg vrednostnih papirjev iz Slovenije te je ostvarivao mjesečna primanja u iznosu od 6000 do 7000 eura, a nakon odlaska isplaćena mu je otpremnina od 36.000 eura. Njegova supruga tada nije imala nikakvih prihoda, kaže, te joj je račun bio blokiran zbog dugova.

“Na temelju provedenog dokaznog postupka sud je utvrdio da je Žugelj kao jedini član osnovao društvo Conus d.o.o. Zagreb za vrijeme sklopljenog braka s tužiteljicom.

image

Marijana Žugelj

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Sud je utvrdio da poslovni udio u društvu Conus, koje je osnovano nakon sklopljenog braka predstavlja bračnu stečevinu tužiteljice i tuženika”, ističe se u sudskoj presudi koja je nepravomoćna pa se Damjan Žugelj na nju može žaliti.

Žugelj je, inače, osoba od najvećeg povjerenja bivšeg slovenskog premijera Janeza Janše koji ga je lani bio imenovao na vrlo važnu funkciju direktora slovenskog ureda za sprječavanje pranja novca. Smijenjen je nakon dolaska nove vlasti i Janšina odlaska, piše Danica.hr.

28. lipanj 2024 20:50