StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNema pooštravanja

Beroš nakon sastanka Znanstvenog savjeta: O popuštanju mjera treba pomno promišljati. Odluke će se temeljiti na situaciji sljedećih dana

Piše Jutarnji.hr
10. veljače 2021. - 16:55

Znanstveni savjet Vlade u 14 sati je održao sastanak, a nešto poslije 16 sati, nakon završetka sjednice, novinarima se u Banskim dvorima obratio ministar zdravstva Vili Beroš, prenosi Jutarnji.

- Završili smo s raspravom o cjepivu. Važno je cijepiti se. Stav znanstvenika je unison i svi naglašavaju da se treba cijepiti onim cjepivom koje je prisutno, s time da su tri cjepiva koja su u RH sigurna i sprečavaju teže oblike bolesti, hospitalizacije, smrti... Kako bude rastao postotak procijepljenosti smanjit će širenje epidemije, rekao je Beroš.

Novinari su ministra pitali što će biti s mjerama nakon 15. veljače i hoće li možda doći do pooštravanja s obzirom na to da je u RH otkriven i britanski soj virusa.

- Jednoznačnog odgovora nema. Analizirali smo nasumične uzorke pacijenata koji su ranije bili pozitivni i bolesni, od 20. siječnja, a nema značajnijeg širenja epidemije trenutno, to bi mogla biti dobra vijest. U svakom slučaju, odluke ćemo temeljiti na epidemiološkim podacima, struci, donosit ćemo ih, kako je to i premijer istaknuo u razgovoru sa znanstvenicima, oprezno i zdravorazumski. Mislim da smo svi suglasni da ne treba dodatno pooštravati mjere, ali o relaksaciji treba pomno promišljati. Donijet ćemo odluke koje će se temeljiti na situaciji sljedećih dana. 

EU je ostala bez dijela doza cjepiva, Ursula von der Leyen se zbog toga i ispričala. Novinari su Beroša upitali kakva je bila komunikacija.

- Pročitao sam njezinu izjavu i ispriku. Rekla je i što EK kani napraviti. Naša nastojanja temeljila su se na Europskoj komisiji u nabavi cjepiva. Još u rujnu smo razgovarali o ugovorima. Tada se činilo da će oxfordsko cjepivo prvo dočekati svjetlo dana, ali oni su imali probleme koje nitko nije mogao predvidjeti. EK i mi smo se nastojali prilagoditi i dogovoriti doze. Da su proizvođači poštovali uvjete dogovora, bilo bi bolje, ali i oni su mogli imati probleme u proizvodnji. Sada je to iza nas i trebalo bi biti bolje u budućnosti, rekao je Beroš.

20. travanj 2024 13:07