StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMINISTAR O MJERAMA

Beroš: ‘Imamo niz drugih mjera, policijski sat je zadnje što ćemo poduzeti ako bude trebalo‘

Piše šibenski.hr
21. listopada 2020. - 17:58

Ministar zdravstva Vili Beroš nakon užeg kabineta Vlade komentirao je današnji rast broja zaraženih.

- Danas je on veći nego ikad, još ćemo nekoliko dana pričekati učinak ranijih mjera. Ukoliko se ne dogode pozitivni pomaci, sigurno je da ćemo uvoditi dodatne, ali balansirane mjere koje će se prvenstveno odnositi na ograničenje okupljanja - kazao je Beroš te dodao da ljudi moraju poštovati mjere te da će brojevi posustati.

- Potpuno je jasno da se virus horizontalno i zrakasto širi među populacijom i potrebno je biti oprezniji nego ikad - kazao je. 

Na pitanje hoće li se uvoditi policijski sat, Beroš je kazao da se to za sada ne planira. 

- Kad dođe vrijeme za to razmišljat ćemo o svemu što je potrebno da bi zaštitili zdravlje građana - kazao je. 

- Imamo niz drugih mjera, metoda zatvaranja, policijski sat je zadnje što ćemo poduzeti ako bude trebalo - dodao je.

Beroš je komentirao i dugovanja prema veledrogerijama.

- Razumijemo i veledrogerije, ali moramo primijetiti da se taj pritisak pred izbore ili rebalans proračuna ponavlja iz godine u godinu - kazao je Beroš.

Kazao je i da se razgovaralo o njihovim poteškoćama u odnosu s dobavljačima, odnosno proizvođačima.

- Na sljedećem sastanku zasigurno će se staviti na raspolaganje da suportiram njihova nastojanja, odnosno da sam ispred ministarstva i vlade stupim u kontakt i s domaćim i internacionalnim proizvođačima lijekova. Siguran sam da ćemo iznaći rješenje. Novca ima, a ja sam govorio drugim našim nastojanjima da pomognemo svim participantima tog problema - kazao je.

Kazao je da nije na sastanku poručio da treba obustaviti distribuciju lijekova prema bolnicama. Dodao je da je na rast troška utjecala i korona, odnosno nabavka maski, vizira i ostale zaštitne opreme.

Dodao je da bolnice mogu izdržati dovoljno dugo nakon obustave distribucije lijekova, ali nije htio precizirati koliko je to točno vremena.

- Mislim da ćemo naći rješenje prije isteka mjesec dana.

Razgovarali smo i o strukturi dugova i imamo određena pitanja koja ćemo postaviti veledrogerijama. Kada dobijemo odgovore, onda ćemo govoriti o isplati duga - kazao je Beroš.

25. travanj 2024 05:18