StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKORAK PREMA REDU

Bageri iz Istre stižu u našu županiju. Počinje rušenje niza ilegalnih kuća uz more, otkrivamo popis lokacija

Piše Toni Veljača
21. ožujka 2023. - 07:27

U Istri je početkom ožujka počela velika akcija Državnog inspektorata (DIRH), koji se, po svemu sudeći, odlučio ozbiljnije uhvatiti u koštac s nezakonitom, bespravnom gradnjom, ne samo na području našeg najvećeg poluotoka nego i u cijeloj Hrvatskoj.

U samo 10 dana, tako je na području Rovinja, Umaga i Ližnjana do temelja srušeno 14 kuća. Rezultat je to suradnje DIRH-a s tamošnjim lokalnim vlastima, ali i višemjesečnih aktivnosti koje su rezultirale s više od stotinu inspekcijskih nadzora u Istri.

- Do ovoga trenutka zatvorili smo stotinu bespravnih gradilišta, no tu nije kraj – kazao je Andrija Mikulić, glavni državni inspektor, naglasivši kako DIRH, odnosno njegova građevinska inspekcija, ima ozbiljnu i odgovornu zadaću.

Naime, samo na području Istre od travnja 2019. godine, kada je osnovan DIRH, građevinski inspektori obavili su više od 1600 nadzora u kojima je utvrđeno niz nepravilnosti u području građenja te je u istom razdoblju uklonjeno 128 ilegalnih građevina.

Bageri i teška mehanizacija, što se može iščitati iz izjave glavnog državnog inspektora, mogli bi se uskoro iz Istre preseliti i u srednju Dalmaciju. Prema podacima koje nam je ustupio Inspektorat, samo na području Šibensko-kninske županije, trenutno je na stotine otvorenih inspekcijskih postupaka.

- Pri građevinskoj inspekciji šibenske ispostave Državnog inspektorata u tijeku je 210 pokrenutih upravnih inspekcijskih postupaka – navodi se u DIRH-ovu pisanom odgovoru na naša pitanja o stanju s nezakonitom gradnjom na području županije.

Koliko će od tih 210 otvorenih postupaka rezultirati nalogom za rušenje, nezahvalno je procijeniti. Prema zakonu, ako osoba, obrt ili tvrtka ne postupe po rješenju o uklanjanju građevine ili obustave daljnjega građenja, na to ih se prisiljava trima novčanim kaznama.

image
Goran Šebelić/Cropix

- Ako izvršenik i dalje ne postupi po naredbi iz izreke rješenja nakon tri izrečene novčane kazne, uklanjanje će se provesti putem treće osobe na odgovornost i trošak investitora – ističe se u nastavku odgovora Državnog inspektorata.

Zanimljivo, u cijeloj Hrvatskoj, građevinska inspekcija do sada je zaprimila gotovo 28 tisuća prijava mogućih povreda propisa u području građenja, obavljeno je više od 31 tisuću nadzora, podneseno je 45 kaznenih prijava te izrečeno više od 1000 novčanih kazni u vrijednosti većoj od 6 milijuna eura.

U kontekstu ilegalnih radova, posebna priča na našoj obali je uzurpacija pomorskog dobra. Ispitali smo, situacija u Šibensko-kninskoj županiji je porazna. Primjera poput onog iz uvale Hodomešćica kod Primoštena, o kojem smo nedavno pisali, ima poprilično.

- Na području Šibensko-kninske županije u tijeku je 18 inspekcijskih nadzora, a vezanih uz nezakonitu gradnju na pomorskom dobru u Rogoznici, Primoštenu, Murteru, Tisnom i drugim mjestima – naglašavaju iz DIRH-a, koji će posla po Dalmaciji, vidljivo je, imati napretek.

20. travanj 2024 01:58