StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetODGOVORIO MILANOVIĆU

Andrej Plenković: Sele me u Bruxelles već osam godina, zato što me ne mogu dobiti na izborima!

Piše HINA
12. siječnja 2024. - 16:19

Premijer Andrej Plenković rekao je u petak da je njegov plan pobijediti na svim izborima - europarlamentarnim, parlamentarnim i predsjedničkim, odgovorivši tako na nagađanja i izjavu predsjednika Milanovića da cilja na poziciju predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela.
"Moj je plan pobijediti ponovno na izborima, i to za Hrvatski sabor, Europski parlament, a nadamo se i na predsjedničkim izborima", izjavio je Plenković u Đakovu nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.
Kazao je i kako je čuo da "bruje europski NATO krugovi da je Milanović kandidat za glavnog tajnika NATO-a, da želi naslijediti Stoltenberga i da je ‘zapikirao‘ na to njegovo mjesto" te da građani "moraju početi biti u mrtvom strahu hoće li Milanović otići prije kraja mandata".
Oporba, kaže, godinama govori da će otići u Bruxelles. "Osam godina slušam u Saboru i od Milanovića istu temu. Što nam to govori? Bave se tračevima", rekao je premijer dodavši kako kako s Milanovićem nema nikakav kontakt već dvije godine.
"Ako netko takav kategorički tvrdi koje su moje ambicije, to znači da taj izmišlja. Kad netko izmišlja, govori o nečijoj privatnoj orijentaciji, potiče jedan broj ljudi u pravosuđu da, po zakonu koji će se donijeti, slobodno krši zakon i jamči im pomilovanje - o kakvom mi to političaru govorimo", rekao je Plenković.
Pri tome je aludirao na Milanovićeve izjave o ministru gospodarstva Damiru Habijanu i pomilovanju onih koji se nađu na udaru Kaznenog zakona u vidu izmjena koje se tiču objave podataka iz istraga.
Dodao je kako je riječ o nekome "tko nema što raditi, tko se hrani tračevima, tko je jako opterećen i zavidan".
"Navodno i ovi iz Mosta imaju isto presicu na tu temu. Ne znam što je njima, oni valjda kad zaspu, onda sanjaju mene i kako da me se riješe. Ako već to ne može napraviti Bezuk, ako nas ne mogu dobiti na izborima demokratski, onda bar odi u Bruxelles samo da te se riješimo", ocijenio je Plenković, istaknuvši kako je takva "ekipa" druga Hrvatska o kojoj često govori.
Na pitanje je li HDZ-u za suradnju na izborima prihvatljiv Domovinski pokret, Plenković je odgovorio kako mu je jedino bitna ponovno uvjerljiva pobjeda HDZ-a, odnosno obnavljanje povjerenja hrvatskih birača i nastavak suradnje s partnerima koje imaju u koaliciji već osmu godinu.
"Ekipa koja je Bezuka poslala na Markov trg i koja je imala razumijevanja za teroristički čin, sigurno nama nije partner", rekao je Plenković.
Kad je riječ o izboru novog glavnog državnog odvjetnika, procedura je sukladna zakonu a osnovano Povjerenstvo za utvrđivanje prijedloga kandidata obavit će razgovore s kandidatima.
Ako budemo smatrali da je neko na temelju programa i intervjua osoba za koju smatramo da je dobra, predložit ćemo ga za novog državnog odvjetnika, rekao je. "Do tada, ne kanim ulaziti u komentare bilo kojega kandidata niti bilo čijeg programa".
Premijer je rekao i da ne zna ništa o odluci Vrhovnog suda o vještačenju u Agrokoru te da se o tome treba očitovati DORH.
 

28. travanj 2024 22:25