StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsjajan uspjeh

Amerikanci investirali 23 milijuna dolara u hrvatsku učilicu za matematiku. Evo kako je nastala i kako funkcionira aplikacija preuzeta više od 220 milijuna puta

Piše Jozo Vrdoljak/SD
19. veljače 2021. - 16:44
Damir Sobol osmislio je aplikaciju kad se suočio s nemogućnošću da svojim sinovima pomogne u domaćoj zadaći iz matematike Krume IvanovskiKrume Ivanovski

Nakon što je prije koji mjesec tvrtka Microblink dobila 60 milijuna dolara vrijednu investiciju američkog growth equity fonda Silversmith Capital Partners, sada je i druga tvrtka, čiji je osnivač Damir Sabol, osigurala značajnu investiciju.

Tvrtka Photomath, koja je tvorac najpopularnije aplikacije za učenje matematike u svijetu, izvijestila je da je osigurala 23 milijuna dolara za financiranje iz serije B, pod vodstvom američkih investitora Menlo Ventures, a uz sudjelovanje GSV Ventures, Learn Capital, Cherubic Ventures i Goodwater Capital.

"Photomath je prošle godine imao veliki rast, u nekim državama je za vrijeme ove pandemije rast bio i 100 posto. Prihodi Photomatha u prošloj godini su narasli za više od deset puta. U ovom trenutku oko 90 radnika je zaposleno u Hrvatskoj te još desetak u Silicijskoj dolini.

Dvije milijarde zadataka

Zahvaljujući ovoj investiciji do kraja godine vjerojatno je da ćemo udvostručiti broj zaposlenika. Najviše ćemo zapošljavati inženjere. Najveće tržište s udjelom od 25 posto nam je SAD, zatim rusko tržište koje ima udjel od 12 posto, tržište Filipina ima udjel od devet posto, slijede tržišta Indonezije, Brazila, Italije...

U Hrvatskoj je postotak korištenja velik, ali je to malo tržište da bi imalo velik udio u ukupnom poslovanju“, otkriva Damir Sabol, suosnivač tvrtke Photomath. Aplikacija je, inače, pod tim imenom.

Sabol je naglasio da su unatoč tome što je Photomath nastao iz Microblinka to sada odvojene kompanije. U Microblinku je Sabol uključen vlasnički, dok je Photomathu, osim što ima vlasnički udjel, uključen i u operativno poslovanje. Nije htio otkriti udjele u vlasništvu Photomath, ali je kazao da nakon ove investicije osnivači imaju udjel od oko 40 posto. Otkrio je da su ukupne investicije u tvrtku Photomath premašile 40 milijuna dolara.

Photomath je besplatna aplikacija koja je jednostavna za upotrebu i koja djeluje kao digitalni instruktor matematike, a pomaže učenicima i roditeljima prilikom rješavanja matematičkih zadataka. Zadatak može biti napisan ručno ili računalno, a aplikacija Photomath koristi računalni vid i strojno učenje kako bi prepoznala i trenutno riješila matematičke zadatke u rasponu od osnovnih aritmetičkih pa sve do složenijih zadataka diferencijalnog i integralnog računa.

Uz rješenje, aplikacija nudi i detaljne upute za svaki korak, koje objašnjavaju učenicima kako da riješe zadatak i savladaju matematičke koncepte.

Od početka pandemije Photomath je pomogao korisnicima kod učenja i rješavanja više od dvije milijarde matematičkih zadataka mjesečno, a aplikacija je dosegnula više od 220 milijuna preuzimanja.

- S obzirom na dostupnost aplikacije Photomath na pametnim mobilnim uređajima, tvrtka je u dobrom položaju da zamijeni veliko tržište online podučavanja te pruži visokokvalitetnu podršku učenju nadohvat ruke učenicima širom svijeta. Impresionirani smo Damirom Sabolom, osnivačem uspješnih tvrtki i njegovim opsežnim znanjem u području strojnog učenja i mobilnih tehnologija. Kad se suočio s nemogućnošću da svojim sinovima pomogne u domaćoj zadaći iz matematike, iskoristio je svoje iskustvo i stručnost da stvori Photomath i riješi problem, istaknuo je J. P. Sanday, partner u Menlo Ventures.

Photomath će novu investiciju iskoristiti za ulaganje u povećanje broja zaposlenika, ulaganje u razvoj umjetne inteligencije i strojnog učenja te skaliranje razvoja proizvoda i marketinga. Tvrtka Photomath je nedavno anketirala više od 2000 roditelja i došla do rezultata da 56 posto roditelja ne može pomoći svojoj djeci prilikom rješavanja zadaće iz matematike, što je rezultiralo time da roditelji svakog tjedna od početka pandemije preuzimaju Photomath tri puta više od uobičajenog.

Koriste je i nastavnici

- Mnogi roditelji ne mogu svojoj djeci pomoći u matematici, a pandemija i učenje na daljinu stvorili su dodatne izazove za djecu i roditelje. Jasne su razlike između obitelji koje si mogu priuštiti instrukcije i onih koje to ne mogu, a djeca slabije stojećih obitelji sve više zaostaju s gradivom.

Photomath transformira način učenja matematike te pomaže u savladavanju zapreka povezanih s instrukcijama i učenjem na daljinu. Uz ovu najnoviju investiciju, Photomath će nastaviti pružati prijeko potreban most između virtualnog učenja i interaktivnog pristupa rješavanju zadataka, kako bi svim učenicima omogućio jednake prilike, rekao je Damir Sabol, izvršni direktor i osnivač tvrtke Photomath.

Photomath nadopunjuje poduku nastavnika i učenje na daljinu, a veliki broj nastavnika ga koristi kao alat za poboljšanje cjelokupnog iskustva učenja. Na razvoju metodologije za rješavanje složenih matematičkih koncepata, čime se osigurava točnost matematičkih rješenja, u Photomathu radi veliki broj nastavnika i stručnjaka iz područja matematike.

Photomath Plus, premium verzija aplikacije Photomath, uključuje i značajke poput animiranih instrukcija i ilustracija, koje nadilaze tradicionalne metode podučavanja oživljavanjem svakog koraka u rješavanju matematičkog zadatka. Pomoću Photomatha se značajno mijenja pristup učenju na način da pomaže učenicima u savladavanju gradiva iz matematike, koristeći snagu umjetne inteligencije i pametni telefon.

- Uveli smo novu tehnologiju kojom se snimi zadatak, a potom se pomoću videa objašnjava zašto se pojedini rezultat riješio na neki način - otkrio je Sabol, koji je otvorio mogućnost, osim u matematici, izlaska i u druga STEM područja. 

27. travanj 2024 08:13