StoryEditorOCM
Crna kronikaAfera Vjetroelektrane

Sud prihvatio 20 milijuna kuna jamstva: ukinut pritvor za Bašića i Stipića, osumnjičene za varanje države s Josipom Rimac

Piše Hina
17. veljače 2021. - 17:20

Uskok se u srijedu složio s prijedlogom obrane Milenka Bašića i Draga Stipića da im se ukine pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke nakon što su ispitani svi svjedoci u aferi ''Vjetroelektrane'', a sud je prihvatio skoro 20 milijuna kuna jamčevine koju su njih dvojica ponudila.

Bašić je u nekretninama i novcu ponudio 11 milijuna kuna, a Stipić ukupno 8,5 milijuna kuna, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

Iako je zagrebački Županijski sud prihvatio jamstva, dvojica osumnjičenika koji se nalaze u pritvoru od prošle srijede neće još izaći na slobodu jer je Uskok najavio žalbu na tu odluku suda.

Tek kada odluka postane pravomoćna, sudac istrage će na sljedećem ročištu odlučivati o opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Bašić i Stipić su u ponedjeljak pred Uskokovim istražiteljima negirali nezakonitosti u aferi ''Vjetroelektrane'', no još uvijek nije poznato na koji su način njih dvojica ušli u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine.

Bašićeva braniteljica Jadranka Sloković kazala je u ponedjeljak da je njezin branjenik pred Uskokovim istražiteljima govorio o ''državnoj administraciji koja je ozbiljno priječila projekt vjetroelektrana'' zbog čega je namjeravao o svemu obavijestiti tužiteljstvo, premijera i vladu.

''Ukoliko dođe do optužnice, obrana će sve te ljude morati pozvati kao svjedoke'', zaključila je Sloković.

Kao svjedoci u ovom postupku ranije su, među ostalima, ispitani zamjenica predstojnika premijerovog ureda Tena Mišetić i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Uskok sumnja da je bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave i gradonačelnica Knina Josipa Rimac kod Mišetić i Vučković intervenirala za Bašića i Stipića koji su joj navodno nudili 45 tisuća eura mita kako bi im pogodovala pri dobivanju dozvola za gradnju vjetrolektrane Krš-Pađene.

Bašić i Stipić su sada jedini pritvoreni osumnjičenici u ovom slučaju. Josipa Rimac iz Remetinca puštena je krajem rujna prošle godine, a prije nje su na slobodu izašli HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić te kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija.

U nizu osumnjičenih ova je istraga u posljednjem proširenju došla i do bivše ministrice Gabrijele Žalac koja je navodno poticala Rimac da njenom bratu 'sredi' državni ispit.

Istraga je pokrenuta i protiv državnog tajnika u Ministarstvu branitelja Ivana Vukića, kojega se tereti da je sredio polaganje ispita vozaču ministra Tomislava Medveda te protiv Nevenke Benić, također državne tajnice u istom ministarstvu.

19. travanj 2024 23:42