StoryEditorOCM
Crna kronikaoptužni prijedlog

Šibenska policija prijavila Skeju zbog uzvikivanja ‘Za dom spremni‘ u Kninu, sudu dostavili snimku kao dokaz

Piše Marin Dešković/JL
12. kolovoza 2021. - 16:48

Zbog izvikivanja ustaškoga pozdrava "Za dom", na što su prisutni odgovarali "Spremni!", na proslavi obljetnice Oluje u Kninu, šibenska policija podnijela je optužni prijedlog protiv umirovljenoga zapovjednika 9. bojne HOS-a, Marka Skeje, objavila je šibenska policija ne navodeći Skejin identitet.

"Policijski službenici Policijske uprave šibensko-kninske proveli su kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je osumnjičeni 65-godišnjak 5. kolovoza 2021. godine u Kninu, tijekom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te obljetnice Vojno redarstvene operacije „Oluja“, svojim ponašanjem ispunio obilježja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Naime, sukladno odredbama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, policijski službenici su navedeno obilježavanje snimali i fotografirali.

Pregledom svih dostupnih snimki utvrđeno je da je osumnjičeni 65-godišnjak narušavao javni red i mir upućivanjem poruka (uzvika) neprimjerenog sadržaja na javnom mjestu gdje je bio okupljen veći broj građana, čime je ispunio elemente protupravnog ponašanja.

Temeljem svega utvrđenog, policija je protiv 65-godišnjaka, Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Šibeniku podnijela Optužni prijedlog zbog sumnje da je počinio prekršaj iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, navodi se u policijskom priopćenju.

Kako smo doznali u MUP-u, nakon što smo pitali da li policija postupa zbog Skejinoga izvikivanja pozdrava, policija se proteklih dana koordinirala s nadležnim državnim odvjetništvom u vezi ovoga slučaja, a s obzirom na to da je prije nekoliko godina, kada je Skejo također bio prekršajno prijavljen nadležni sud bio donio oslobađajuću presudu. Policija je sada snimku Skeje dostavila sudu kao dokaz. Zbog izvikivanja pozdrava 'Za dom', za što su mu odgovarali 'spremni', prijave su svojevremeno bile podnesene i protiv bivšeg nogometnog reprezentativca Joea Šimunića.

25. travanj 2024 13:10