StoryEditorOCM
Crna kronikaDevastacija pomorskog dobra

Proslavljenom šibenskom vaterpolisti prijeti ‘masna‘ novčana kazna; Bukić: ‘Ako mene treba prvog objesiti, spreman sam i na to‘

Piše Branimir Periša
23. svibnja 2020. - 09:12

Na betonirano i kamenom popločano pomorsko dobro, prije 20-ak godina devastirane prirodne sike pred luksuznom kućom proslavljenog vaterpolista i čelnika Vaterpolskog saveza Perice Bukića u Bilom kod Primoštena, jučer ujutro izišla je na očevid inspekcija Lučke kapetanije.

Prema riječima Roberta Baljkasa, šibenskog lučkog kapetana, Perica Bukić mogao bi za taj prekršaj platiti kaznu od 15 do 100 tisuća kuna zbog narušavanja obale, s mogućnošću da mu se odreže i rješenje o uklanjanju betonirane površine o njegovu trošku.

Razumljivo, kapetan Baljkas ne želi prejudicirati ishod toga nimalo usamljenog incidenta u prostoru koji je ovih dana dospio pod povećalo javnosti najviše zbog toga što je glavni akter zaslužna javna osoba; inspekcijski zapisnik nije završen, a bit će zatražena i Bukićeva izjava.

Potvrdio nam je to u telefonskoj izjavi i sam Bukić, iskreno iznenađen otkud odjednom toliki medijski interes za nešto što na tome mjestu postoji već gotovo 20 godina, a da ga nitko od mjerodavnih nije ni pokušao spriječiti ni upozoriti. Upravo ta činjenica ukazuje na apsurd odnosa prema pomorskom dobru i raširenim uzurpacijama obale, od Istre do Prevlake.

Bukića je naime, netko prijavio Lučkoj kapetaniji u trenutku kada je započeo popravljati kamene ploče na betonskoj rivi – sunčalištu, koju je, priznaje, davno izgradio, poput brojnih svojih susjeda, što ni jednom riječju ne pokušava poreći.

– Da sam tih dvijetisućitih, kad sam počeo graditi kuću na Bilom, znao da se to ne smije, ne bih to nikada napravio. Prihvaćam svaku odgovornost i žao mi je zbog toga – naglašava Bukić.

Dodaje kako je dosta prije uređenja današnje šetnice koja vijuga primoštenskom obalom učinio isto što i svi drugi u neposrednom susjedstvu i mnogobrojni vlasnici kuća duž čitave obale, jer je trebalo napraviti pristojan i siguran pristup moru, koji je svih ovih godina služio svakome tko se tu zatekao i ničim nije bio privatiziran.

– No, ako to treba srušiti nakon 20-ak godina, u svjetlu meni neobjašnjivo dramatičnog javnog interesa kao nekakve iznimke i Pedra kojeg treba objesiti, spreman sam i na to. Napravit ću što se od mene bude zahtijevalo – zaključuje Bukić.

Bukić potvrđuje da je zbog te betonske površine povrh sika Općina Primošten prije deset godina protiv njega podnijela kaznenu prijavu i tada je lokalnoj samoupravi ponudio plaćanje koncesije, budući da se obala više nije mogla vratiti u prvotno stanje, te da on ne želi ni u čemu biti prekršitelj, naglasio je.

Međutim, takva koncesija prema Zakonu nije moguća, zbog čega žali i Stipe Petrina, primoštenski načelnik. On kaže da takvih prekršitelja poput Bukića u Bilom ima barem 20 i njegov stav nije da se sada ruši, kad je već izgrađeno, a nije se na vrijeme reagiralo. Zašto lokalna samouprava ne bi od toga imala koristi tako da joj se omogući da za to ubire koncesijsku naknadu, s time da to nikad ne može postati vlasništvom koncesionara?

– Ne sumnjam da će Lučka kapetanija donijeti primjereno rješenje u slučaju Perice Bukića, no on je u ovom slučaju jedino žrtveni jarac! Država očito nije u stanju djelovati načelno i počistiti sve objekte kojima je uzurpirano pomorsko dobro, te smatram da bi onda bilo puno bolje da lokalna samouprava od toga ubire nemali novac, kako smo zbrojili u Općini Primošten – kaže Petrina.

24. travanj 2024 17:49