StoryEditorOCM
Crna kronikabrutalno smaknuće

Odvjetnici osumnjičenih za likvidaciju u Omišu ruše optužnicu: ‘Ringwald nije bio sposoban za takvo ubojstvo, oslobođen je vojske zbog ozljeda glave‘

Piše Katarina Marić Banje
10. svibnja 2020. - 22:51

Optužnica koja je podignuta protiv tri osobe za ubojstvo Karmelina Fistanića (39) iz Piska krajem prošle godine, na Jadranskoj magistrali na ulazu u Omiš, još uvijek nije pravomoćna. Čeka se da Vrhovni sud odluči o žalbama na istražni zatvor te će se zakazati optužno vijeće na Županijskom sudu u Splitu na kojemu će se odlučiti o utemeljenosti optužnog akta.

Prema dosadašnjim potezima odvjetnika koji brane Stipu Ringwalda (48) iz Šibenika, Jerka Pirića (35) i Vladu Zolotu (47) iz Omiša, jasno je kako svim snagama idu na rušenje optužnog akta. Do trojice optuženika istražitelji su došli nakon što je na predjelu Pazdigrada nađen motocikl na kojem je iz traga krvi izoliran DNK ubijenog Fistanića.

Međutim, na samom motociklu nema niti jednog biološkog ili DKT traga koji bi ga povezao s optuženima. Također, ni na jakni nađenoj kraj motocikla nisu pronađeni tragovi koji bi je povezali s bilo kim od optuženih. U konačnici se dolazi i do osobe navodnog počinitelja Stipe Ringwalda, čiji je presudni krimen u ovom slučaju bio što je nekad bio motociklistički prvak.

Naime, njegova vještina upravljanja motorom bio je jedan od dokaza za istražitelje. S druge strane postavlja se pitanje njegove vještine baratanja oružjem jer se od početka slučaja govorilo o profesionalno izvedenom ubojstvu. Karmelino Fistanić ubijen je kroz djelomično otvoreni prozor kraj mjesta vozača sa šest metaka kalibra 7,65 mm u glavu i vrat.

Tražili vještačenje

Od kojih su svi precizno locirani, ni jedan metak nije promašio žrtvu i nijedan nije pogodio suvozačicu i jednu od glavnih svjedoka slučaja, djevojku sada pokojnoga. Iz tolike blizine to ne bi bilo čudno da ubojica nije sjedio na motoru koji je zaustavio uz automobil, ali nije došao toliko blizu da prisloni cijev oružja o glavu žrtve.

Uspio je ispaliti svih šest hitaca a da nije okrznuo i razbio staklo prozora te zadržati istu putanju svih metaka unatoč trzaju oružja. Je li Stipe Ringwald fizički sposoban za takav pothvat je ono na čemu će njegova obrana sigurno ustrajati prilikom rušenja optužnice.

Naime, već od njegova uhićenja, otac Stipe Ringwalda ističe da je on narušenog zdravlja zbog brojnih nesreća na motoru. Još tijekom istrage priložili su dokumentaciju o njegovu zdravstvenom stanju, operacijama i terapijama. Također je dostavljeno i uvjerenje MORH-a iz 1994. godine u kojemu stoji da je proglašen nesposobnim za vojnu službu zbog teških ozljeda glave.

Od ostalih ozljeda, od posljedice nesreća ima u rukama usađene žice zbog lomova kostiju. Od početka istrage su sa strane obrane tražili vještačenje njegovih fizičkih sposobnosti, uključujući i vještačenje vida.

Njegov branitelj Boris Majić ne želi govoriti o detaljima svoje strategije jer je kazneni postupak još u fazi tajnosti.
- Sve što smatram bitnim naveo sam u odgovoru na optužnicu i očekujem da će vijeće tome posvetiti pažnju. Zbog tajnosti postupka neću iznositi u javnost sve čime raspolažem, odnosno sve ono čime optužba ne raspolaže. Moj klijent je pet mjeseci u istražnom zatvoru, ali činjenica je da protiv njega nema ni jedan konkretan dokaz - kazao nam je odvjetnik.

{embed_photo_L50}1364228{/embed_photo_L50}

Osim fizičkog stanja Stipe Ringwalda, mnogi sumnjaju i u njegovo mentalnu sposobnost da počini hladnokrvno, precizno i efikasno smaknuće. Njemu više priliči modus i ostavljanje tragova kao kod zločina iz afekta. Radi se, naime, o dugogodišnjem uživatelju više vrsta droga pa su mu način života i ponašanje bili daleko od suvislog.

I prilikom uhićenja u Šibeniku kod njega je nađeno 42,3 grama kokaina, 120,5 grama hašiša, 9,35 grama amfetamina. Brojni incidenti pratili su ga i nakon propale karijere u motociklizmu te kaznene prijave s kojih je došao na sve češće burne izgrede na ulici.

Postao je poznat kao nepredvidiv i po privlačenju negativnog publiciteta te je čudan izbor za izvršitelja profesionalnog atentata. Kako zbog pitanja hoće li ga moći izvesti dovoljno precizno i brzo, tako zbog pitanja koliko dugo će pod utjecajem koktela opijata moći držati u tajnosti što je napravio. Prihvati li se vještačenje njegovih psihofizičkih sposobnosti, možda dobijemo odgovor na to pitanje.

Loše snimke

Odvjetnici će također rušiti i vjerodostojnosti materijalnih dokaza. Oni su dosta oskudni i u nekim segmentima samo snagom volje istražitelja i tužitelja drže slučaj u komadu. Upravo snimke na kojima se zasniva veliki dio slučaja protiv trojice jako su loše kvalitete. One kojima se raspolaže dosta su nejasne i na njima se malo toga razgovijetno vidi jer su objekti na njima na velikoj udaljenosti.

To se može primijetiti i iz složenice iz optužnice koja navodi kako je motociklist koji je izvršio ubojstvo bio u “tamnom kombinezonu”. Znači, nije precizirana točna boja odjeće koju je atentator imao na sebi unatoč snimci kamere koja ga je uhvatila nakon izlaska iz apartmana u Omišu u kojemu se presvukao.

Boja odjeće na ubojici nije vidljiva ni na snimkama kamere jer sam trenutak smaknuća nije snimljen. Objektivom je uhvaćen tek promet prije i nakon mjesta ubojstva, ali i to s velike udaljenosti, tako da se vozila i osobe jedva razaznaju.

A svjedoci koji su opisivali ubojicu nisu se mogli složiti radi li se o crnoj, modroj boji ili tamnoj odjeći na njemu, što znači da ga nisu ni vidjeli dovoljno dobro da opišu nešto od fizičkih obilježja.
Dodatni problem je što nema dokaza o međusobnom dogovoru trojice, unatoč tome što je sve skupa izuzeto malo manje od 20 mobitela.

{infobox-gray_full}181214{/infobox-gray_full}

19. travanj 2024 21:20